DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
Tahıl İşleme Teknolojisi * GM   473 7 2 3 4

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Prof.Dr.MEHMET SERTAÇ ÖZER1. Öğretim Grup:A
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Tahıllar ile ilgili temel prensipler, işleme ve değerlendirmeleri hakkında bilgi vermektir.
Dersin İçeriği
Tahıllarda çeşit kavramı, tahıllarda çeşitlerin tanıtımı, üretim ile ilgili istatistiksel verilerin incelenmesi, buğdayın özellikleri, tahılların depolanması, buğdayda fiziksel özellikler, buğdayda kimyasal özellikler, buğdayda teknolojik özellikler, değirmencilik, un teknolojisi ve kalite kavramı, ekmekçilik teknolojisi, makarna teknolojisi, diğer ürünler (bulgur, bisküvi)

Dersin Öğrenme Kazanımları
-


DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI
NoTemel öğrenme KazanımlarıKatkı Düzeyi
12345
1
1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur
X
2
Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer
X
3
Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır
X
4
Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir
X
5
Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir
X
6
Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar
X
7
Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır
X
8
Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder
X
9
Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir
X
10
Ekip çalışmasına uyum sağlar
X
11
Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir
X
12
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir
X
13
Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır
X
14
Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir
X
15
Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir
X
16
Meslek etiğine saygılı olur
X
17
Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir
X
18
Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur
X

DERS AKIŞI
HaftaKonularÖn Hazırlık Yöntem
1 Tahıllarda çeşit kavramı Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konular
2 Tahıllarda çeşit kavramı Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konular
3 Tahıllarda çeşitlerin tanıtımı, üretim ile ilgili istatistiksel verilerin incelenmesi Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konular
4 Buğdayın özellikleri Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konular
5 Tahılların depolanması Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konular
6 Buğdayda fiziksel özellikler Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konular
7 Buğdayda kimyasal özellikler Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konular
8 Buğdayda teknolojik özellikler Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konular
9 Değirmencilik Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konular
10 Değirmencilik Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konular
11 Ara Sınav Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konular
12 Un teknolojisi ve kalite kavramı Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konular
13 Ekmekçilik teknolojisi Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konular
14 Makarna teknolojisi Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konular
15 Diğer ürünler (bulgur, bisküvi) Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konular
16-17 Final Sınavı Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konular

KAYNAKLAR
Ders Notu
Diğer Kaynaklar