DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Sağlıklı ve Kaliteli Süt Üretimi ZO   629 1 3 3 6

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Yüksek Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. Serap GÖNCÜ
Dersi Verenler
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Zootekni bölümü öğrencilerinin, büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde süt sığırcılığında sağlıklı ve kaliteli süt üretimi konusunda bilgilendirilmesi
Dersin İçeriği
büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde süt sığırcılığında sağlıklı ve kaliteli süt tanımı, özellikleri, ineğe bağlı, çevre bağlı ve üretim şekline bağlı olarak kaliteyi etkileyen faktörler verilmektedir.

Dersin Öğrenme Kazanımları
1) sağlıklı ve kaliteli süt tanımlarını öğrenir
2) Süt sığırcılığında sağlıklı ve kaliteli süt üretimini öğrenir
3) Süt sığırcılığında ineğe bağlı faktörleri öğrenir
4) Süt sığırcılığında sağlıklı ve kaliteli süt üretiminde ineğe bağlı bileşenleri öğrenir.
5) Süt sığırcılığında çevreye bağlı faktörleri öğrenir
6) Süt sığırcılığında sağlıklı ve kaliteli süt üretiminin bileşenlerini öğrenir.
7) To learn production system factor for quality milk production in dairy cattle
8) Ahırda süt kalitesini etkileyen faktörleri öğrenir
9) Kaliteli ve sağlıklı süt elde etmek için dikkat edilmesi gereken konuları öğrenir
10) Kaliteli ve sağlıklı süt elde etmek için dikkat edilmesi gereken konuları öğrenir
11) Türkiye'de sağlıklı süt üretimini etkileyen faktörleri öğrenir
12) İnek ve ahır temizlik puanlamayı öğrenir
13) Hayvancılıkta sağlıklı süt üretimini etkileyen faktörleri öğrenir
14) süt kalite kriterlerini öğrenir
15) süt kalite kriterlerini öğrenir


DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI
NoTemel öğrenme KazanımlarıKatkı Düzeyi
12345
1
Lisans eğitimi sonrası, hayvan yetiştirme ve ıslahı, yemler ve hayvan besleme, biyometri ve genetik bilim dallarından birinde bilgi birikimini artırır
2
Farklı disiplinler arasındaki etkileşimi kavrar
3
Zootekni bilim alanı için stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve bölgesel, ulusal ya da uluslararası çözüm üreteilme becerisini kazanır
4
Zootekni bilimindeki verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi geliştirebilme, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile bu bilgileri kullanabilme becerisini kazanır
5
Zootekni bilim alanının gerektirdiği bilgisayar yazılım ve donanım bilgisi ile bilişim teknolejilerini kullanabilme ve geliştirebilme becerisini kazanır
6
Kendi çalışmalarını ya da Zootekni bilim alanındaki güncel gelişmeleri alanındaki veya diğer bilim alanlarındaki gruplara yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarabilme becerisini kazanır
7
Hayvansal ürünlerin kalite süreçlerini değerlendirme becerisini kazanır
8
Hayvansal üretimin, değişen ekonomik ve toplumsal koşullara uygun şekilde dinamik kalmasını sağlayacak yeteneği kazanır
9
Ulusal ve uluslararası güncel sorunları takip edebilme, yaşam boyu öğrenme, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izleyebilme, kendini sürekli olarak yenileyebilme ve yenilikleri hayvansal üretime aktarabilme becerisini kazanır
10
Hayvansal ürünler ile insan sağlığı ve toplum refahı arasındaki ilişkiyi özümser

DERS AKIŞI
HaftaKonularÖn Hazırlık Yöntem
1 Hayvancılıkta sağlıklı süt üretimini belirleyen risk faktörleri Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması
2 İşletmenin konumu ve yerleşim planının süt kalitesine etkisi Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması
3 Çiftlik sürü sağlık koruma uygulamalarının süt kalitesine etkisi Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması
4 Hayvan refahının süt kalitesine etkisi Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması
5 Mevsim ve iklimsel etkilerin süt kalitesine etkisi Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması
6 Hayvancılıkta yem ve su kaynaklarının süt kalitesine etkisi Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması
7 Hayvansal üretimde ortaya çıkan atıkların değerlendirilmesi Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması
8 Ara Sınav Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması
9 Süt işletmelerinde hijyen uygulamalarının süt kalitesine etkisi Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması
10 Personel ve ziyaretçi kontrolünün önemi Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması
11 İşletmelerde kayıt tutma ve değerlendirmenin önemi Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması
12 Sürü idari uygulamalarının süt üretimine muhtemel etkileri Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması
13 Sütün vizkozitesini değiştiren durumlar Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması
14 Süt kalite ve sağlığını etkileyen bileşenler Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması
15 Süt serum proteinlerinin önemi Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması
16-17 Yarıyıl Sonu Sınavları Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması

KAYNAKLAR
Ders Notu
Diğer Kaynaklar