DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
Süt İşleme Teknolojisi * GM   471 7 2 3 4

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Prof.Dr.MEHMET GÜVEN1. Öğretim Grup:A
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Bu dersin amacı, öğrencilere süt teknolojisi konusunda bilgi kazandırmak ayrıca teknolojinin temel kavram ve prensiplerine ilişkin sağlam bir temel oluşturmaktır.
Dersin İçeriği
Sütçülüğün tarihçesi, sütçülüğün gelişmesi. Dünya sütçülüğü, Türkiye sütçülüğü. Sütün genel bileşimi, süt yağı, laktoz, azotlu maddeler, mineraller, vitaminler. Sütün enzimleri, sütteki gazlar ve diğer maddeler, sütte bulunan mikroorganizmalar. Sütün fiziksel özellikleri, sütün miktar, bileşim ve kalitesine etki eden bazı faktörler. Sütün işlenmeye hazırlanması, içme sütü. Koyulaştırılmış süt, süttozu, peynir teknolojisi. Fermente süt ürünleri, tereyağı ve sadeyağ, dondurma. Sütçülük artıkları, özel süt ürünleri, geleneksel süt ürünleri.

Dersin Öğrenme Kazanımları
-


DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI
NoTemel öğrenme KazanımlarıKatkı Düzeyi
12345
1
1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur
X
2
Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer
X
3
Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır
X
4
Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir
X
5
Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir
X
6
Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar
X
7
Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır
X
8
Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder
X
9
Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir
X
10
Ekip çalışmasına uyum sağlar
X
11
Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir
X
12
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir
X
13
Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır
X
14
Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir
X
15
Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir
X
16
Meslek etiğine saygılı olur
X
17
Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir
X
18
Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur
X

DERS AKIŞI
HaftaKonularÖn Hazırlık Yöntem
1 Sütçülüğün tarihçesi, sütçülüğün gelişmesi Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular
2 Dünya sütçülüğü, Türkiye sütçülüğü Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular
3 Sütün genel bileşimi, süt yağı Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular
4 Laktoz, azotlu maddeler, mineraller, vitaminler Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular
5 Sütün enzimleri, sütteki gazlar ve diğer maddeler, sütte bulunan mikroorganizmalar Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular
6 Sütün fiziksel özellikleri, sütün miktar, bileşim ve kalitesine etki eden bazı faktörler Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular
7 Sütün işlenmeye hazırlanması, içme sütü Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular
8 Ara sınav Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular
9 Koyulaştırılmış süt, süttozu Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular
10 Peynir teknolojisi Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular
11 Fermente süt ürünleri Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular
12 Tereyağı ve sadeyağ, dondurma Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular
13 Sütçülük artıkları Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular
14 Özel süt ürünleri Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular
15 Geleneksel süt ürünleri Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular
16-17 Final sınavı Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular

KAYNAKLAR
Ders Notu
Diğer Kaynaklar