DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
Malt- Bira Kimyası ve Teknolojisi GM   648 2 2 2 6

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Doktora
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Hüseyin ERTEN
Dersi Verenler
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Dersin amacı öğrencilere malt ve bira kimyası ve teknolojisi konusunda bilgi vermektir.
Dersin İçeriği
Arpa ve şerbetçi otu bileşimi, şerbetçi otu ve malt üretim teknolojisi, bira kimyası, su bileşimi, bira endüstrisindeki yardım maddeler, bira üretim aşamaları,Biranın duyusal özellikleri

Dersin Öğrenme Kazanımları
1) Genel olarak malt ve bira üretimi konusunda bilgi sahibi olur. Malt ve bira üretiminin kullanılan hammaddeler ve üretim tekniğiyle ilişkisini kavrar.
2) Malt ve bira üretiminde işleme süresince uygulanacak işlemleri bilir.
3) Sahip olduğu bilgileri malt ve bira üretiminde kullanma becerisine sahiptir.
4) Meslek etiğine saygılıdır, yaşam boyu öğrenme bilincine sahiptir.
5)
6)
7)
8)
9)
10)
11)
12)
13)
14)
15)


DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI
NoTemel öğrenme KazanımlarıKatkı Düzeyi
12345
1
Yüksek lisans yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendisliği alanlarında güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirebilme, derinleştirebilme ve Gıda Mühendisliği alanlarına yenilik getirecek özgün tanıml
X
2
Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşabilir.
X
3
Gıda Mühendisliği alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirebilir ve kullanabilir.
X
4
Gıda Mühendisliği uzmanlaştığı alana yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştirebilir ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayabilir, özgün bir konuyu araştırabilir, kavrayabi
X
5
Gıda Mühendisliği alanında yeni ve karmaşık düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapabilir.
X
6
Gıda Mühendisliği alanı ile ilgili çalışmalarda araştırma yöntemlerini kullanabilmede üst düzey beceriler kazanır.
X
7
Gıda Mühendisliği alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştiren ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayan özgün bir çalışmayı bağımsız olarak gerçekleştirerek alanında
X
8
Gıda Mühendisliği alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi ulusal ve/veya uluslar arası hakemli dergilerde yayınlayarak ve/veya özgün bir yapıt üreterek ya da yorumlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletir.
X
9
Özgün ve disiplinlerarası sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapar.
X
10
Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak Gıda Mühendisliği alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirir.
X
11
Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmeye yönelik eylemleri yönetir.
X
12
Gıda Mühendisliği alanında uzman kişiler ile tartışmalarında, özgün görüşlerini savunur ve Gıda Mühendisliğinde uzmanlaştığı alandaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar
X
13
Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyi'nde kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır.
X
14
Gıda Mühendisliği alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri tanıtarak, yaşadığı toplumun bilgi toplumu olma ve bunu sürdürebilme sürecine katkıda bulunur.
X
15
Gıda Mühendisliği alanlarında karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar.
X
16
Gıda Mühendisliği ile ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunur ve bu değerlerin gelişimini destekler.
X

DERS AKIŞI
HaftaKonularÖn Hazırlık Yöntem
1 Giriş Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Sözlü Sınav
2 Arpanın bileşimi Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Sözlü Sınav
3 Malt kimyası ve teknolojisi Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Sözlü Sınav
4 Malt kimyası ve teknolojisi Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Sözlü Sınav
5 Çeşitli katkı maddelerinin bileşimi Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Sözlü Sınav
6 Suyun bileşimi Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Sözlü Sınav
7 Şerbetçiotunun bileşimi ve teknolojisi Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Sözlü Sınav
8 Ara Sınav Yazılı Sınav
9 Bira kimyası ve teknolojisi Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Sözlü Sınav
10 Bira kimyası ve teknolojisi Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Sözlü Sınav
11 Bira kimyası ve teknolojisi Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Sözlü Sınav
12 Bira kimyası ve teknolojisi Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Sözlü Sınav
13 Biranın duyusal özellikleri Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Sözlü Sınav
14 Birada hata, kusur ve hastalıklar Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Sözlü Sınav
15 Malt ve bira teknolojisinde yeni gelişmeler. Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Sözlü Sınav
16-17 Yarıyıl Sonu Sınavları Yazılı Sınav

KAYNAKLAR
Ders Notu
Diğer Kaynaklar