DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
Gıda İşleme Makinaları * ZFS   312 6 2 2 3

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Prof.Dr.MEHMET SERDAR ÖZTEKİN1. Öğretim Grup:A
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Bu dersin amacı temel gıda işleme ekipmanlarını anlatmaktır
Dersin İçeriği
Hammadde hazırlık, taşıma-iletim tekniği, kabuk soyma makinaları, boyut küçültme makinaları, karıştırma makinaları, seperatörler, radyasyon-elektrik-basınç uygulama sistemleri, pastörizasyon, sterilizasyon, ekstrüzyon, kurutma ve soğutma sistemleri

Dersin Öğrenme Kazanımları
-


DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI
NoTemel öğrenme KazanımlarıKatkı Düzeyi
12345
1
1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur
X
2
Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer
X
3
Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır
X
4
Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir
X
5
Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir
X
6
Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar
X
7
Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır
X
8
Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder
9
Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir
X
10
Ekip çalışmasına uyum sağlar
X
11
Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir
X
12
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir
X
13
Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır
X
14
Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir
15
Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir
X
16
Meslek etiğine saygılı olur
X
17
Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir
X
18
Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur
X

DERS AKIŞI
HaftaKonularÖn Hazırlık Yöntem
1 Ham madde hazırlık Ders notlarından yararlanılarak ön hazırlık yapılması
2 Taşıma-iletim Ders notlarından yararlanılarak ön hazırlık yapılması
3 Kabuk soyma Ders notlarından yararlanılarak ön hazırlık yapılması
4 Boyut küçültme, öğütme Ders notlarından yararlanılarak ön hazırlık yapılması
5 Karıştırma Ders notlarından yararlanılarak ön hazırlık yapılması
6 Ayırma Ders notlarından yararlanılarak ön hazırlık yapılması
7 Kurutma Ders notlarından yararlanılarak ön hazırlık yapılması
8 Ara Sınav Ders notlarından yararlanılarak ön hazırlık yapılması
9 Soğutma Ders notlarından yararlanılarak ön hazırlık yapılması
10 Ekstraksiyon Ders notlarından yararlanılarak ön hazırlık yapılması
11 Pastörizasyon Ders notlarından yararlanılarak ön hazırlık yapılması
12 2. Ara Sınav Ders notlarından yararlanılarak ön hazırlık yapılması
13 Ekipman seçiminde karar verme süreci Ders notlarından yararlanılarak ön hazırlık yapılması
14 Örnek işletme ziyareti Ders notlarından yararlanılarak ön hazırlık yapılması
15 Problem çözüm Ders notlarından yararlanılarak ön hazırlık yapılması
16-17 Final sınavı Ders notlarından yararlanılarak ön hazırlık yapılması

KAYNAKLAR
Ders Notu
Diğer Kaynaklar