DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
Faydalı Bitkiler * BL   476 8 2 2 4

Ön Koşul Dersleri Yok
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. Necattin TÜRKMEN
Dersi Verenler
Prof.Dr.NECATTİN TÜRKMEN1. Öğretim Grup:A
Prof.Dr.NECATTİN TÜRKMEN2. Öğretim Grup:A
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Bu dersin sonunda öğrencilerin, faydalı bitkiler ve onların kullanım alanları hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamaktır.
Dersin İçeriği
Faydalı bitkilerdeki primer ve sekonder bileşikler, besin bitkileri (tahıllar, sebzeler, meyveler, yağ bitkileri), baharatlar, endüstri bitkileri, uyarıcı bitkiler, tıbbi bitkiler, yem bitkileri.

Dersin Öğrenme Kazanımları
-


DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI
NoTemel öğrenme KazanımlarıKatkı Düzeyi
12345
1
Biyoloji alanında temel kavram ve ilkeleri açıklar
X
2
Biyoloji Alanında edindiği bilgileri diğer bilim alanlarındaki bilgilerle birleştirir.
X
3
Biyoloji alanındaki problemleri tanımlar, çözümlerine yönelik yöntemleri uygular
X
4
Biyoloji alanında bilimsel bilgi üretmenin yöntemini açıklar.
X
5
Biyoloji Alanında bilgilere ulaşır, tasnif eder ve amacına yönelik olarak kullanır.
X
6
Biyoloji Alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır.
X
7
Alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilir, düşüncelerini ve sorunlara ilişkin önerilerini yazılı, sözlü ve görsel olarak uzman veya uzman olmayan kişilere aktarabilir.
X
8
Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme
X
9
Alanı ile ilgili projelerin planlanmasında ve yürütülmesinde bir ekip üyesi olarak aktif görev alabilir
X
10
Öğrenme sürecinin yaşam boyu olduğunu bilir ve ona göre davranır.
X
11
Biyolojinin temel konuları dışında özgün seçimlik derslerle farklı alanlarda bilgisini ve deneyimini artırır
X
12
Biyoloji alanındaki temel konuları anlayacak ve meslektaşlarıyla iletişim kuracak kadar İngilizce bilgisine sahip olma
13
Hem meslektaşları ile, hem de alan dışı kişilerle etik ilişkiler kurar, bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanır. Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini
X
14
Biyoloji alanında gelişmeleri bilimsel yöntem ve teknikleri kullanarak çok yönlü değerlendirir.
X
15
Bireysel gelişimin önemini bilir ve gereğini uygular.
X

DERS AKIŞI
HaftaKonularÖn Hazırlık Yöntem
1 Faydalı bitkilerin tanımı, gruplandırılması Okuma
2 Bitkilerdeki primer ve sekonder bileşikler Okuma
3 Besin bitkileri; tahıllar Okuma
4 Sebzeler; yapraklarından ve köklerinden faydalanılanlar Okuma
5 Gövdelerinden, çiçeklerinden ve meyvelerinden faydalanılan sebzeler Okuma
6 Meyveler Okuma
7 Etli ve kuru meyveler Okuma
8 Ara Sınav Okuma
9 Baharatlar Okuma
10 Endüstri bitkileri (esans, zamk, lif, reçine ve boya bitkileri) Okuma
11 Tanen, kauçuk, sınai yağ, şeker, odun-selüloz ve kereste bitkileri Okuma
12 Uyarıcı bitkiler Okuma
13 Tıbbi bitkiler Okuma
14 Süs bitkileri Okuma
15 Yem bitkileri Okuma
16-17 Yarıyıl Sonu Sınavları Okuma

KAYNAKLAR
Ders Notu
Diğer Kaynaklar