DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
Gıda Toksikolojisinin Temelleri ve Gıda Katkı Maddelerinin Risk Analizi GM   680 2 3 3 6

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Doktora
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Zerrin ERGİNKAYA
Dersi Verenler
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Gıdalarda bulunan katkı maddeleri, tarım ilacı kalıntıları, mikotoksinler, akrilamid ve benzerleri gibi pişme sırasında oluşan kimyasallar, çevre kirlenmesinden yansıyan metaller ve organik klorlu bileşikler, gıda kimyasalları ve kimyasalların insan sağlığı üzerindeki etkilerinin , risk değerlendirme yöntemi ile belirlenmesi.
Dersin İçeriği
Temel toksikolojik kavramlar ve tanımlar, NOAEL, ADI, GRAS, ML değerleri, toksik maddelerin güvenirlik sınırları, gıda katlı maddelerinin risk değerlendirmesi, risk yönetimi ve risk iletişimi, ulusal ve uluslararası yasal düzenlemeler.

Dersin Öğrenme Kazanımları
1) Toksikolojinin Tanımı, bilim dalları hakkında bilgi sahibi olur
2) Toksik Maddelerin Sınıflandırılması hakkında bilgi sahibi olur
3) Toksik maddelerin Etkileşimi, Sağlık riskleri hakkında bilgi sahibi olur
4) Gıda toksikolojisi hakkında genel bilgi sahibi olur
5) Gıda kimyasalları; Gıdalarda bulunan katkı maddeleri, tarım ilacı kalıntıları hakkında bilgi sahibi olur
6) Mikotoksinler, pişme sırasında oluşan kimyasallar, çevre kirlenmesinden yansıyan metaller ve organik klorlu bileşikler hakkında bilgi sahibi olur
7) Gıda katkı maddeleri ve toksikolojik değerlendirme aşamaları hakkında bilgi sahibi olur
8)
9) Gıda Kimyasallarının Risk Analizi ve Risk Değerlendirilmesi hakkında bilgi sahibi olur
10) Risk değerlendirmeye yönelik örnek çalışmaları öğrenir
11) Gıda Kimyasallarının Risk Yönetimi hakkında bilgi sahibi olur
12) Gıda Kimyasallarının Risk İletişimi ve örnek çalışmaları öğrenir
13) Gıda Kimyasallarının Risk İletişimi ve örnek çalışmaları öğrenir
14) Ulusal ve uluslar arası yasal düzenlemeler hakkında bilgi sahibi olur
15) Ulusal ve uluslar arası yasal düzenlemeler hakkında bilgi sahibi olur