DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
Yemler Bilgisi ve Yem Teknolojisi * ZTP   315 5 2 3 3

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Hasan Rüştü KUTLU
Dersi Verenler
Prof. Dr.HASAN RÜŞTÜ KUTLU1. Öğretim Grup:A
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Başarılı bir hayvansal üretim için, pazar durumunun dikkate alınması, hayvancılık konusunda eksiksiz teknik bilgi ve yeterli miktar ve kalitede yem üretimi ve bu yemlerin niteliklerinin çok iyi bilinmesi gerekir. Bu dersin amacı hayvancılıkta kullanılan tüm yem kaynaklarının her yönüyle tanıtımı
Dersin İçeriği
Kaba ve yoğun yem kaynaklarının tanıtımı, teknolojik özellikleri, yemi kaynaklarının besin madde içerikleri ve beslemeyi engelleyici madde içeriklerin tanıtımı, yem ve yem maddelerine uygulanan teknolojik işlemlerin tanıtımı, yemlerin saklanması ve Karma Yem Endüstrisi, Ülkemizdeki Durumu ve Sorunları

Dersin Öğrenme Kazanımları
-


DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI
NoTemel öğrenme KazanımlarıKatkı Düzeyi
12345

DERS AKIŞI
HaftaKonularÖn Hazırlık Yöntem
1 Yemin tanıtımı, yemlerin sınıflandırılması, Kaba yemler, yeşil yemler, Doğal ve Yapay Çayır ve Meralar Kaynak okuma, web tarama
2 Tek veya Karışık Olarak Yetiştirilen Yeşil Yemler (Baklagil ve Buğdaygil), Diğer Yeşil Yemler Kaynak okuma, web tarama
3 Kök ve yumru yemler, Yaş Meyveler, Ağaç Dal ve Yaprakları, Meyve suyu ve konserve sanayi posaları, Şilempeler Kaynak okuma, web tarama
4 Silaj, silajın yararları, kullanımı yaygın olan silajlar, kuru kaba yemler, kuruotlar, saman kılıf, kabuk ve kavuzlar Kaynak okuma, web tarama
5 Yoğun Yemler, buğdaygil ve baklagil dane yemleri, yağlı tohumlar, diğer tohum ve kuru meyveler Kaynak okuma, web tarama
6 Endüstriyel yemler, yağ sanayi yan ürünleri, değirmencilik sanayi yan ürünleri, fermentasyon sanayi yan ürünleri, nişasta sanayi yan ürünleri, şeker sanayi yan ürünleri, Kaynak okuma, web tarama
7 Hayvansal kaynaklı yemler, yemlik yağlar, tek hücre proteinleri, protein tabiatında olmayan azotlu bileşikler, mineral, vitamin ve amino asit ek yemleri Kaynak okuma, web tarama
8 Yem katkı maddeleri Kaynak okuma, web tarama
9 Yemlere uygulanan teknolojik işlemler ve ara sınavı Kaynak okuma, web tarama
10 Yeşil yemlerin saklanması, kurutma, silolama Kaynak okuma, web tarama
11 Siloda oluşan kimyasal olaylar, silaj kayıpları, silaj kalitesi, dondurarak saklama, yeşil yemleri saklama yönteminin yem değerine etkisi Kaynak okuma, web tarama
12 Yemlerde bulunan beslemeyi engelleyici maddeler Kaynak okuma, web tarama
13 Karma yem endüstrisi-1 Kaynak okuma, web tarama
14 Karma yem endüstrisi-2 Kaynak okuma, web tarama
15 genel tekrar Kaynak okuma, web tarama
16-17 Final sınavı Yok

KAYNAKLAR
Ders Notu
Diğer Kaynaklar