DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
İlk Yardım ZFS   205 3 2 2 4

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
TabipMURAT KALACI1. Öğretim Grup:A
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
İlk yardımın temel ilkeleri, temel yaşam desteği, yaralanmalarda ilk yardım, kırık, çıkık ve burkulmalarda ilk yardım, diğer acil durumlarda ilk yardım ve taşımalar ile ilgili yeterlikleri kazandırmak.
Dersin İçeriği
İlk yardım temel uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmak

Dersin Öğrenme Kazanımları
1) İlk yardımın temel ilkelerini uygulamak
2) Temel yaşam desteği sağlamak
3) Yaralanmalarda ilk yardım uygulamak
4) Kırık, çıkık ve burkulmalarda ilk yardım uygulamak
5) Diğer acil durumlarda ilk yardım uygulamak
6) Hasta veya yaralıları taşımak
7)
8)
9)
10)
11)
12)
13)
14)
15)


DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI
NoTemel öğrenme KazanımlarıKatkı Düzeyi
12345
1
1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur
X
2
Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer
X
3
Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır
X
4
Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir
X
5
Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir
X
6
Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar
X
7
Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır
X
8
Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder
X
9
Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir
X
10
Ekip çalışmasına uyum sağlar
X
11
Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir
X
12
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir
X
13
Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır
X
14
Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir
X
15
Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir
X
16
Meslek etiğine saygılı olur
X
17
Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir
X
18
Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur
X

DERS AKIŞI
HaftaKonularÖn Hazırlık Yöntem
1 İlk yardımın temel uygulamaları Ders notları, kitaplar ve power point sunumu Anlatım
Tartışma
Ödev
2 İlk yardımın temel uygulamaları Ders notları, kitaplar ve power point sunumu Anlatım
Tartışma
Ödev
3 Birinci ve ikinci değerlendirme Ders notları, kitaplar ve power point sunumu Anlatım
Tartışma
Ödev
4 Birinci ve ikinci değerlendirme Ders notları, kitaplar ve power point sunumu Anlatım
Tartışma
Ödev
5 Birinci ve ikinci değerlendirme Ders notları, kitaplar ve power point sunumu Anlatım
Tartışma
Ödev
6 Çocuklarda ve bebeklerde temel yaşam desteği Ders notları, kitaplar ve power point sunumu Anlatım
Tartışma
Ödev
7 Solunum yolu tıkanıklığında ilk yardım Ders notları, kitaplar ve power point sunumu Anlatım
Tartışma
Ödev
8 Ara Sınav Anlatım
Tartışma
Ödev
9 Dış ve iç kanamalar Ders notları, kitaplar ve power point sunumu Anlatım
Tartışma
Ödev
10 Yara ve yara çeşitleri Ders notları, kitaplar ve power point sunumu Anlatım
Tartışma
Ödev
11 Bölgesel yaralanmalarda, baş ve omurga kırıklarında ilk yardım Ders notları, kitaplar ve power point sunumu Anlatım
Tartışma
Ödev
12 Üst ekstremite kırık, çıkık ve burkulmalarında ilk yardım Ders notları, kitaplar ve power point sunumu Anlatım
Tartışma
Ödev
13 Kalça ve alt ekstremite kırık, çıkık ve burkulmalarında ilk yardım Ders notları, kitaplar ve power point sunumu Anlatım
Tartışma
Ödev
14 Acil bakım gerektiren hastalıklarda ilk yardım Ders notları, kitaplar ve power point sunumu Anlatım
Tartışma
Ödev
15 Final Sınavı Ders notları, kitaplar ve power point sunumu Soru-Cevap
Yazılı Sınav
16-17 Yarıyıl Sonu Sınavları

KAYNAKLAR
Ders Notu
Diğer Kaynaklar