DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
Endüstriyel Mikrobiyoloji * BL   413 7 2 2 4

Ön Koşul Dersleri BL 413 Endüstriyel Mikrobiyoloji 
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. Burhan ARIKAN
Dersi Verenler
Prof.Dr.BURHAN ARIKAN1. Öğretim Grup:A
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Mikroorganizmaların endüstriyel alandaki kullanımlarının öğretilmesi
Dersin İçeriği
Endüstriyel mikrobiyolojiye giriş, Endüstriyel mikrobiyoloji ve uygulama alanları, Doğadan uygun organizmaların izolasyonu, ve tanımlanması, Mikrobiyal metabolizma ve üreme kinetiği, Up stream ve Down stream fermentasyon, 5.Fermentörler, Antibiyotik üretimi, Tek hücre proteini ve üretimi, Organik asitlerin üretimi, Organik çözücülerin üretimi, Fermente ve distile içkilerin üretimi, amino asit, vitamin ve diğer gelişme faktörlerinin üretimi, besin maddelerinin üretimi ve Steroidlerin transformasyonu

Dersin Öğrenme Kazanımları
-


DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI
NoTemel öğrenme KazanımlarıKatkı Düzeyi
12345
1
Biyoloji alanında temel kavram ve ilkeleri açıklar
X
2
Biyoloji Alanında edindiği bilgileri diğer bilim alanlarındaki bilgilerle birleştirir.
X
3
Biyoloji alanındaki problemleri tanımlar, çözümlerine yönelik yöntemleri uygular
X
4
Biyoloji alanında bilimsel bilgi üretmenin yöntemini açıklar.
X
5
Biyoloji Alanında bilgilere ulaşır, tasnif eder ve amacına yönelik olarak kullanır.
X
6
Biyoloji Alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır.
X
7
Alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilir, düşüncelerini ve sorunlara ilişkin önerilerini yazılı, sözlü ve görsel olarak uzman veya uzman olmayan kişilere aktarabilir.
X
8
Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme
X
9
Alanı ile ilgili projelerin planlanmasında ve yürütülmesinde bir ekip üyesi olarak aktif görev alabilir
X
10
Öğrenme sürecinin yaşam boyu olduğunu bilir ve ona göre davranır.
X
11
Biyolojinin temel konuları dışında özgün seçimlik derslerle farklı alanlarda bilgisini ve deneyimini artırır
X
12
Biyoloji alanındaki temel konuları anlayacak ve meslektaşlarıyla iletişim kuracak kadar İngilizce bilgisine sahip olma
X
13
Hem meslektaşları ile, hem de alan dışı kişilerle etik ilişkiler kurar, bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanır. Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini
X
14
Biyoloji alanında gelişmeleri bilimsel yöntem ve teknikleri kullanarak çok yönlü değerlendirir.
X
15
Bireysel gelişimin önemini bilir ve gereğini uygular.
X

DERS AKIŞI
HaftaKonularÖn Hazırlık Yöntem
1 Endüstriyel mikrobiyoloji ve uygulama alanları İlgili bölümün çalışılması
2 Doğal ortamdan endüstriyel organizmaların izolasyonu, tanımlanması ve kültür koleksiyonları İlgili bölümün çalışılması
3 Mikrobiyal metabolizma ve üreme kinetiği İlgili bölümün çalışılması
4 Up stream fermentasyon İlgili bölümün çalışılması
5 Down stream fermentasyon İlgili bölümün çalışılması
6 Fermentör tipleri ve uygulama alanları İlgili bölümün çalışılması
7 Tek hücre proteini ve üretimde kullanılan organizmalar İlgili bölümün çalışılması
8 Ara Sınav İlgili bölümün çalışılması
9 Organik asitlerin üretimi İlgili bölümün çalışılması
10 Organik çözücülerin üretimi İlgili bölümün çalışılması
11 Fermente ve distile içkilerin üretimi İlgili bölümün çalışılması
12 Mikroorganizmalardan aminoasit ve vitaminlerin üretimi İlgili bölümün çalışılması
13 Mikroorganizmalar kullanarak çeşitli besin maddelerinin üretimi İlgili bölümün çalışılması
14 Biyogaz ve kompost üretimi İlgili bölümün çalışılması
15 Mikroorganizmalardan antibiyotik üretimi İlgili bölümün çalışılması
16-17 Yarıyıl Sonu Sınavları

KAYNAKLAR
Ders Notu
Diğer Kaynaklar