DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
Sığır Besiciliği * ZTP   458 8 2 2 3

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Serap GÖNCÜ
Dersi Verenler
Prof. Dr.SERAP GÖNCÜ1. Öğretim Grup:A
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Zootekni bölümü lisans öğrencilerinin, büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde süt sığırcılığı, sığır besiciliğine mevcut yetiştirme sistemleri, sığır barınakları, sığır ırkları , ve kültür ve yerli sığır ırkları ile et üretimi, et kalitesi, et verim ve miktarını etkileyen faktörler ile pratik yetiştirme işlerine ait bilgileri bugünkü yetiştiricilik sistemlerinde kullanarak Türkiye tarımın geleceğinde önemli yer alan sığır yetiştiriciliği yapan işletmelerde uygulamalarına olanak sağlamak.
Dersin İçeriği
Zootekni bölümü lisans öğrencilerinin, büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde sığır besiciliği, sığır besiciliğinde mevcut yetiştirme sistemleri, sığır barınakları, sığır ırkları , kültür ve yerli sığır ırkları ile et üretimi, et kalitesi, et verim ve miktarını etkileyen faktörler ile pratik yetiştirme işlerine ait bilgileri bugünkü yetiştiricilik sistemlerinde kullanarak Türkiye tarımı geleceğinde önemli yer alan sığır yetiştiriciliği yapan işletmelerde uygulamalarına olanak sağlar

Dersin Öğrenme Kazanımları
-


DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI
NoTemel öğrenme KazanımlarıKatkı Düzeyi
12345

DERS AKIŞI
HaftaKonularÖn Hazırlık Yöntem
1 Sığır besiciliği, sığır besisinin avantajları, kırmızı et piyasasında durum, Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması
2 Sığır besiciliğinin genel ilkeleri, etçi ve sütçü tip et ırkları Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması
3 besi nedir, besi ve büyüme konuları kondüsyon Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması
4 hayvan materyali, besiye hayvan seçimi, besi performansı, ırkı, yaşı, cinsiyeti, vücut yapısı, canlı ağırlık artış hızı Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması
5 besiyi etkileyen faktörler, ırkı, yaşı, cinsiyeti, vücut yapısı, canlı ağırlık artış hızı, yem ile ilgili faktörler, kaba-kesif yem oranı, yemlerin fiziksel özellikleri, su ihtiyacı Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması
6 besi yöntemleri, besi süresi Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması
7 besi kullanılan yemler ve besleme programı, yoğun (entansif) beslem, kısıtlı (ekstansif) besleme, örnek rasyonlar Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması
8 Ara Sınav Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması
9 besi çeşitleri Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması
10 beside barınaklar, kapalı bağlı ahırlar, kapalı serbest ahırlar ve açık besi barınakları, yemlikler, suluk Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması
11 besi sonu takdiri, besi sonu ağırlığının tespiti Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması
12 karkas nedir kesim ve karkas değerlendirme Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması
13 beside sık rastlanan hastalıklar, sürü sağlık koruma, Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması
14 beside, bakım ve yönetim, numaralama, tartım ve gruplandırma, Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması
15 tırnak uzamaları, karantina, ilaçlama, aşılamalar, dezenfeksiyon Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması
16-17 Yarıyıl Sonu Sınavları Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması

KAYNAKLAR
Ders Notu
Diğer Kaynaklar