DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
Bahçe Bitkileri * ZFS   206 4 2 2 3

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Prof.Dr.NESİBE EBRU KAFKAS1. Öğretim Grup:A
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Öğrencilere Bahçe Bitkileri konusunda genel bir tanıtımın yapılacağı, giriş dersi olup, öğrencilerin tüm bahçe bitkileri ürün gruplarını tanıması sağlanacaktır.
Dersin İçeriği
Bahçe bitkilerinin önemi, bahçe bitkileri içinde yer alan meyve, sebze, bağ ve süs bitkilerinin genel olarak tanıtılması ve sınıflandırılması, bunların besin içerikleri ve ekonomik önemleri, anlatılacaktır.

Dersin Öğrenme Kazanımları
-


DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI
NoTemel öğrenme KazanımlarıKatkı Düzeyi
12345
1
1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur
X
2
Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer
X
3
Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır
X
4
Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir
X
5
Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir
X
6
Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar
X
7
Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır
X
8
Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder
X
9
Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir
X
10
Ekip çalışmasına uyum sağlar
X
11
Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir
X
12
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir
X
13
Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır
X
14
Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir
X
15
Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir
X
16
Meslek etiğine saygılı olur
X
17
Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir
X
18
Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur
X

DERS AKIŞI
HaftaKonularÖn Hazırlık Yöntem
1 Bahçe bitkilerinin önemi ve ülke içinde kapladığı alan Ders notları, kitaplar
2 Bahçe bitkilerinin ekonomik ve hammadde yönü ile beslenme ve besin değeri Ders notları, kitaplar
3 Bahçe bitkileri yetiştiriciliğinde ekolojik faktörler Ders notları, kitaplar
4 Bahçe bitkilerinin biyolojik esasları Ders notları, kitaplar
5 Bahçe bitkilerinin fizyolojik esasları Ders notları, kitaplar
6 Ara Sınav Ders notları, kitaplar
7 Bahçe bitkilerinde generatif ve aşı ile üretim; Bahçe bitkilerinde kök sürgünü, çelik ve daldırma ile üretim Ders notları, kitaplar
8 Ara Sınav Ders notları, kitaplar
9 Bahçe bitkileri yetiştiriciliğinde kültürel uygulamalar, toprak işleme Ders notları, kitaplar
10 Budama ve terbiye Ders notları, kitaplar
11 Gübreleme ve sulama Ders notları, kitaplar
12 Zirai mücadele Ders notları, kitaplar
13 Bahçe bitkilerinde olgunluk ve hasat Ders notları, kitaplar
14 Bahçe ürünlerinin muhafazası Ders notları, kitaplar
15 Genel tekrar Ders notları, kitaplar
16-17 Yarıyıl Sonu Sınavları

KAYNAKLAR
Ders Notu
Diğer Kaynaklar