DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
Budama Tekniği BBP   386 6 1 2 3

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. Ali KÜDEN
Dersi Verenler
Prof.Dr.ALİ KÜDEN1. Öğretim Grup:A
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Budamanın meyve ağaçlarındaki fizyolojik etkilerinin öğretilmesi, yetiştiricilikte budamanın öneminin anlatılması, edinilen bilgilerin nasıl pratiğe aktarılması amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği
Meyve ağaçlarında budama ve amaçları, budamanın fizyolojik esasları, yaz budaması ve verimlilik ilişkileri, ABA birikimi ve budama ilişkileri, anaçlar ve budama, klasik budama şekilleri, modern budama teknikleri, dikim sistemleri ve buna uygun budama şekilleri, anaç kalem ilişkileri, alternatif budama sistemleri, meyve türlerine göre uygun budama şekilleri konuları işlenmektedir.

Dersin Öğrenme Kazanımları
1) Meyve ağaçlarındaki dalları tanır
2) Budamanın amaçlarını bilir
3) Klasik budama sistemlerini bilir.
4) Yeni budama sistemlerinin takip eder.
5) Bitki türüne, çeşidine, kullanılacak anaca ve amaca göre uygun budamanın belirlenmesi ve uygulanması.
6)
7)
8)
9)
10)
11)
12)
13)
14)
15)


DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI
NoTemel öğrenme KazanımlarıKatkı Düzeyi
12345
1
Genelde Ziraat Mühendisliği, özelde de Toprak Bilimi ve Bitki Besleme alanında yeterli altyapıya sahip olur
X
2
Toprakların amaçlarına uygun kullanımlarının prensipleri hakkında temel bilgiler ile donanır
X
3
Ekolojik tarım prensiplerini, sürdürülebilir ve ekolojik tarım açısından kavrar
X
4
Ekonomik, çevresel ve sosyal boyutlarda sürdürülebilir bir bitkisel üretim için bitkilerin sağlıklı beslenmelerini sağlayan bitki besin elementleri ve uygulamaları hakkında temel bilgilere sahip olur
X
5
Mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisine sahip olur; bu amaçla uygun analitik yöntemler ve modelleme tekniklerini seçer ve uygular
X
6
Toprak Bilimi ve Bitki Besleme alanındaki süreçleri sürdürülebilir tarım prensipleri çerçevesinde analiz eder, gerçekçi kısıtlar altında planlar ve bunlar için yeni teknolojilerin, yöntemlerin ve ölçme sitemlerinin kullanılması ve geliştirilmesi çalışmala
X
7
Bireysel ve takım çalışmalarında etkin çalışabilme ve sorumluluk alma becerisi taşır
X
8
Sorgular, araştırır, analitik düşünür ve proje üretir
X
9
Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir ve edinilen bilgileri toplum yararına kullanır
X
10
Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisine ve en az bir yabancı dil bilgisine sahip olur
X
11
Gerekli düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır
X
12
Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir
X
13
Proje yönetimi, işyeri uygulamaları, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği konularında yeterli bilinci taşır; Mesleki ve etik sorumluluk bilinci kazanır
X
14
Yürüteceği faaliyetlerin hukuksal sonuçları hakkında farkındalığa sahip olur
X

DERS AKIŞI
HaftaKonularÖn Hazırlık Yöntem
1 Meyve ağaçlarının organları ve işlevleri Ders notu ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin çalışılması Anlatım
Alıştırma ve Uygulama
Gösteri
2 Kökler ve Gövde Ders notu ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin çalışılması Anlatım
Gösteri
3 Dallar; Yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarındaki dallar Ders notu ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin çalışılması Anlatım
Alıştırma ve Uygulama
Gösteri
4 Sert çekirdekli meyve ağaçlarındaki dallar Ders notu ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin çalışılması Anlatım
Alıştırma ve Uygulama
Gösteri
5 Yumuşak ve sert çekirdekli, diğer meyve türlerinin meyve gözleri Ders notu ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin çalışılması Anlatım
Alıştırma ve Uygulama
Gösteri
6 Meyve yetiştiriciliğinde kullanılan anaçlar ve özellikleri Ders notu ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin çalışılması Anlatım
Alıştırma ve Uygulama
Gösteri
7 Budamanın tanımı ve amaçları Ders notu ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin çalışılması Anlatım
Alıştırma ve Uygulama
Gösteri
8 Ara Sınav Vize sınavı Yazılı Sınav
9 Budamanın fizyolojik esasları Ders notu ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin çalışılması Anlatım
Alıştırma ve Uygulama
Gösteri
10 Budama zamanı; yaz, kış budaması Ders notu ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin çalışılması Anlatım
Alıştırma ve Uygulama
Gösteri
11 Meyve ağaçlarına verilecek şekiller 1 Ders notu ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin çalışılması Anlatım
Alıştırma ve Uygulama
Gösteri
12 Meyve ağaçlarına verilecek şekiller 2 Ders notu ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin çalışılması Anlatım
Tartışma
13 Yeni budama teknikleri ve budamaya alternatif kullanılan teknikler Ders notu ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin çalışılması Anlatım
Alıştırma ve Uygulama
Gösteri
14 Hormonlar ve budama arasındaki ilişki Ders notu ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin çalışılması Anlatım
Alıştırma ve Uygulama
Gösteri
15 Uygulama Uygulama Alıştırma ve Uygulama
Gösteri
16-17 Yarıyıl Sonu Sınavları Final Yazılı Sınav

KAYNAKLAR
Ders Notu
Diğer Kaynaklar