DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
Surimi Teknolojisi SAİ   008 2 3 3 6

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Yüksek Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. Yeşim ÖZOĞUL
Dersi Verenler
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Surimi teknolojisi, surimi üretimi ve kalite kontrolü hakkında bilgi vermek
Dersin İçeriği
Surimi teknolojisi ile ilgili bilgiler vermek, surimi üretimi yapmak ve suriminin duyusal, kimyasal ve mikrobiyolojik kalitesini incelemek

Dersin Öğrenme Kazanımları
1) Surimiden elde edilen ürünleri öğrenir
2) Surimi üretiminde kullanılan işleme yöntemlerini öğrenir
3) Surimi üretiminde kullanılan alet ve ekipmanları öğrenir
4) İşlenmeleri ve depolanmaları esnasında meydana gelen kalite değişimlerini öğrenir
5) Suriminin kalite kontrolü nasıl yapıldığını öğrenir
6)
7)
8)
9)
10)
11)
12)
13)
14)
15)


DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI
NoTemel öğrenme KazanımlarıKatkı Düzeyi
12345
1
Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi konularında lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
X
2
Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar.
X
3
Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgiyi farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturur ve yorumlar
X
4
Uzmanlık alanında karşılaştığı sorunları uygun bilimsel yöntemleri kullanarak ve neden sonuç ilişkisi kurarak çözümler
X
5
Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve sonuçlarını değerlendirir.
X
6
Uzmanlık alanıyla ilgili beklenen ya da öngörülmeyen sorunlara yönelik çözüm yöntemi belirler ve sorumluluk alarak çözüm üretir.
X
7
Uzmanlık alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır, bu kaynaklardan yararlanır, edindiği bilgi ve beceriyi eleştirel olarak değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirir.
X
8
Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir.
X
9
Alanındaki güncel bilgileri veya çalışmalarını yazılı görsel ve sözlü olarak sunabilir.
X
10
Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir
X
11
Bir yabancı dilde sözlü yazılı iletişim kurabilir.
X
12
Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile iletişim teknolojilerini etkin şekilde kullanabilir.
X
13
Uzmanlık alanıyla ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir, denetler ve bu değerleri öğretir.
X
14
Uzmanlık alanıyla ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planı geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri kapsamında değerlendirebilir.
X
15
Alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda uygular
X

DERS AKIŞI
HaftaKonularÖn Hazırlık Yöntem
1 Surimi üretim teknolojisinin tarihi ve kaynakları Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Anlatım
Beyin Fırtınası
2 Beyaz balıklardan surimi üretimi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Anlatım
Beyin Fırtınası
3 Beyaz balıklardan surimi üretimi ve öğrenciye ödev konusu belirleme Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Anlatım
Beyin Fırtınası
4 Yağlı ve siyah kaslı balıklardan surimi üretimi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Anlatım
Gösteri
Beyin Fırtınası
5 Yağlı ve siyah kaslı balıklardan surimi üretimi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Anlatım
Gösteri
Beyin Fırtınası
6 Surimi üretiminde yeni gelişmeler Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Anlatım
Gösteri
Beyin Fırtınası
7 Surimiden elde edilen ürünler Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Anlatım
Gösteri
8 Ara Sınav Yazılı Sınav
Ödev
9 Surimide proteinlerin kryostabilizasyonu, surimi jelasyonunun kimyası Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Anlatım
Beyin Fırtınası
10 Surimide proteinlerin kryostabilizasyonu, surimi jelasyonunun kimyası Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Anlatım
Beyin Fırtınası
11 Surimi temelli ürünler için kullanılan katkı maddeleri ve formülasyonu Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Anlatım
Gösteri
Beyin Fırtınası
12 Suriminin kalitesinin duyusal olarak değerlendirilmesi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Anlatım
Beyin Fırtınası
Deney / Laboratuvar
13 Suriminin kalitesinin duyusal ve kimyasal değerlendirilmesi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Anlatım
Beyin Fırtınası
Deney / Laboratuvar
14 Suriminin kalitesinin kimyasal ve mikrobiyolojik değerlendirilmesi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Anlatım
Beyin Fırtınası
Deney / Laboratuvar
15 Suriminin kalitesinin mikrobiyolojik değerlendirilmesi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Anlatım
Beyin Fırtınası
Deney / Laboratuvar
16-17 Yarıyıl Sonu Sınavları Yazılı Sınav
Ödev

KAYNAKLAR
Ders Notu
Diğer Kaynaklar