DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
İş Sağlığı Ve Güvenliği I ISG   401 7 2 2 3

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Prof.Dr.AHMET İNCE1. Öğretim Grup:A
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
İş Güvenliği kavramının dünyadaki ve ülkemizdeki tarihsel gelişimi, bugünkü iş güvenliği uygulamaları ve ilkeleri hakkında bilgi sahibi olmak.
Dersin İçeriği
İş Sağlığı ve Güvenliği'nin tarihi gelişimi, iş kazası ve meslek hastalıkları ve maliyeti, iş güvenliği kavramı, iş güvenliği çalışmalarının iş gücü verimliliği açısından önemi, iş güvenliğinde temel unsurlar, tehlikelerin kaynakları, iş sağlığı kavramı

Dersin Öğrenme Kazanımları
1) İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili temel kavramlar hakkında bilgi sahibi olur
2) İş kazalarını ve meslek hastalıklarını önlemek amacıyla alınması gereken önlemler hakkında bilgi sahibi olur
3) İş sağ
4)
5)
6)
7)
8)
9)
10)
11)
12)
13)
14)
15)


DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI
NoTemel öğrenme KazanımlarıKatkı Düzeyi
12345
1
1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur
2
Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer
X
3
Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır
X
4
Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir
5
Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir
6
Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar
X
7
Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır
X
8
Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder
9
Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir
X
10
Ekip çalışmasına uyum sağlar
11
Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir
12
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir
X
13
Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır
14
Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir
15
Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir
X
16
Meslek etiğine saygılı olur
X
17
Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir
X
18
Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur
X

DERS AKIŞI
HaftaKonularÖn Hazırlık Yöntem
1 İş sağlığı ve güvenliği tanımı ve amacı, önemi, İşçi sınıfının doğuşu ve İş sağlığı ve güvenliğinin dünyadaki tarihsel gelişimi: Sanayi Devrimi Öncesi Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular Anlatım
Tartışma
2 Sanayi Devrimi ve Sonrasında Dünyada İSG ve gelişim aşamaları, İSG'nin Türkiye'de gelişimi: Osmanlı dönemi, 1.Büyük Millet Meclisi Dönemi, Cumhuriyet dönemi Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular Anlatım
Tartışma
3 Uluslararası İSG Kaynakları: ILO Sözleşmeleri, Avrupa Sosyal Şartı, AB Direktifleri. Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular Anlatım
Tartışma
4 İSG ile ilgili ulusal kuruluşlar ve görevleri: ÇSGB, ÇASGEM, İSGAGEM, SGK, Teftiş Kurulu Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular Anlatım
Tartışma
5 İSG'nin amaçları, uygulanmasında rol alan taraflar, taraflar açısından İSG maliyetlerinin değerlendirilmesi Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular Anlatım
Tartışma
6 Kaza tanımı ve iş kazası, kaza oluşum teorileri, kaza çeşitleri Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular Anlatım
Tartışma
7 Meslek hastalıkları tanımı, hastalık çeşitleri ve nedenleri Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular Anlatım
Tartışma
8 Ara sınav Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular Yazılı Sınav
9 Fiziksel risk etmenleri Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular Anlatım
Tartışma
10 Fiziksel risk etmenleri Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular Anlatım
Tartışma
11 Kimyasal risk etmenleri Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular Anlatım
Tartışma
12 Kimyasal risk etmenleri Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular Anlatım
Tartışma
13 Biyolojik risk etmenleri Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular Anlatım
Tartışma
14 Biyolojik risk etmenleri Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular Anlatım
Tartışma
15 Psikososyal risk etmenleri Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular Anlatım
Tartışma
16-17 Yarıyıl sonu sınavı Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular Yazılı Sınav

KAYNAKLAR
Ders Notu
Diğer Kaynaklar