DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
Proces Aplications IG   402 8 2 2 3

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Dr. Öğr. ÜyesiHAKAN BENLİ1. Öğretim Grup:A
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Bu dersin amacı, atıştırmalık gıdalar, gazlı içecekler, işlenmiş et ürünleri, ekstrüzyon prosesi gibi çeşitli gıda prosesleri konusunda öğrencileri bilgilendirmektir.
Dersin İçeriği
Gıda üretim tesislerinin kuruluşu, çerez ürünler, gazlı içecekler, işlenmiş et ürünleri, ekstrüzyon prosesleri,vb. prosesler ile ilgili temel bilgiler

Dersin Öğrenme Kazanımları
1) Bazı özel üretimleri ilgilendiren prosesler hakkında bilgi edinmeyi sağlar
2) Proseslerin önemi ve işlemlerin birbiri ile ilişkileri hakkında düşünce geliştirmeyi sağlar.
3) Tahıl, Hububat: Tüketime hazır kahvaltılık gevrekler hakkında bilgi edinir
4) Ekstrüzyon hakkında bilgi edinir
5) İçecekler: Alkolsüz, Gazlı İçecekler hakkında bilgi edinir
6) Sosis ve Salam hakkında bilgi edinir
7) -Fermente Etler hakkında bilgi edinir
8) Kanatlı eti işleme hakkında bilgi edinir
9)
10)
11)
12)
13)
14)
15)


DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI
NoTemel öğrenme KazanımlarıKatkı Düzeyi
12345
1
1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur
X
2
Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer
X
3
Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır
X
4
Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir
X
5
Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir
X
6
Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar
X
7
Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır
X
8
Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder
X
9
Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir
X
10
Ekip çalışmasına uyum sağlar
X
11
Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir
X
12
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir
X
13
Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır
X
14
Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir
X
15
Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir
X
16
Meslek etiğine saygılı olur
X
17
Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir
X
18
Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur
X

DERS AKIŞI
HaftaKonularÖn Hazırlık Yöntem
1 Dersin tanımı ve içeriği konusunda ön bilgiler ve bazı tanımlar Ders materyalindeki konuları okuma Anlatım
Tartışma
2 Gıda İşlemenin Temelleri Ders materyalindeki konuları okuma Anlatım
Tartışma
3 Gıda İşlemenin Temelleri Ders materyalindeki konuları okuma Anlatım
Tartışma
4 Gıda İşleme ve Dayandırma Teknikleri Ders materyalindeki konuları okuma Anlatım
Tartışma
5 Gıda İşleme ve Dayandırma Teknikleri Ders materyalindeki konuları okuma Anlatım
6 Tahıl, Hububat: Tüketime hazır kahvaltılık gevrekler Ders materyalindeki konuları okuma Anlatım
Tartışma
7 Tahıl, Hububat: Tüketime hazır kahvaltılık gevrekler Ders materyalindeki konuları okuma Anlatım
Tartışma
8 Ara Sınav Ders materyalindeki konuları okuma Anlatım
Tartışma
9 Ekstrüzyon Ders materyalindeki konuları okuma Anlatım
Tartışma
10 Ekstrüzyon Ders materyalindeki konuları okuma Anlatım
11 İçecekler: Alkolsüz, Gazlı İçecekler Ders materyalindeki konuları okuma Anlatım
Tartışma
12 İçecekler: Alkolsüz, Gazlı İçecekler Ders materyalindeki konuları okuma Anlatım
Tartışma
13 -Sosis ve Salam Ders materyalindeki konuları okuma Anlatım
Tartışma
14 -Fermente Etler Ders materyalindeki konuları okuma Anlatım
Tartışma
15 Kanatlı eti işleme Ders materyalindeki konuları okuma Anlatım
Tartışma
16-17 Final Ders materyalindeki konuları okuma Anlatım
Tartışma

KAYNAKLAR
Ders Notu
Diğer Kaynaklar