DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
Mezuniyet Çalışması MU   413 7 0 1 2

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Ladine ÇELİK
Dersi Verenler
Prof. Dr.DİLEK BOSTAN BUDAK1. Öğretim Grup:A
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Bu dersin amacı, belirli bir konuda farklı öğretim üyelerinin danışmanlığı altında öğrencilerin bir projenin hazırlanması için gerekli olan tüm basamakların tanıtılmasıdır.
Dersin İçeriği
Araştırma yöntemleri ve istatistik analizlerin kullanımı, çalışma konusunun belirlenmesi, dispozisyon oluşturma, edinilen bilgileri düzgün bir metin haline getirme.

Dersin Öğrenme Kazanımları
1) Araştırma, planlama, uygulama, problem çözme, değerlendirme ve yorum yapma becerilerini geliştirebilecektir
2) Yapacağı çalışmanın mesleki açıdan önemini ortaya koyabilecektir
3) Mesleki bilgi ve becerilerini araştırma yaptığı konuda kullanabilecektir Gerekli bilgiye ulaşabilmek amacıyla disiplinlerarası çalışmalarda ve girişimlerde bulunabilecektir Elde ettiği bilgileri mantıksal bir sırayla değerlendirebilecektir Edindiği bilgil
4)
5)
6)
7)
8)
9)
10)
11)
12)
13)
14)
15)


DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI
NoTemel öğrenme KazanımlarıKatkı Düzeyi
12345
1
Mesleğiyle ilgili ileri düzeyde konuları anlayabilmesine olanak sağlayacak bir altyapı oluşturmak üzere temel bilim ve temel mühendislik dersleriyle ilgili başlıca kuramları açıklayabilme ve uygulayabilme
X
2
Bitkisel ve hayvansal üretim tekniklerini, bu alanda kullanılan araç-gereçler ile yararlanılan teknolojileri tanımlayabilme, tanıtabilme ve değerlendirebilme; tarımın ulusal ekonomi ve dünya ekonomisindeki yerini, önemini ve gelişimini açıklayabilme
X
3
Tarım sektöründe üretimden tüketime kadar yer alan tüm aşamaların karakteristik özelliklerini ve aralarındaki ilişkileri tanımlayabilme, kaynakların etkin kullanımı ve sürdürülebilirliği ile ilgili temel kavramları tanımlayabilme, bu amaçla yararlanılan t
X
4
Tarım sektörü ve kırsal alanlardaki faaliyetler üzerinde etkili olan başlıca ekonomik, sosyal, doğal, kültürel, kurumsal, örgütsel ve yasal faktörleri, ulusal ve uluslararası güçleri ve aralarındaki etkileşimi, evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerin
X
5
Tarım sektöründe karşılaşılan sorunlara ekonomi biliminin temel ilkelerini uygulayabilme
X
6
Tarımsal üretim karar sürecinde kullanılacak ekonomik ve sosyal verileri çizelgeler, şekiller ve matematiksel semboller ile gösterebilme ve sözel olarak ifade edebilme
X
7
Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, kırsal kalkınma, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik bilgileri bitkisel ve hayvansal üretim ve pazarlama süreçlerine uygulayabilme
X
8
Tarım sektöründe karşılaşılan sorunların analizine ilişkin gerekli verileri belirleme, toplama, eleştirel gözle inceleme, kullanma, uygun çerçeve, model ve yöntem seçme, verileri analiz etme, analiz sonuçlarını değerlendirebilme
X
9
Ekonomik ve sosyal verilerin analizinde temel bilgi teknolojilerinden ve bu amaçla hazırlanmış yazılımlardan yararlanma ve sonuçları yorumlama
X
10
Alanıyla ilgili çalışmaları yasal mevzuata uygun ve bağımsız bir şekilde yürütebilme; bu alanlarda danışmanlık, denetim, bilirkişilik yapabilme; disiplinler arası çalışmalara, ekip çalışmalarına katılabilme
X
11
Alanıyla ilgili güncel bilgilere erişebilme, edindiği bilgileri sorgulayabilme ve amaca uygun değerlendirerek kamu yararına kullanabilme
X
12
Sözlü ve yazılı olarak uzman ve uzman olmayan kişilerle iletişim kurabilme, bu amaçla en uygun iletişim yöntemlerini seçebilme; üretici ve örgüt bazında paydaşlarla işbirliği geliştirebilme
X
13
Mesleki gelişmeleri izleyebilecek ve meslektaşlarıyla ilişki kurabilecek düzeyde genel ve mesleki yabancı dil bilgisinin kazanılması, bilişim ve iletişim teknolojilerinin kullanılabilmesi
X
14
Tarım sektöründe karşılaşılabilecek sorunları tanıyabilme, kapsamını belirleyebilme, bu konuda uygulanan çözüm, proje ve politikaların etkilerini değerlendirebilme; çözüm, proje ve politika alternatifleri üretebilme, ürettiği veya önerilen alternatiflerin
X
15
Mesleğinin tarihsel gelişimi ve geçirdiği aşamaları, mesleğinin uygulanmasında uyulması zorunlu etik ilkeleri tanımlayabilme ve bu ilkeleri titizlikle uygulama bilincine sahip olma
X

DERS AKIŞI
HaftaKonularÖn Hazırlık Yöntem
1 Danışmanca belirlenecek bir konu hakkında deneysel bir çalışma ya da literatür taraması yapılması Soru-cevap, tartışma, grup çalışması,bireysel çalışma, problem çözme, proje temelli öğrenme
2 Biyoinformatik alanında öğrencinin bilgi birikiminin artırılması Soru-cevap, tartışma, grup çalışması,bireysel çalışma, problem çözme, proje temelli öğrenme
3 Koyunlarda üreme performansını artırma yolları hakkında bilgi birikimini artırma Soru-cevap, tartışma, grup çalışması,bireysel çalışma, problem çözme, proje temelli öğrenme
4 Yem ve Yem teknolojisi hakkında bilgi birikimini artırmak Soru-cevap, tartışma, grup çalışması,bireysel çalışma, problem çözme, proje temelli öğrenme
5 Arı yetiştiriciliği hakkında bilgi birikimini artırmak Soru-cevap, tartışma, grup çalışması,bireysel çalışma, problem çözme, proje temelli öğrenme
6 Biyoistatistik hakkında bilgi birikimini artırmak Soru-cevap, tartışma, grup çalışması,bireysel çalışma, problem çözme, proje temelli öğrenme
7 Keçi yetiştiriciliği hakkında bilgi birikimini artırmak Soru-cevap, tartışma, grup çalışması,bireysel çalışma, problem çözme, proje temelli öğrenme
8 Ara Sınav Soru-cevap, tartışma, grup çalışması,bireysel çalışma, problem çözme, proje temelli öğrenme
9 Sığır yetiştiriciliği hakkında bilgi birikimini artırmak Soru-cevap, tartışma, grup çalışması,bireysel çalışma, problem çözme, proje temelli öğrenme
10 Kanatlı hayvan besleme hakkında bilgi birikimini artırmak Soru-cevap, tartışma, grup çalışması,bireysel çalışma, problem çözme, proje temelli öğrenme
11 Kanatlı hayvan yetiştiriciliği hakkında bilgi birikimini artırmak Soru-cevap, tartışma, grup çalışması,bireysel çalışma, problem çözme, proje temelli öğrenme
12 Ruminant besleme hakkında bilgi birikimini artırmak Soru-cevap, tartışma, grup çalışması,bireysel çalışma, problem çözme, proje temelli öğrenme
13 Biyoteknoloji alanında bilgi birikimini artırmak Soru-cevap, tartışma, grup çalışması,bireysel çalışma, problem çözme, proje temelli öğrenme
14 Hayvansal ürünlerin besin madde kompozisyonları hakkında bilgi birikimini artırmak Soru-cevap, tartışma, grup çalışması,bireysel çalışma, problem çözme, proje temelli öğrenme
15 Güncel biyoteknolojik uygulamalar hakkında bilgi birikimini artırmak Soru-cevap, tartışma, grup çalışması,bireysel çalışma, problem çözme, proje temelli öğrenme
16-17 Yarıyıl Sonu Sınavları Soru-cevap, tartışma, grup çalışması,bireysel çalışma, problem çözme, proje temelli öğrenme

KAYNAKLAR
Ders Notu
Diğer Kaynaklar