DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
Meyve Suyu Teknolojisi GM   479 7 2 3 4

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Doç.Dr.ASİYE AKYILDIZ1. Öğretim Grup:A
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Dersin amacı öğrencilere meyve suyu teknolojisi prensipleri ve uygulama alanları hakkında bilgi vermektir.
Dersin İçeriği
Meyve ve sebzelerin bileşimi ve bozulma etmenleri ve mekanizmalarını, soğukta muhafaza tekniği, meyve suyuna işleme tekniği.

Dersin Öğrenme Kazanımları
1) Meyve ve sebzelerin bileşimi bilir
2) Meyve ve sebzelerin bozulma etmenlerini bilir
3) Meyve ve sebzelerin soğukta muhafaza tekniğini bilir
4) Meyve suyuna işleme tekniğini bilir
5)
6)
7)
8)
9)
10)
11)
12)
13)
14)
15)


DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI
NoTemel öğrenme KazanımlarıKatkı Düzeyi
12345
1
1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur
X
2
Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer
X
3
Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır
X
4
Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir
X
5
Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir
X
6
Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar
X
7
Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır
X
8
Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder
X
9
Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir
X
10
Ekip çalışmasına uyum sağlar
X
11
Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir
X
12
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir
X
13
Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır
X
14
Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir
X
15
Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir
X
16
Meslek etiğine saygılı olur
X
17
Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir
X
18
Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur
X

DERS AKIŞI
HaftaKonularÖn Hazırlık Yöntem
1 Meyve ve sebzelerin bileşimi ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması Meyve Suyu teknolojisi ders kitabındaki ilgili konuların okunması ve ilgili analizin raporunu hazırlama Anlatım
Soru-Cevap
Alıştırma ve Uygulama
Gösteri
Gösterip Yaptırma
Deney / Laboratuvar
Problem Çözme
Ödev
2 Meyve ve sebzelerin bileşimi ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması Meyve Suyu teknolojisi ders kitabındaki ilgili konuların okunması ve ilgili analizin raporunu hazırlama Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Alıştırma ve Uygulama
Gösteri
Deney / Laboratuvar
3 meyve ve sebzelerin bozulma etmenleri ve mekanizmaları ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması. Meyve Suyu teknolojisi ders kitabındaki ilgili konuların okunması ve ilgili analizin raporunu hazırlama Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Alıştırma ve Uygulama
Gösteri
Gösterip Yaptırma
Beyin Fırtınası
Deney / Laboratuvar
Problem Çözme
Ödev
4 Bozulma etmenleri ve mekanizmaları ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması Meyve Suyu teknolojisi ders kitabındaki ilgili konuların okunması ve ilgili analizin raporunu hazırlama Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Alıştırma ve Uygulama
Gösterip Yaptırma
Grup Çalışması
Beyin Fırtınası
Deney / Laboratuvar
Ödev
5 Soğukta muhafaza teknikleri ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması Meyve Suyu teknolojisi ders kitabındaki ilgili konuların okunması ve ilgili analizin raporunu hazırlama Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Alıştırma ve Uygulama
Gösteri
Gösterip Yaptırma
Rol Oynama
Grup Çalışması
Beyin Fırtınası
Örnek Olay
Problem Çözme
Ödev
6 Soğukta muhafaza teknikleri ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması Meyve Suyu teknolojisi ders kitabındaki ilgili konuların okunması ve ilgili analizin raporunu hazırlama Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Alıştırma ve Uygulama
Gösteri
Gösterip Yaptırma
Grup Çalışması
Deney / Laboratuvar
Problem Çözme
Ödev
7 Meyve suyu ilgili bazı tanımlar ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması Meyve Suyu teknolojisi ders kitabındaki ilgili konuların okunması ve ilgili analizin raporunu hazırlama Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Alıştırma ve Uygulama
Gösteri
Gösterip Yaptırma
Grup Çalışması
Beyin Fırtınası
Deney / Laboratuvar
Problem Çözme
Ödev
8 Ara sınav Ara sınava çalışmak. Yazılı Sınav
Performans Değerlendirmesi
9 Meyve suyu işlemede ön işlemler ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması Meyve Suyu teknolojisi ders kitabındaki ilgili konuların okunması ve ilgili analizin raporunu hazırlama Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Alıştırma ve Uygulama
Gösteri
Gösterip Yaptırma
Grup Çalışması
Beyin Fırtınası
Deney / Laboratuvar
Problem Çözme
Ödev
10 Meyve suyu işlemede mayşeye uygulanan işlemler ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması Meyve Suyu teknolojisi ders kitabındaki ilgili konuların okunması ve ilgili analizin raporunu hazırlama Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Alıştırma ve Uygulama
Gösteri
Gösterip Yaptırma
Grup Çalışması
Beyin Fırtınası
Örnek Olay
Deney / Laboratuvar
Problem Çözme
Ödev
11 Meyve suyu işlemede presleme teknikleri ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması Meyve Suyu teknolojisi ders kitabındaki ilgili konuların okunması ve ilgili analizin raporunu hazırlama Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Alıştırma ve Uygulama
Gösteri
Gösterip Yaptırma
Grup Çalışması
Beyin Fırtınası
Problem Çözme
Ödev
12 Meyve suyu işlemede durultma teknikleri ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması Meyve Suyu teknolojisi ders kitabındaki ilgili konuların okunması ve ilgili analizin raporunu hazırlama Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Alıştırma ve Uygulama
Gösteri
Grup Çalışması
Beyin Fırtınası
Deney / Laboratuvar
Problem Çözme
Ödev
13 Meyve suyu işlemede pulp üretimi ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması Meyve Suyu teknolojisi ders kitabındaki ilgili konuların okunması ve ilgili analizin raporunu hazırlama Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Alıştırma ve Uygulama
Gösteri
Gösterip Yaptırma
Beyin Fırtınası
Deney / Laboratuvar
Problem Çözme
Ödev
14 Meyve suyu işlemede filtrasyon teknikleri ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması Meyve Suyu teknolojisi ders kitabındaki ilgili konuların okunması ve ilgili analizin raporunu hazırlama Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Alıştırma ve Uygulama
Gösteri
Gösterip Yaptırma
Grup Çalışması
Beyin Fırtınası
Problem Çözme
Ödev
15 Meyve suyu işlemede konsantrasyon teknikleri ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması Meyve Suyu teknolojisi ders kitabındaki ilgili konuların okunması ve ilgili analizin raporunu hazırlama Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Alıştırma ve Uygulama
Gösteri
Gösterip Yaptırma
Grup Çalışması
Beyin Fırtınası
Deney / Laboratuvar
Problem Çözme
Ödev
16-17 Final Sınavı sınava hazırlanmak Yazılı Sınav
Performans Değerlendirmesi

KAYNAKLAR
Ders Notu
Diğer Kaynaklar