DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
Su Ürünleri Mühendisliğine Giriş * SUF   106 2 2 2 3

Ön Koşul Dersleri Yok
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Prof.Dr.ABDURAHMAN POLAT1. Öğretim Grup:A
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Temel Bilimler Bölümü, Yetistiricilik Bölümü ve Avlama ve Isleme Teknolojisi Bölümlerinin su ürünleri mühendisligi alanindaki egitim ve arastirma faaliyetlerinin tanitimi ve mesleki derslere hazirlik
Dersin İçeriği
Dünyada ve Türkiyede akvakültür alanlari, yetistricilik alanlarinin yönetimi, yetistiricilik alanlarini kullanim imkanlari, Türkiyede su ürünleri ile ilgili organizasyonlar, Su Ürünleri ile ilgili ilgili resmi kurumlar, Su ürünleri mühendislerinin is alanlari, Ülkemizdeki deniz ve tatlisu kaynaklari, Avlama ve isleme teknolojisi bölümününyaptigi arastirma ve egitimin tanitimi, su ürünleri isleme teknolojisinde temel prensipler, dondurma,kurutme ve tütsüme teknolojisi, balik avlama teknolojisi, su ürünleri egitiminin genel amaçlari, su ürünleri yetistiriciligi ve önemi, yetistiricilik sistemleri, su kaynaklari ve bunlarin yetistiricilikte kullanimi, yaygin olarak yetistiriciligi yapilan türler

Dersin Öğrenme Kazanımları
-


DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI
NoTemel öğrenme KazanımlarıKatkı Düzeyi
12345
1
Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır.
X
2
Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular.
X
3
Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar.
X
4
Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir.
X
5
Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar.
X
6
Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir.
X
7
Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır.
X
8
Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır
9
Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur.
X
10
Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder.
X
11
Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
12
Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir.
13
Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır.
14
Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetile
X
15
Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder.

DERS AKIŞI
HaftaKonularÖn Hazırlık Yöntem
1 Giris Ders ile ilgili bilgilerin okunması
2 Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümünün arastirma faaliyet alanlari ve önemi, ödev Ders notları ve ilgili kaynakların okunması
3 Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümünün arastirma faaliyet alanlari ve önemi Ders notları ve ilgili kaynakların okunması
4 Su ürünleri yetistiriciligi ve önemi, ödev Ders notları ve ilgili kaynakların okunması
5 Yetistiricilik sistemleri Ders notları ve ilgili kaynakların okunması
6 Su Ürünleri Avlama ve Isleme Teknolojisi Bölümünün arastirma faaliyet alanlari ve önemi, ödev Ders notları ve ilgili kaynakların okunması
7 Su Ürünlerinin islenmesi, dondurulmasi, kurutma teknolojisi, dumanlama Ders notları ve ilgili kaynakların okunması
8 Arasinav Arasınava hazırlık
9 Temel Bilimler Bölümünde yapilan arastirmalar Ders notları ve ilgili kaynakların okunması
10 Temel Bilimler Bölümünde yapilan arastirmalar Ders notları ve ilgili kaynakların okunması
11 Su Ürünleri yetistiriciligi Ders notları ve ilgili kaynakların okunması
12 Su kaynaklari ve yetistiricilikte kullanimi Ders notları ve ilgili kaynakların okunması
13 Avlam ve isleme teknolojisinin Türkiye´deki mevcut durumu ve gelecege dönük degerlendirmeler Ders notları ve ilgili kaynakların okunması
14 Su ürünleri avciligi, avcilikta kullanilan ag tipleri, yapilan çalismalar Ders notları ve ilgili kaynakların okunması
15 Genel Değerlendirme, ödev kontrolleri Ders notları ve ilgili kaynakların okunması
16-17 Final sınavı Final sınavına hazırlık

KAYNAKLAR
Ders Notu
Diğer Kaynaklar