DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
Şarap Üretiminde Sorunlar ve Çözümleri GM   664 2 2 2 6

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Doktora
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. Turgut CABAROĞLU
Dersi Verenler
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Öğrencilere üzümden şarap üretime kadar geçen süreçte karşılaşılan sorunlar, bu sorunlara karşı önlemler ve çözümleri konusunda bilgi kazandırmak
Dersin İçeriği
Şaraplık üzüm ve şırada karşılaşılan sorunlar, etil alkol ve malolaktik fermantasyonda karşılaşılan sorunlar, mikrobiyolojik sorunlar, berraklaştırma ve stabilizasyon sorunları ve çözümleri

Dersin Öğrenme Kazanımları
1) Şaraplık üzüm analizlerini bilir, analiz problemlerini çözer
2) Kalite beyaz şarap için şıradaki problemleri bilir ve çözer
3) Kalite kırmızı şarap için şıradaki problemleri bilir ve çözer
4) Alkol fermantasyonunun nasıl yürütüleceğini bilir ve karşılaştığı problemleri çözer
5) Kırmızı şarap üretiminde karbonik maserasyon ve cibre fermantasyonu arasınaki farkları bilir
6) Malolaktik fermantasyonunun nasıl yürütüleceğini bilir ve karşılaştığı problemleri çözer
7) MLF'de karşılaştığı problemleri çözer
8) Fermantasyonlarda mikroorganizmaların önemini bilir
9) Şarabın aroması, stabilitesi üzerine azotun rolünü bilir ve önlem alır
10) Şarapta bulanıklık ve tartarat stabilizasyonu sorunlarını bilir ve problemleri çözer
11) Şarapta durultma sorunlarını bilir ve problemleri çözer
12) Şarap ekipmanları (tank, fıçı, pompa, filtre) bakımını bilir
13) Şarap işletmelerinde mikrobiyolojik problemleri bilir ve sorunları çözer
14) Şarapta Brettanomyces ekfeksiyonu nasıl önlenir bilir
15) Şarapta kötü kokuları ve nasıl önleneceğini bilir