DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
Endüstri Bitki Yetiştiriciliği ZMS   307 5 2 2 3

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. Leyla Sezen TANSI
Dersi Verenler
Prof.Dr.LEYLA SEZEN TANSI1. Öğretim Grup:A
Prof.Dr.ÖZGÜL GÖRMÜŞ1. Öğretim Grup:A
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Endüstriyel öneme sahip bitkileri tanır, bu bitkilerin bitkisel özellikleri ve yetiştirme koşulları hakkındaki bilgileri kavrar
Dersin İçeriği
Bu derste öğrenci endüstri bitkileri içersinde yer alan nişasta ve şeker bitkileri (Patates, yer elması, tatlı patates şeker pancarı ve kamışı), yağ bitkileri (ayçiçeği, soya kolza, ve yerfıstığı ve susam), lif bitkileri( pamuk ve keten), tıbbi ve aromatik bitkilerin önemi, bitkisel özellikleri ve yetiştirilmesine ilişkin bilgileri kavrar.

Dersin Öğrenme Kazanımları
1) bazı önemli endüstri bitkilerini tanır
2) bu bitkilerin ülke için ekonomik önemi ve ticareti hakkında bilgiler elde eder
3) bitiklerin bitkisel özellikleri yetiştirme ve koşulları hakkında genel bilgiler edinir.
4) Bitkilerin hasat makinaları için gerekli özelliklerini öğrenir
5) Endüstri Bitkilerinin verim ve kalitesini artırma konusunda yeterli bilgi düzeyine sahip olma
6)
7)
8)
9)
10)
11)
12)
13)
14)
15)


DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI
NoTemel öğrenme KazanımlarıKatkı Düzeyi
12345
1
Tarım makinaları eğitimine alt yapı oluşturacak şekilde temel bilim, mühendislik, genel tarım ve tarım makinaları ile diğer sosyal-kültürel konularda temel kavramları tanır, güncel bilgiler edinir.
2
Tarımsal üretimde doğal ve fosil kökenli enerji kaynaklarının kullanılma ve korunum olanaklarını öğrenir.
3
Tarım makinalarının imalat yöntemlerini öğrenir, malzemeleri tanır ve seçer.
4
Mesleki uygulamaların evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerinin bilincine varır, girişimcilik ve yenilikçilik konularının önemini kavrar.
5
Tarım makinalarının temel uygulamalarında makinaların ayar, bakım ve tarlada kullanımını ve sorunlarını öğrenir.
6
Tarım işletmelerinde mekanizasyona uygun sürdürülebilir üretim modellerini uygular, optimum mekanizasyon zincirinin oluşturur, işletmeciliğini yapar.
7
Tarım makinaları ilişkin standart, yasa ve yönetmelikleri bilir ve uygular.
8
Bitkisel ve hayvansal üretimde tarımsal mekanizasyon kapsamında çözülebilecek sorunları tespit eder, mevcut tarım makinaları içinden seçim yapar.
9
Mesleki anlamda kendini geliştirebilmek için başvurulması gereken yöntemleri öğrenir ve uygular.
10
Tarım makinalarının üretimi, pazarlanması ve servis ağı oluşturulması işlerini planlar ve yönetir.
11
Genelde Temel Mühendislik ve Ziraat Mühendisliği alanlarında, özelde Tarım Makinaları alanında yeterli altyapıya sahip olur.
12
Tarım makinaları alanında çalışan firmalara AR-GE ve teknoloji geliştirme konusunda destek olur.
13
Tarım makinaları tasarımına dönük yeni uygulama ve yazılımları öğrenir.
14
Tarım makinaları sektörünün imalat sanayi, kamu kurumları ve meslek odaları temsilcileriyle staj, uygulama, güncel sorunları izleme kapsamında iletişim kurar, farklı çalışma ortamlarında sorumluluk üstlenir.

DERS AKIŞI
HaftaKonularÖn Hazırlık Yöntem
1 Tıbbi ve aromatik bitkilerin önemi ve ve tarımı Ders kitabından ders konusunun okunması ve konu ile ilgili makale okunması Anlatım
Tartışma
2 Tatlı patatesin dünya ve Türkiyedeki üretim durumu, önemi ve bitkisel özellikleri. Tatlı patatesin ziraati, bakım işleri, hasat, depolama, ve yumruların pazara sunulması, cassavanın bitkisel özellikleri ve tarımı Ders kitabından ders konusunun okunması ve konu ile ilgili makale okunması Anlatım
Tartışma
3 Patatesten faydalanma şekilleri, patatesin tarihcesi ve yayılışı Ders kitabından ders konusunun okunması ve konu ile ilgili makale okunması Anlatım
Tartışma
4 Yerelmasının yayılışı, dünya ve Türkiyedeki üretim durumu, bitkisel özellikleri, Ders kitabından ders konusunun okunması ve konu ile ilgili makale okunması Anlatım
Tartışma
5 Şeker pancarından faydalanma yönleri, Şeker pancarının tarihcesi ve yayılışı Ders kitabından ders konusunun okunması ve konu ile ilgili makale okunması Anlatım
Tartışma
6 Şeker kamışı morfolojisi, tarımı, bitkisel özellikleri Ders kitabından ders konusunun okunması ve konu ile ilgili makale okunması Anlatım
Tartışma
7 Ayçiçeğinin önemi, tarihçesi, Ayçiçeğinin iklim istekleri ve yetiştiriciliği (toprak hazırlığı, ekim, münavebe, gübreleme, sulama, hasat, harman ve depolama).Yetiştiriciliği catı ve ithalatı Ders kitabından ders konusunun okunması ve konu ile ilgili makale okunması Anlatım
Tartışma
8 Ara Sınav Yazılı Sınav
9 Kolzanın önemi, ticareti, yetiştiriciliği ve sistematiği. Aspirin önemi, ticareti, yetiştiriciliği ve sistematiği. Ders kitabından ders konusunun okunması ve konu ile ilgili makale okunması Anlatım
Tartışma
10 Jojobanın önemi, yetiştiriciliği ve sistematiği. Ders kitabından ders konusunun okunması ve konu ile ilgili makale okunması Anlatım
Tartışma
11 Yerfıstığı önemi, tarihçesi, Dünyadaki ve Türkiyedeki ihracatı ve ithalatı. Yerfıstığı iklim istekleri ve yetiştiriciliği (toprak hazırlığı,ekim, münavebe, gübreleme, sulama, hasat, harman ve depolama).Yetiştiriciliği Ders kitabından ders konusunun okunması ve konu ile ilgili makale okunması Anlatım
Tartışma
12 Susamın önemi, tarihçesi, Dünyadaki ve Türkiyedeki ihracatı ve ithalatı.Susamın iklim istekleri ve yetiştiriciliği Ders kitabından ders konusunun okunması ve konu ile ilgili makale okunması Anlatım
Tartışma
13 Pamuğun tarihçesi, ekonomik önemi, dünyada ve ülkemizde üretimi, ticareti anlatılacaktır Ders kitabından ders konusunun okunması ve konu ile ilgili makale okunması Anlatım
Tartışma
14 Tütünün bitkisel özellikleri, tütünde kalite, tütün yaprağının kimyasal yapısı. Ders kitabından ders konusunun okunması ve konu ile ilgili makale okunması Anlatım
Tartışma
15 ketenin bitkisel özellikleri, kalite,yetiştirilmesi Ders kitabından ders konusunun okunması ve konu ile ilgili makale okunması Anlatım
Tartışma
16-17 Yarıyıl Sonu Sınavları Yazılı Sınav

KAYNAKLAR
Ders Notu
Diğer Kaynaklar