DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
İş Sağlığı ve Güvenliği 2 * ISG   132 2 2 2 3

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Prof.Dr.AHMET İNCE1. Öğretim Grup:A
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
İSG yönetim sistemleri ve risk değerlendirme hakkında bilgi vermek, iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve sürdürülebilmesinde gerekli uygulamalar ve önlemler hakkında bilgi vermek
Dersin İçeriği
İSG yönetim sistemleri, risk değerlendirme, acil eylem planları, iş hijyeni ve iş alanlarına bağlı özel İSG uygulamaları

Dersin Öğrenme Kazanımları
-


DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI
NoTemel öğrenme KazanımlarıKatkı Düzeyi
12345
1
1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur
2
Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer
3
Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır
X
4
Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir
5
Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir
6
Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar
X
7
Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır
X
8
Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder
9
Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir
10
Ekip çalışmasına uyum sağlar
11
Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir
X
12
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir
X
13
Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır
14
Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir
15
Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir
X
16
Meslek etiğine saygılı olur
X
17
Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir
X
18
Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur
X

DERS AKIŞI
HaftaKonularÖn Hazırlık Yöntem
1 İSG yönetim sistemleri Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular
2 Risk değerlendirme kavramı ve ilgili tanımlar Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular
3 Risk değerlendirme yöntemleri Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular
4 Risk değerlendirme yöntemleri Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular
5 Ergonomi Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular
6 İş Hijyeni Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular
7 İş yeri temizliği ve düzeni Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular
8 Ara sınav Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular
9 Acil eylem planları Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular
10 Yangın ve çeşitleri Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular
11 Büroda çalışma Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular
12 Sağlık ve güvenlik işaretleri Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular
13 Kişisel Koruyucu Donanımları Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular
14 Gıda sanayinde İSG Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular
15 Gıda sanayinde İSG Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular
16-17 Yarıyıl sonu sınavı Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular

KAYNAKLAR
Ders Notu
Diğer Kaynaklar