DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
Hayvansal Üretimde Besleme ve Ürün Kalitesi İlişkileri ZO   012 2 4 4 6

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Doktora
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Hasan Rüştü KUTLU
Dersi Verenler
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Çiftlik hayvanlarından elde edilen ürünler ve insan sağlığı arasındaki ilişkiler, tüketici tercihleri, besleme faktörlerinin bu ürünlerin miktar ve kalitesi üzerine etkileri, kalitenin maniplasyonu imkanları.
Dersin İçeriği
İnsan sağlığı hayvansal ürünler ilişkisi kırmızı et kalitesi ve kaliteyi etkileyen besleme ile ilgili faktörler tavuk eti kalitesi ve kaliteyi etkileyen besleme ile ilgili faktörler yumurta kalitesi ve kaliteyi etkieleyen besleme ile ilgili faktörler Süt kalitesi ve kaliteyi etkileyen faktörler yapağı kalitesi ve kaliteyi etkieleyen besleme ile ilgili faktörler Besleme ile elde edielecek hayavansal ürünlerde fonksiyonelliğin artırılması Gübre kalitesi ve çevreye etkinin azaltılması

Dersin Öğrenme Kazanımları
1) Besleme ve süt kalitesi arasındaki ilişkiyi öğretir
2) Besleme ve kırmızı et kalitesi arasındaki ilişkiyi öğrenir
3) Besleme ve yumurta kalitesi arasındaki ilişkiyi öğrenir
4) Besleme ve beyaz et kalitesi arasındaki ilişkiyi öğrenir
5)
6)
7)
8)
9)
10)
11)
12)
13)
14)
15)


DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI
NoTemel öğrenme KazanımlarıKatkı Düzeyi
12345
1
Lisans eğitimi sonrası, hayvan yetiştirme ve ıslahı, yemler ve hayvan besleme, biyometri ve genetik bilim dallarından birinde bilgi birikimini artırır
X
2
Farklı disiplinler arasındaki etkileşimi kavrar
X
3
Zootekni bilim alanı için stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve bölgesel, ulusal ya da uluslararası çözüm üreteilme becerisini kazanır
X
4
Zootekni bilimindeki verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi geliştirebilme, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile bu bilgileri kullanabilme becerisini kazanır
X
5
Zootekni bilim alanının gerektirdiği bilgisayar yazılım ve donanım bilgisi ile bilişim teknolejilerini kullanabilme ve geliştirebilme becerisini kazanır
X
6
Kendi çalışmalarını ya da Zootekni bilim alanındaki güncel gelişmeleri alanındaki veya diğer bilim alanlarındaki gruplara yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarabilme becerisini kazanır
X
7
Hayvansal ürünlerin kalite süreçlerini değerlendirme becerisini kazanır
X
8
Hayvansal üretimin, değişen ekonomik ve toplumsal koşullara uygun şekilde dinamik kalmasını sağlayacak yeteneği kazanır
X
9
Ulusal ve uluslararası güncel sorunları takip edebilme, yaşam boyu öğrenme, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izleyebilme, kendini sürekli olarak yenileyebilme ve yenilikleri hayvansal üretime aktarabilme becerisini kazanır
X
10
Hayvansal ürünler ile insan sağlığı ve toplum refahı arasındaki ilişkiyi özümser
X

DERS AKIŞI
HaftaKonularÖn Hazırlık Yöntem
1 İnsan sağlığı hayvansal ürünler ilişkisi kaynak okuma, web tarama Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Ödev
2 Et kalitesi ve kaliteyi etkileyen besleme ile ilgili faktörler kaynak okuma, web tarama
3 Et kalitesi ve kaliteyi etkileyen besleme ile ilgili faktörler kaynak okuma, web tarama Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Ödev
4 Karkas kalitesi ve besleme ilişkili makale değerlendirme ve tartışma kaynak okuma, web tarama Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Ödev
5 Yumurta kalitesi ve kaliteyi etkileyen besleme ile ilgili faktörler kaynak okuma, web tarama Anlatım
Soru-Cevap
Ödev
6 Yumurta kalitesini etkileyen faktörlerle ilgili makaleler üzerinde tartışma ve değerlendirme kaynak okuma, web tarama Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Ödev
7 Süt kalitesi ve etkileyen faktörler yapağı kalitesi ve kaliteyi etkileyen besleme ile ilgili faktörler kaynak okuma, web tarama Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Ödev
8 Ara Sınav yazılı sınav Yazılı Sınav
9 Süt komponentlerini etkileyen besleme faktörleriyle ilgili makalaler üzerinde tartışma kaynak okuma, web tarama Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Ödev
10 Yapağı ve gübre kalitesi ve kaliteyi etkileyen besleme ile ilgili faktörler kaynak okuma, web tarama Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Ödev
11 Hayvansal ürünlerde fonksiyonelliğin artırılması çevreye duyarlı hayvan besleme uygulaması kaynak okuma, web tarama Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Ödev
12 Fonksiyon hayvansal ürünler ile ilgili makallerin değerlendirilmesi ve tartışılması kaynak okuma, web tarama Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Ödev
13 ödev sunumu ve tartışma kaynak okuma, web tarama Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Ödev
14 ödev sunumu ve tartışma kaynak okuma, web tarama Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Ödev
15 ödev sunumu ve tartışma kaynak okuma, web tarama Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Ödev
16-17 Yarıyıl Sonu Sınavları yazılı sınav Yazılı Sınav

KAYNAKLAR
Ders Notu
Diğer Kaynaklar