DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler * ZFS   309 5 2 2 3

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Prof.Dr.SALİHA KIRICI1. Öğretim Grup:A
Prof.Dr.LEYLA SEZEN TANSI1. Öğretim Grup:A
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Tıbbi bitkilerin familyaları, özellikleri ve üretimlerinin temel prensiplerini anlatmaktır
Dersin İçeriği
Tıbbi ve aromatik bitkilerin tarihçesi, önemi, kullanımı, herbal özellikleri, tanımlanması, etkili bileşenleri ve sınıflaması, toprak ve iklim koşulları yönünden istekleri, gübrelemesi, tohum ve vegetatif materyal özellikleri, ekim, dikim, fideleme, hastalık ve zararlılarla mücadelesi, kültür teknikleri, ekstraksiyon metotları, tıbbi bitkilerin kalite kriterleri, korunması, paketlenmesine genel bir bakış.

Dersin Öğrenme Kazanımları
-


DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI
NoTemel öğrenme KazanımlarıKatkı Düzeyi
12345
1
1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur
X
2
Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer
X
3
Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır
X
4
Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir
X
5
Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir
6
Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar
X
7
Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır
8
Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder
9
Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir
X
10
Ekip çalışmasına uyum sağlar
11
Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir
X
12
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir
13
Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır
X
14
Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir
X
15
Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir
X
16
Meslek etiğine saygılı olur
X
17
Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir
X
18
Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur

DERS AKIŞI
HaftaKonularÖn Hazırlık Yöntem
1 Tıbbi ve aromatik bitkilerin ekonomik önemi ve tarihi Ders ile ilgili bilgilerin okunması
2 Tıbbi ve aromatik bitkiler de drogların tanımlanması, etkili maddelerinin sınıflandırılması Ders ile ilgili bilgilerin okunması
3 Tıbbi ve aromatik bitkilerin toprak ve iklim istekleri ve gübrelemesi ve bu konu hakkında ödev verilecektir Ders ile ilgili bilgilerin okunması
4 Tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirme teknikleri, drogların kalite kriterleri ve ekstraksiyon metodları Ders ile ilgili bilgilerin okunması
5 Yetiştirme teknikleri Ders ile ilgili bilgilerin okunması
6 Tarımı, etken maddeleri ve tıbbi amaçlı kullanımları 1 Ders ile ilgili bilgilerin okunması
7 etken maddeleri ve tıbbi amaçlı kullanımları 2 Ders ile ilgili bilgilerin okunması
8 Ara Sınav Ders ile ilgili bilgilerin okunması
9 Ara Sınav Ara sınava hazırlık
10 etken maddeleri ve tıbbi amaçlı kullanımları 4 Ders ile ilgili bilgilerin okunması
11 Alkaloit içeren önemli bitkiler Ders ile ilgili bilgilerin okunması
12 tarımı, etken maddeleri ve tıbbi amaçlı kullanımları 5 Ders ile ilgili bilgilerin okunması
13 tarımı, etken maddeleri ve tıbbi amaçlı kullanımları6 Ders ile ilgili bilgilerin okunması
14 Teknik Gezi Ders ile ilgili bilgilerin okunması
15 tarımı, etken maddeleri ve tıbbi amaçlı kullanımları gelişmeler7 Ders ile ilgili bilgilerin okunması
16-17 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavına hazırlık

KAYNAKLAR
Ders Notu
Diğer Kaynaklar