DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
Yumurta Üretimi ZTP   462 8 2 2 3

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Mikail BAYLAN
Dersi Verenler
Prof. Dr.MİKAİL BAYLAN1. Öğretim Grup:A
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Yumurta üretimi ile ilgili teknik bilgiye, yumurtanın besin değeri ve pazarlamaya elverişlilik açısından iç ve dış kalite kriteri yöntemlerinin incelenmesi konularında temel bilgiye sahip olabileceklerdir
Dersin İçeriği
Dünya ve Türkiye Yumurta Üretimi, Türkiye Yumurta Üretim İşletmeleri ve Yapıları, Yumurtanın Kimyasal ve Fiziksel Yapısı, Yumurtanın Dış Kalite Özellikleri ve Etkili Olan Etmenler, Yumurtanın İç Kalite Özellikleri ve Etkili Olan Etmenler, Yumurta Kalite Ölçüm Ekipmanları, Yumurtanın Kalıtımı, Yumurta Veriminin Artırılması Çalışmaları, Yumurta Verimine Etkili Olan Çevre Etmenleri, Yumurtanın Teknolojik Özellikleri, Yumurta Ürünleri, Yumurta Saklanması ve Depolanması, Yumurta İşletmeleri Kayıtları ve Değerlendirme.

Dersin Öğrenme Kazanımları
1) Yumurtanın oluşum fizyolojisini öğrenir
2) Yumurtanın fiziksel, kimyasal yapısı ve besin madde içeriği hakkında bilgi edinir
3) Yumurtanın iç ve dış kalite özelliklerini belirlemede kullanılan yöntemleri öğrenir
4) Yöntemlere dayanılarak yumurtanın kırılmadan önce (kan lekeleri, kabuktaki gizli çatlaklar, renk bozuklukları, hava boşluğunun durumu) ve kırıldıktan sonra (dış kalite özellikleri: şekil, kabuk yoğunluğu, özgül ağırlık ve iç kalite özellikleri: ak indeksi
5) Yumurta iç ve dış kalite özelliklerini pazarlamaya elverişlilik açısından değerlendirerek yumurtanın kalite sınıflandırılmasını öğrenir
6)
7)
8)
9)
10)
11)
12)
13)
14)
15)


DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI
NoTemel öğrenme KazanımlarıKatkı Düzeyi
12345

DERS AKIŞI
HaftaKonularÖn Hazırlık Yöntem
1 Dünya da ve türkiye de yumurta üretimi Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Anlatım
Alıştırma ve Uygulama
Gösterip Yaptırma
Sözlü Sınav
2 Türkiye Yumurta Üretim İşletmeleri ve Yapıları Konu ilgili anahtar kelimeleri arama motorlarından araştırma, okuma ve soru çıkarma Anlatım
Alıştırma ve Uygulama
Gösteri
Beyin Fırtınası
Ödev
3 Yumurtanın Kimyasal ve Fiziksel Yapısı Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Anlatım
Soru-Cevap
Gösterip Yaptırma
Ödev
4 Yumurtanın Dış Kalite Özellikleri ve Etkili Olan Etmenler Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Anlatım
Alıştırma ve Uygulama
Deney / Laboratuvar
Ödev
5 Yumurtanın İç Kalite Özellikleri ve Etkili Olan Etmenler Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması, ödevlerin verilmesi Anlatım
Deney / Laboratuvar
Ödev
6 Yumurta Kalite Ölçüm Ekipmanları Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Anlatım
Gösterip Yaptırma
Deney / Laboratuvar
Ödev
7 Yumurtanın Kalıtımı Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Anlatım
Soru-Cevap
Gösteri
Örnek Olay
Ödev
Performans Değerlendirmesi
8 Ara Sınav Ara sınav hazırlığı Yazılı Sınav
9 Yumurta Veriminin Artırılması Çalışmaları Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Anlatım
Alıştırma ve Uygulama
Gösterip Yaptırma
Sözlü Sınav
10 Yumurta Verimine Etkili Olan Çevre Etmenleri Konu ilgili anahtar kelimeleri arama motorlarından araştırma, okuma ve soru çıkarma Anlatım
Alıştırma ve Uygulama
Gösterip Yaptırma
Grup Çalışması
Ödev
11 Yumurtanın Teknolojik Özellikleri Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması, ödevlerin sunulması Anlatım
Alıştırma ve Uygulama
Gösterip Yaptırma
Grup Çalışması
Ödev
12 Yumurta Saklanması ve Depolanması Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Anlatım
Alıştırma ve Uygulama
Gösterip Yaptırma
Ödev
13 Yumurtaların farklı ürünlere işlenmesi (sıvı yumurta akı, sıvı yumurta sarısı, karışk sıvı yumurta, yumurta kabuğu, yumurta tozu vs.) Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Anlatım
Alıştırma ve Uygulama
Gösterip Yaptırma
Ödev
14 Yumurta oluşum ve fizyolojisini belirlemek amacıyla hayvan kesimi sonrası dişi üreme sisteminin incelenmesi Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Anlatım
Alıştırma ve Uygulama
Benzetim
Örnek Olay
Sözlü Sınav
Ödev
15 Yumurta verim kayıtları ve değerlendirme Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Anlatım
Alıştırma ve Uygulama
Gösterip Yaptırma
Beyin Fırtınası
Sözlü Sınav
16-17 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınav hazırlığı Yazılı Sınav

KAYNAKLAR
Ders Notu
Diğer Kaynaklar