DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
Alternatif Yem Bitkileri * TBP   362 6 2 2 4

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Bu dersin amacı, öğrencilere yaygın olarak tarımı yapılan yembitkileri dışında kalan ve yembitkisi olarak kullanılma potansiyeli olan alternatif yembitkileri ve bunların yetiştiriciliği konusunda temel bilgiler vermektir.
Dersin İçeriği
Alternatif yembitkisi kavramı, alternatif yembitkilerinin sınıflandırılması, horoz ibiği, hayvan pancarı, tuz çalısı, kohya, şalgam, lahan, kolza, çayır düğmesi, aslandişi, hindiba, ayçiçeği, arı otu, sinir otu, çobandeğneği, tarla sarmaşığı, ebegümeci, semizotu ve çalıların yem bitkisi olarak yetiştirilme teknikleri

Dersin Öğrenme Kazanımları
-


DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI
NoTemel öğrenme KazanımlarıKatkı Düzeyi
12345
1
Ziraat mühendisliği, Tarla bitkileri yetiştiriciliği ve ıslahı alanlarında bilgi sahibi olma.
X
2
Ziraat mühendisliği, Tarla bitkileri yetiştiriciliği ve ıslahı uygulamalarında problemleri saptama, tanımlama ve çözme.
X
3
Tarla bitkileri ile ilgili temel kavramları sentezleme becerisi kazanma.
X
4
Ziraat mühendisliği ile ilgili sorunları tanıma, karar verme ve çözümleme konularında inisiyatif kullanma.
X
5
Sürdürülebilir tarım, çevre ve doğal kaynakların korunması, biyolojik çeşitlilik ve bitki gen kaynaklarının muhafazası konularında bilinç kazanma.
X
6
İklim ve toprağı en iyi şekilde kullanabilecek, bitkisel üretim sağlama yeteneği kazanma.
X
7
Tarla bitkileri ıslahı ve biyoteknolojisi konularının temel esaslarını öğrenme.
X
8
Ziraat mühendisliği, Tarla bitkileri yetiştiriciliği ve ıslahı uygulamalarında modern teknik araçları seçme ve kullanma.
X
9
Amaca uygun araştırma denemesi kurabilme ve sonuçları bilimsel yöntemlerle yorumlayabilme özelliği kazanma.
10
Bireysel ve ekip çalışması yapabilme yeteneğini kazanma.
X
11
Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme.
X
12
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini benimseme.
X
13
Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurmak ve iletişim teknolojilerini kullanma.
14
Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir.
X
15
Meslek etiğine saygılı olma.
X
16
Ziraat mühendisliği ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olma.
X
17
Ziraat Mühendisliği alanında plan ve proje yapabilecek, uygulayabilecek, yönetebilecek ve izleyebilecek yetkinliğe sahip olma.
X

DERS AKIŞI
HaftaKonularÖn Hazırlık Yöntem
1 Alternatif yembitkisi ve alternatif yem kavramı, Konunun kaynak kitaplardan okunması
2 Bazı önemli alternatif yembitkileri ve yetiştiircilikleri I: Horozibiği ve hayvan pancarı Konunun kaynak kitaplardan okunması
3 Bazı önemli alternatif yembitkileri ve yetiştiircilikleri II: Tuz çalısı Konunun kaynak kitaplardan okunması
4 Bazı önemli alternatif yembitkileri ve yetiştiircilikleri III: Kohya Konunun kaynak kitaplardan okunması
5 Bazı önemli alternatif yembitkileri ve yetiştiircilikleri IV: Şalgam, Lahana, Kolza Konunun kaynak kitaplardan okunması
6 Bazı önemli alternatif yembitkileri ve yetiştiircilikleri V: Çayır düğmesi Konunun kaynak kitaplardan okunması
7 Bazı önemli alternatif yembitkileri ve yetiştiircilikleri VI: Aslan dişi ve hindiba Konunun kaynak kitaplardan okunması
8 Bazı önemli alternatif yembitkileri ve yetiştiircilikleri VII:Yemlik ayçiçeği ve fazelya Konunun kaynak kitaplardan okunması
9 Bazı önemli alternatif yembitkileri ve yetiştiircilikleri VIII: Siniro otu ve Çobandeğneği Konunun kaynak kitaplardan okunması
10 Ara sınav Sınav için hazırlık yapmak
11 Bazı önemli alternatif yembitkileri ve yetiştiircilikleri IX: Tarla sarmaşığı ve Ebegümeci Konunun kaynak kitaplardan okunması
12 Bazı önemli alternatif yembitkileri ve yetiştiircilikleri X: Semiz otu, yem havucu ve yem karpuzu Konunun kaynak kitaplardan okunması
13 Bazı önemli alternatif yembitkileri ve yetiştiircilikleri XI: Çayır maydanozu ve çayır kimyonu Konunun kaynak kitaplardan okunması
14 Bazı önemli alternatif yembitkileri ve yetiştiircilikleri XII: Yem Çalıları I: Leuceana ve Tropikal akasyalar Konunun kaynak kitaplardan okunması
15 Bazı önemli alternatif yembitkileri ve yetiştiircilikleri XIII: Yem çalıları-II: Tamarugo ve keçiboynuzu Konunun kaynak kitaplardan okunması
16-17 Final sınavı Sınav için hazırlık yapmak

KAYNAKLAR
Ders Notu
Diğer Kaynaklar