DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
Fermantasyon Mikrobiyolojisinde Moleküler Yöntemler GM   678 2 2 2 6

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Doktora
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. Hüseyin ERTEN
Dersi Verenler
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Bu dersin amacı fermantasyonda etkili olan mikroorganizmaları analizde kullanılan moleküler yöntemler hakkında bilgi vermektir.
Dersin İçeriği
Süt fermantasyonları, Şarap-bira fermantasyonları, sebze fermantasyonları, gıda fermantasyonlarında moleküler teknikler, biyoinformatik, DNA temelli moleküler tanımlama yöntemleri

Dersin Öğrenme Kazanımları
1) Yeni moleküler teknikleri bilir.
2) Mikroorganizmaların analizi ve kompleks fermantasyonlarda aktiviteleri hakkında bilgi sahibi olur.
3) Sebze-meyve, süt, ekşi hamur, şarap, bira fermantasyonlarını bilir.
4) Probiyotikler ve nükleik asit temelli analiz yöntemlerini bilir.
5) Biyoinformatik analizleri hakkında bilgi sahibi olur.
6)
7)
8)
9)
10)
11)
12)
13)
14)
15)


DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI
NoTemel öğrenme KazanımlarıKatkı Düzeyi
12345
1
Yüksek lisans yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendisliği alanlarında güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirebilme, derinleştirebilme ve Gıda Mühendisliği alanlarına yenilik getirecek özgün tanıml
X
2
Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşabilir.
X
3
Gıda Mühendisliği alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirebilir ve kullanabilir.
X
4
Gıda Mühendisliği uzmanlaştığı alana yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştirebilir ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayabilir, özgün bir konuyu araştırabilir, kavrayabi
X
5
Gıda Mühendisliği alanında yeni ve karmaşık düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapabilir.
X
6
Gıda Mühendisliği alanı ile ilgili çalışmalarda araştırma yöntemlerini kullanabilmede üst düzey beceriler kazanır.
X
7
Gıda Mühendisliği alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştiren ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayan özgün bir çalışmayı bağımsız olarak gerçekleştirerek alanında
X
8
Gıda Mühendisliği alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi ulusal ve/veya uluslar arası hakemli dergilerde yayınlayarak ve/veya özgün bir yapıt üreterek ya da yorumlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletir.
X
9
Özgün ve disiplinlerarası sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapar.
X
10
Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak Gıda Mühendisliği alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirir.
X
11
Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmeye yönelik eylemleri yönetir.
X
12
Gıda Mühendisliği alanında uzman kişiler ile tartışmalarında, özgün görüşlerini savunur ve Gıda Mühendisliğinde uzmanlaştığı alandaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar
X
13
Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyi'nde kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır.
X
14
Gıda Mühendisliği alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri tanıtarak, yaşadığı toplumun bilgi toplumu olma ve bunu sürdürebilme sürecine katkıda bulunur.
X
15
Gıda Mühendisliği alanlarında karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar.
X
16
Gıda Mühendisliği ile ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunur ve bu değerlerin gelişimini destekler.
X

DERS AKIŞI
HaftaKonularÖn Hazırlık Yöntem
1 Gıda fermantasyonlarında moleküler teknikler: prensip ve uygulamalar Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Sözlü Sınav
2 Gıda fermantasyonlarında moleküler teknikler: prensip ve uygulamalar Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Sözlü Sınav
3 Süt ürünleri Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Sözlü Sınav
4 Ekşi hamur fermantasyonları Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Sözlü Sınav
5 Sebze fermantasyonları Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Sözlü Sınav
6 Şarap fermantasyonu Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Sözlü Sınav
7 Bira üretimi Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Sözlü Sınav
8 Ara Sınav Yazılı Sınav
9 Diğer fermantasyonlar Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Sözlü Sınav
10 Diğer fermantasyonlar Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Sözlü Sınav
11 Probiyotikler: Bağırsak populasyonlarının nükleik asit temelli analizleri Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Sözlü Sınav
12 Probiyotikler: Bağırsak populasyonlarının nükleik asit temelli analizleri Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Sözlü Sınav
13 DNA sekans temelli mikrobiyota analizleri için biyoinformatik Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Sözlü Sınav
14 DNA sekans temelli mikrobiyota analizleri için biyoinformatik Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Sözlü Sınav
15 Gıda fermantasyonlarında bakteriyel omik teknolojilerinin rolü Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Sözlü Sınav
16-17 Yarıyıl Sonu Sınavları Yazılı Sınav

KAYNAKLAR
Ders Notu
Diğer Kaynaklar