DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
Gıda Sektöründe Yönetim Sistemleri ve İş Güvenliği Uygulamaları İG   037 1 3 3 6

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Yüksek Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. Turgut CABAROĞLU
Dersi Verenler
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Gıda sektöründe gıda güvenliği yönetim sistemi ve iş güvenliğinin önemini kavramak, gıda sektöründe iş güvenliği riskleri ve bu risklere karşı alınacak önlemleri bilmek, iş kazaları ve meslek hastalıklarını bilmek.
Dersin İçeriği
Gıda sektöründeki işletmelerde uygulanan yönetim sistemleri ve gıda güvenliği sisteminin temel prensipleri, gıda sektöründe sektörel bazda genel ve özel iş güvenliği riskleri ve bu risklerden kaynaklanabilecek tehlikelere karşı alınması gerekli önlemler, iş kazaları ve ve meslek hastalıkları. Vaka analizleri: süt ürünleri, et ürünleri ve içecek sektöründe iş güvenliği uygulamaları

Dersin Öğrenme Kazanımları
1) Gıda sektöründe uygulanan gıda güvenliği yönetim sisteminin prensiplerini ve önemini bilir
2) Toplam kalite yönetim sisteminde iş güvenliğinin önemini bilir
3) Gıda endüstrisinde iş sağlığı ve güvenliğinde anahtar konuları bilir
4) Gıda sektöründe iş sağlığı ve güvenliği yönetimi için aksiyon planını bilir
5) Gıda endüstrisinde sağlık ve güvenlik önceliklerini ve yönetimini bilir
6) Gıda endüstrisinde yaralanma nedenlerini bilir
7) Gıda sektörüne özgü iş kazalarını bilir
8) Gıda sektöründe karbondioksit zehirlenmesi ve önlemlerini bilir
9) Gıda sektöründe toz patlamasını ve önlemlerini bilir
10) Gıda sektörüne özgü meslek hastalıklarını ve tehlikelerini bilir
11) Gıda laboratuvarında iş güvenliği uygulamalarını bilir
12) Perakende sektöründe iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını bilir
13) Süt ürünleri sektöründeki iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını bilir
14) Et ürünleri sektöründeki iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını bilir
15) Alkollü içki sektöründeki iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını bilir