DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
Process Design and Applications * IG   308 6 2 2 3

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Dr. Öğr. ÜyesiHAKAN BENLİ1. Öğretim Grup:A
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Bu dersin amacı proses tasarımı ile ilişkili ve kinetik, gıda mikrobiyolojisi, gıda güvenliği ve gıda kalitesi gibi konuları içeren temel gıda bilimi kavramlarının öğrencilere tanıtılması ve Gıda Prosesleri üzerinde durularak Proses Tasarımı ilkelerini gözden geçirmesini ve süreç maliyeti ve karlılık kavramları, bazı gıda işleme tesislerinin tasarım örnekleri ile birlikte sunulmasını amaçlamaktadır. Ayrıca, Proses uygulamaları konusunda, gıda üretim tesisleri, çerezlik gıdalar, karbonatlı içecekler, işlenmiş etler, ekstrüzyon işlemleri vb. Konularda temel bilgiler aktarılmaktadır.
Dersin İçeriği
Proses tasarımı ile ilişkili ve kinetik, gıda mikrobiyolojisi, gıda güvenliği ve gıda kalitesi gibi konuları içeren temel gıda bilimi kavramları tanıtılır. Gıda Prosesleri üzerinde durularak Proses Tasarımı ilkelerini gözden geçirir. Proses maliyeti ve karlılık kavramları, bazı gıda işleme tesislerinin tasarım örnekleri ile birlikte sunulmaktadır. Proses uygulamaları konusunda, gıda üretim tesisleri, çerezlik gıdalar, karbonatlı içecekler, işlenmiş etler, ekstrüzyon işlemleri vb. Konularda temel bilgiler aktarılır.

Dersin Öğrenme Kazanımları
-


DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI
NoTemel öğrenme KazanımlarıKatkı Düzeyi
12345
1
1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur
X
2
Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer
X
3
Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır
X
4
Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir
X
5
Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir
X
6
Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar
X
7
Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır
X
8
Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder
9
Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir
X
10
Ekip çalışmasına uyum sağlar
X
11
Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir
X
12
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir
X
13
Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır
X
14
Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir
X
15
Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir
X
16
Meslek etiğine saygılı olur
X
17
Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir
X
18
Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur
X

DERS AKIŞI
HaftaKonularÖn Hazırlık Yöntem
1 Dersin tanımı ve içeriği konusunda ön bilgiler ve bazı tanımlar Ders materyalindeki konuları okuma
2 Proses Tasarımında Gıda Bilimi ve Teknolojisi Ders materyalindeki konuları okuma
3 Gıda Proses Tasarımının Temelleri Ders materyalindeki konuları okuma
4 Gıda Proseslerinin Tasarımı Ders materyalindeki konuları okuma
5 Gıda İşletmesi Tasarımı Ders materyalindeki konuları okuma
6 Proje Değerlendirme ve Maliyet Hesaplama Ders materyalindeki konuları okuma
7 Gıda Prosesi Tasarımı - Domates Salçası İşleme Tesisi Uygulaması Ders materyalindeki konuları okuma
8 Ara Sınav Ders materyalindeki konuları okuma
9 Tahıl, Hububat: Tüketime hazır kahvaltılık gevrekler Ders materyalindeki konuları okuma
10 Tahıl, Hububat: Tüketime hazır kahvaltılık gevrekler Ders materyalindeki konuları okuma
11 Ekstrüzyon Ders materyalindeki konuları okuma
12 İçecekler: Alkolsüz, Gazlı İçecekler Ders materyalindeki konuları okuma
13 İçecekler: Alkolsüz, Gazlı İçecekler Ders materyalindeki konuları okuma
14 Et: Sosis ve Salam Ders materyalindeki konuları okuma
15 Et: Kanatlı eti işleme Ders materyalindeki konuları okuma
16-17 Final Ders materyalindeki konuları okuma

KAYNAKLAR
Ders Notu
Diğer Kaynaklar