DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
Gıda Sektöründe Yönetim Sistemleri ve İş Güvenliği Uygulamaları İG   037 1 3 3 6

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Yüksek Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. Turgut CABAROĞLU
Dersi Verenler
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Gıda sektöründe gıda güvenliği yönetim sistemi ve iş güvenliğinin önemini kavramak, gıda sektöründe iş güvenliği riskleri ve bu risklere karşı alınacak önlemleri bilmek, iş kazaları ve meslek hastalıklarını bilmek.
Dersin İçeriği
Gıda sektöründeki işletmelerde uygulanan yönetim sistemleri ve gıda güvenliği sisteminin temel prensipleri, gıda sektöründe sektörel bazda genel ve özel iş güvenliği riskleri ve bu risklerden kaynaklanabilecek tehlikelere karşı alınması gerekli önlemler, iş kazaları ve ve meslek hastalıkları. Vaka analizleri: süt ürünleri, et ürünleri ve içecek sektöründe iş güvenliği uygulamaları

Dersin Öğrenme Kazanımları
1) Gıda sektöründe uygulanan gıda güvenliği yönetim sisteminin prensiplerini ve önemini bilir
2) Toplam kalite yönetim sisteminde iş güvenliğinin önemini bilir
3) Gıda endüstrisinde iş sağlığı ve güvenliğinde anahtar konuları bilir
4) Gıda sektöründe iş sağlığı ve güvenliği yönetimi için aksiyon planını bilir
5) Gıda endüstrisinde sağlık ve güvenlik önceliklerini ve yönetimini bilir
6) Gıda endüstrisinde yaralanma nedenlerini bilir
7) Gıda sektörüne özgü iş kazalarını bilir
8) Gıda sektöründe karbondioksit zehirlenmesi ve önlemlerini bilir
9) Gıda sektöründe toz patlamasını ve önlemlerini bilir
10) Gıda sektörüne özgü meslek hastalıklarını ve tehlikelerini bilir
11) Gıda laboratuvarında iş güvenliği uygulamalarını bilir
12) Perakende sektöründe iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını bilir
13) Süt ürünleri sektöründeki iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını bilir
14) Et ürünleri sektöründeki iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını bilir
15) Alkollü içki sektöründeki iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını bilir


DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI
NoTemel öğrenme KazanımlarıKatkı Düzeyi
12345
1
Çalışma ortamındaki sağlık ve güvenlik risklerini belirleyebilme becerisi kazanır,
X
2
İşyeri ortamında gerekli koruyucu işlemleri saptayıp, önlemler alabilme, işverenin ve çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konusunda koordinasyonu sağlayabilme becerisi kazannır,
X
3
İş güvenliği alanında kuramsal, teknik, uygulama ve hukuki bilgilerini sürekli güncelleyerek kullanabilme becerisi kazanır,
4
Mesleği ile ilgili mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olma ve güncel takip edebilme becerisi kazanır
5
Uzmanlık alanında edindiği bilgi ve beceriyle, iş güvenliği konusunda karşısına çıkan problemleri tanımlayabilme, çözümünde etkin kullanabilme ve çözüm yöntemlerini iş ortamındaki ilgili kişilerle diyalog kurarak çözebilme becerisi kazanır,
6
İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin mevcut sistem ve uygulamalara yenilik katabilme, araştırma yapıp değerlendirebilme becerisine sahip olur,
7
Genel bilgi iletişim teknolojileri hakkında bilgi sahibi olma ve kullanabilme becerisi kazanır,
8
İlk yardım, olağan dışı durumlar, afetler ve yangınla mücadele ve tahliye işleri konusunda ekiple birlikte çalışır,
9
Çalıştığı ortamda yasal mevzuat ve şartlara uygun olarak işin yürütülme becerisine sahip olma, çalışanları ve çalışan temsilcilerini bilgilendirme becerisi kazanır,
10
Meslek hastalıkları, iş kazaları ve önlenmesi hakkında bilgi sahibi olur,
X
11
İş sağlığı ve güvenliğinde kullanılan kişisel koruyucu donanımları öğrenir,
X
12
Kişisel maruziyet ve ortam ölçüm tekniklerini bilir.

DERS AKIŞI
HaftaKonularÖn Hazırlık Yöntem
1 Gıda sektöründe uygulanan gıda güvenliği yönetim sisteminin prensipleri Ders notu Anlatım
2 Toplam kalite yönetim sisteminde iş güvenliğinin önemi Ders notu Anlatım
3 Gıda endüstrisinde iş sağlığı ve güvenliğinde anahtar konuları Ders notu Anlatım
4 Gıda sektöründe iş sağlığı ve güvenliği yönetimi için aksiyon planı Ders notu Anlatım
5 Gıda endüstrisinde sağlık ve güvenlik öncelikleri ve yönetimi Ders notu Anlatım
6 Gıda sektöründe iş kazaları Ders notu Anlatım
7 Gıda sektöründe karbondioksit zehirlenmesi ve önlemleri Ders notu Anlatım
8 Ara Sınav Ödev Anlatım
Ödev
9 Gıda sektöründe toz patlaması ve önlemleri Ders notu Anlatım
10 Gıda sektörüne özgü meslek hastalıkları ve tehlikeler Ders notu Anlatım
11 Gıda laboratuvarında iş güvenliği uygulamaları Ders notu Anlatım
12 Perakende sektöründe iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları Ders notu Anlatım
13 Süt ürünleri sektöründe iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları Ders notu Anlatım
14 Et ürünleri sektöründe iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları Ders notu Anlatım
15 İçecek sektöründe iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları Ders notu Anlatım
16-17 Yarıyıl Sonu Sınavları Yazılı Yazılı Sınav

KAYNAKLAR
Ders Notu
Diğer Kaynaklar