DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
Oil Processing Technology IG   412 8 2 3 4

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Doç.Dr.TÜRKAN KEÇELİ MUTLU1. Öğretim Grup:A
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Yağ kimyası, işlemsi ve teknolojisi konularının gıd amühendisi adaylarına öğretilmesi
Dersin İçeriği
Fats and oils chemistry, technology, processing, rafination and analytical methods

Dersin Öğrenme Kazanımları
1) Tohum ve meyve kökenli ham yağların üretim süreçlerinin kavranması
2) Yağ rafinasyonu ve katı yağ üretim süreçleri hakkında bilgi sahibi olma
3) Üretim süreçlerinde kalite sağlama ve kalite kontrol prensiplerinin kavranması
4) Ulusal düzeyde yağ sektörünün tanınması
5) Yağ teknolojisi alanında teknolojik gelişmeleri izleyebilme
6)
7)
8)
9)
10)
11)
12)
13)
14)
15)


DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI
NoTemel öğrenme KazanımlarıKatkı Düzeyi
12345
1
1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur
X
2
Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer
X
3
Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır
X
4
Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir
X
5
Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir
X
6
Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar
X
7
Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır
X
8
Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder
X
9
Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir
X
10
Ekip çalışmasına uyum sağlar
X
11
Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir
X
12
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir
X
13
Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır
X
14
Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir
X
15
Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir
X
16
Meslek etiğine saygılı olur
X
17
Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir
X
18
Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur
X

DERS AKIŞI
HaftaKonularÖn Hazırlık Yöntem
1 Lipids Oils and Fats processing Anlatım
2 Fats and Oils Oils and Fats processing Anlatım
3 Classification of Oil-Bearing Materials Lecture notes Anlatım
4 Handling Storage and Pretreatments Lecture notes Anlatım
5 Production of fats and oils Lecture notes Anlatım
Alıştırma ve Uygulama
6 Crude Oil Production Oils and Fats processing Anlatım
Benzetim
7 Refining of Crude Oil Rafnation, technology Anlatım
Gösterip Yaptırma
8 Ara Sınav Exam Anlatım
9 Oil modification Tecnology Oils and Fats processing Yazılı Sınav
10 Hydrogenation Oils and Fats processing Anlatım
11 Interesterfication Oils and Fats processing Anlatım
Gösterip Yaptırma
12 Fractionation Oils and Fats processing Anlatım
Gösterip Yaptırma
13 Fat Cyrstallization Lecture notes Anlatım
14 Structured Fats, Fat Substitutes Lecture notes Anlatım
15 Analytical Tests used for the charecterization of oils Lecture notes Anlatım
Deney / Laboratuvar
Problem Çözme
16-17 Yarıyıl Sonu Sınavları Exam Yazılı Sınav
Sözlü Sınav

KAYNAKLAR
Ders Notu
Diğer Kaynaklar