DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
Endüstri Bitk. Yetiştiriciliği * TRB   380 6 2 2 3

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. Leyla Sezen TANSI
Dersi Verenler
Dr. Öğr. ÜyesiNURİ SEZER SİNAN1. Öğretim Grup:A
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Endüstriyel öneme sahip bitkileri tanıtmak. Bu bitkilerin bitkisel özellikleri ve yetiştirme koşulları hakkında bilgiler aktarmak
Dersin İçeriği
Bu deste endüstri bitkileri içersinde yer alan nişasta ve şeker bitkileri (Patates, yer elması, tatlı patates şeker pancarı ve kamışı), yağ bitkileri (ayçiçeği, soya kolza, ve yerfıstığı ve susam), lif bitkileri( pamuk ve keten), tıbbi ve aromatik bitkilerin önemi, bitkisel özellikleri ve yetiştirilmesine ilişkin bilgiler verilmektedir.

Dersin Öğrenme Kazanımları
-


DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI
NoTemel öğrenme KazanımlarıKatkı Düzeyi
12345
1
Kültür bitkisi yetiştiriciliğinde verim kaybına neden olan etmenlerin biyolojisi, ekolojisi, sistematiği, mücadele yöntemleri vb. Bitki Korumanın genel konularını öğrenir.
X
2
Genelde Ziraat Mühendisliği, özelde de Bitki Koruma alanında yeterli altyapıya sahip olur
X
3
Bitki sağlığı alanında sorun olan hastalık, zararlı ve yabancı otlarla ilgili sorunların belirlenmesi ve etmenlerin tanınması için gerekli donanıma sahip olur.
X
4
Savaş yöntemlerinin pratikte doğru uygulanmasını sağlar ve sonuçlarını değerlendirerek yorumlar; kimyasal savaş yönteminin kullanılması gerektiği durumlarda talimatlara göre uygulanabilecek pestisitleri belirleyerek reçete yazar.
X
5
Bitki Koruma sorunlarının çözümü için sahip olduğu bilgileri kullanarak, doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilirliği ön planda tutarak en uygun ekonomik mücadele yöntemini seçer.
6
Bilimsel araştırmanın temel yöntemlerini kavrama, bilimsel yöntemlerle çözümleyebilme becerisi kazanır.
X
7
Bitki koruma alanında teknoloji uygulamalarında modern teknik araçları seçme ve kullanma
X
8
Laboratuar kullanma, bitki koruma alanında laboratuarda hastalık, zararlı ve yabancı otların teşhis, araştırma amaçlı üretim vb. analizlerini yapma, sonuçları değerlendirme, yorumlama ve rapor etme becerisi
9
Mesleğiyle ilgili konularda bireysel ve ekip çalışması yapabilme yeteneğini kazanır, uygulamalarda işe ilişkin güvenliği gözetir; mesleki etik sorumluluğu kazanır
X
10
Gerekli teknolojileri kullanarak Bitki Koruma ile bilgilere ulaşır kendi bilgileri ile sentezleyerek yazılı ve sözlü sunumlar yapar.
X
11
Mesleki bilgilerini tarımın ilgili paydaşlarına aktarabilme, üretici ve uygulayıcı kuruluşlarla iletişim kurabilme becerisi kazanma
X
12
Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir
X
13
Meslek etiğine saygılı olma, Bitki Koruma ile ilgili ortaya çıkan sorunları yasal mevzuat ve yönetmelikler çerçevesinde anlama ve çözüm yöntemleri geliştirme yeteneği kazanma.

DERS AKIŞI
HaftaKonularÖn Hazırlık Yöntem
1 Endüstri Bitkilerine Giriş ve Bitkisel Lifler Kaynak okumak
2 Pamuk Türleri ve Ekonomik Önemi Kaynak okumak
3 Pamuk, Keten ve Kenevir Bitkisinin Bitkisel Özellikleri Kaynak okumak
4 Pamuk, Keten ve Kenevir Tarımı Kaynak okumak
5 Bitkisel Yağlar ve Yağ Bitkilerinin Önemi Kaynak okumak
6 Ayçiçeğinin Bitkisel Özellikleri ve Tarımı Kaynak okumak
7 Soya ve Yer Fıstığının Bitkisel Özellikleri ve Tarımı Kaynak okumak
8 Ara Sınav Kaynak okumak
9 AraSınav Kaynak okumak
10 Patatesin Önemi, Adaptasyonu ve Bitkisel Özellikleri Kaynak okumak
11 Patates Tarımı Kaynak okumak
12 Şeker Pancarının Önemi, Adaptasyonu ve Bitkisel Özellikleri Kaynak okumak
13 Şeker Pancarı Tarımı Kaynak okumak
14 Tütünün Bitkisel Özellikleri ve Tarımı Kaynak okumak
15 Şerbetçi Otu ve Anasonun Bitkisel Özellikleri ve Tarımı Kaynak okumak
16-17 Yarıyıl Sonu Sınavları Kaynak okumak

KAYNAKLAR
Ders Notu
Diğer Kaynaklar