DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
Çocuk Beslenmesi CGP   101 1 2 2 3

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Önlisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Raziye GÜNAY BİLALOĞLU
Dersi Verenler
Prof.Dr.NAFİZ BOZDEMİRUzaktan Öğretim Grup:A
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Bu ders ile öğrencilerin, sağlıklı ve hasta çocuğu tanımaları, çocukluk döneminde sık karşılaşılan hastalıklar, hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde kullanılan aşı ve serumlarla ilgili bilgi sahibi olmaları, çocukların sağlığını korumada ilgili personelle işbirliği içinde çalışma becerileri kazanmaları amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği
Sağlıklı ve hasta çocukların özellikleri, çocukluk döneminde görülen hastalıklar ve yaygın şikayetler, çocukların sağlığını korumada ilgili personelle işbirliği, aşı ve serumlar.

Dersin Öğrenme Kazanımları
1) Anne ve çocuk sağlığı açısından beslenmenin önemini açıklama
2) Gebe ve emzikli annenin enerji ve besin ögesi gereksinimlerini karşılayabilmenin anne ve bebek sağlığı üzerine etkilerini açıklama
3) Yetişkin, gebe, emzikli kadının enerji ve besin ögeleri gereksinimlerini karşılayacak şekilde günlük menü planlaması yapma
4) 0-6 yaş arası çocukların enerji ve besin ögeleri gereksinimlerini karşılayacak şekilde günlük menü planlamasını yapma
5) Besinlerin doğru yöntemlerle hazırlanması, pişirilmesi, saklanmasını açıklama
6) Beslenme ile ilgili temel kavramları tanımlama
7) Besin öğelerini tanımlayıp, organizma için görevlerini açıklama
8)
9)
10)
11)
12)
13)
14)
15)


DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI
NoTemel öğrenme KazanımlarıKatkı Düzeyi
12345

DERS AKIŞI
HaftaKonularÖn Hazırlık Yöntem
1 Beslenmenin önemi, beslenme ve sağlık Verilen kaynakları okuma ve kütüphaneden yararlanma Anlatım
Tartışma
2 Karbonhidratlar Verilen kaynakları okuma ve kütüphaneden yararlanma Anlatım
Tartışma
3 Yaglar Verilen kaynakları okuma ve kütüphaneden yararlanma Anlatım
Tartışma
4 Proteinler Verilen kaynakları okuma ve kütüphaneden yararlanma Anlatım
Tartışma
5 Besinlerin enerji değeri Verilen kaynakları okuma ve kütüphaneden yararlanma Anlatım
Tartışma
6 Enerji harcanmasının saptanması ve bireylerin enerji gereksinimlerinin hesaplanması Verilen kaynakları okuma ve kütüphaneden yararlanma Anlatım
Tartışma
7 Suyun beslenmedeki önemi Verilen kaynakları okuma ve kütüphaneden yararlanma Anlatım
Tartışma
8 Ara Sınav Sınava hazırlık Yazılı Sınav
9 Elektrolit mineraller (sodyum, potasyum, klor) ve kalsiyum, fosfor Verilen kaynakları okuma ve kütüphaneden yararlanma Anlatım
Tartışma
10 Magnezyum, demir, bakır, iyot, florid, çinko, manganez, krom, molibden, kükürt, kobalt, selenyum;ağır metaller ve toksik etkileri Verilen kaynakları okuma ve kütüphaneden yararlanma Anlatım
Tartışma
11 A,D,E,K vitaminleri Verilen kaynakları okuma ve kütüphaneden yararlanma Anlatım
Tartışma
12 Tiabin, riboflavin, niasin, riboflavin vitamin b6, folik asit, vitamin b12, pantotenik asit, biotin Verilen kaynakları okuma ve kütüphaneden yararlanma Anlatım
Tartışma
13 Gebelik dönemi beslenme Verilen kaynakları okuma ve kütüphaneden yararlanma Anlatım
Tartışma
14 Emziklilik dönemi beslenme Verilen kaynakları okuma ve kütüphaneden yararlanma Anlatım
Tartışma
15 Bebeklik dönemi veokul öncesi (1-5 yaş) çocukların beslenmesi Verilen kaynakları okuma ve kütüphaneden yararlanma Anlatım
Tartışma
16-17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık Yazılı Sınav

KAYNAKLAR
Ders Notu
Diğer Kaynaklar