DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
Gıdalarda Renk ve Renk Maddeleri GM   503 1 2 2 6

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Doktora
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Serkan SELLİ
Dersi Verenler
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Görünüş ve renk gıdalarda kaliteyi ve tüketici tercihini etkileyen önemli kalite parametrelerindendir. Bu derste, gıdalara renklerini veren bileşiklerin oluşumlarının öğretilmesi, analizler ile belirlenmelerinin anlatılması ve gıdada yol açtıkları değişikliklerin öğretilmesi amaçlanmıştır.
Dersin İçeriği
Pigmentlerin Oluşumu ve İnsan tarafından algılanması, Klorofiller, Karotenoidler, Betalainler ve Fenolik Pigmentler, Gıdaların depolanması ve işlenmesi sırasında pigmentlerde meydana gelen değişmeler, Renk Maddelerinin Elde Edilme Teknikleri, Renk Maddeleri Analizleri, Analiz Sonuçlarının Değerlendirilmesi, Renk Maddelerinin Sınıflandırılması, Renk Maddelerinin Kalite ve Güvenliği

Dersin Öğrenme Kazanımları
1) Gıdalarda bulunan ve gıdaların rengini oluşturan bileşiklerin kimyasal yapıları ve karakteristiksel özellikleri ile ilgili bilgi sahibi olur.
2) Gıdaların depolanması ve işlenmesi sırasında pigmentlerde meydana gelen değişmeleri bilir ve buna göre önlem alabilir.
3) Renk maddelerinin elde edilme teknikleri ve analizlerini ayrıntılı olarak öğrenir ve uygulayabilir.
4) Renk maddelerini sınıflandırabilir, kalite ve güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur.
5)
6)
7)
8)
9)
10)
11)
12)
13)
14)
15)