DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
Organik Hayvan Yetiştiriciliği VTS   304 6 3 3 9

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Ladine ÇELİK
Dersi Verenler
PINAR DEMİR1. Öğretim Grup:A
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Organik hayvansal üretimin usul, esasları ve genel ilkeleri konularında bilgiler verilmektedir. Ekonomik yönden, aynı zamanda gıda güvenliği ve hayvan refahı açısından organik hayvan yetiştiriciliğinin önemine yönelik bilgilerin öğrencilere kazandırılması hedeflenmektedir.
Dersin İçeriği
Organik hayvancılığın önemi, payı, yetiştiricilik ve besleme ilkeleri, denetlenmesi, hayvan refahı, gıda kalitesi ve güvenliği, Dünyada ve Türkiyede organik hayvancılığın mevcut durumu, sorunları ve çözüm yolları irdelenmektedir.

Dersin Öğrenme Kazanımları
1) Organik hayvancılığın önemini öğrenir.
2) Organik hayvancılığa başlama esaslarını öğrenir
3) Organik hayvancılığın genel ilkelerini öğrenir.
4) Büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvanların organik üretimini öğrenir.
5) Türkiyede ve Dünyada organik hayvancılığın genel durumunu öğrenir
6)
7)
8)
9)
10)
11)
12)
13)
14)
15)


DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI
NoTemel öğrenme KazanımlarıKatkı Düzeyi
12345
1
Yaşamın tüm evrelerinde insan beden ve aklının normal yapısını, işlevini, gelişimini ve etkileşimini açıklar.
X
2
Sık görülen fiziksel ve ruhsal bozuklukların-hastalıkların; epidemiyolojisi, patolojisi, semptom, bulgu, prognoz ve tedavisini sıralar ve açıklar
X
3
Sağlıklı yaşam koşullarının oluşturulması ve hastalıkların önlenmesinde koruyucu hekimlik yöntemler ve etik ilkeler bilgisine sahiptir.
X

DERS AKIŞI
HaftaKonularÖn Hazırlık Yöntem
1 Organik hayvancılığın tanımı, insan ve hayvan sağlığı açısından önemi, ekonomik yönden değerlendirilmesi Ders notu Anlatım
2 Organik hayvancılıkta kontrol mekanizması Ders notu Anlatım
3 Organik hayvancılığa başlama esasları Ders notu Anlatım
4 Genel İlkeleri-1 (Hayvan Seçimi ve Geçiş Süreci) Ders notu Anlatım
5 Genel İlkeleri-2 (Yetiştiricilik: üreme, barınak, bakım) Ders notu Anlatım
6 Genel İlkeleri-3 (Besleme: su kalitesi, miktarı, veriliş şekli, yem kalitesi, miktarı, veriliş şekli, yem katkı maddeleri) Ders notu Anlatım
7 Büyükbaş hayvanların organik üretimi Ders notu Anlatım
8 ara sınav yazılı sınav Anlatım
Yazılı Sınav
9 Kanatlı hayvanların organik üretimi Ders notu Anlatım
10 Rasyon hazırlama Ders notu Anlatım
11 Hayvan Refahı Ders notu Anlatım
12 Kırsal kalkınmada payı ve önemi Ders notu Anlatım
13 Organik Hayvancılık ve Turizm Ders notu Anlatım
14 Çevresel Etkileri Ders notu Anlatım
15 Dünyada organik hayvancılığa genel bakış (mevcut durum ve olanaklar, sorunlar ve çözüm önerileri). Türkiye'de organik hayvancılığa genel bakış (mevcut durum ve olanaklar, sorunlar ve çözüm önerileri) Ders notu Anlatım
16-17 Final sıavı Soru hazırlama Yazılı Sınav

KAYNAKLAR
Ders Notu
Diğer Kaynaklar