DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliği BP   227 3 2 2 3

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Önlisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Cansu GENCER
Dersi Verenler
Öğr. Gör.CANSU GENCER1. Öğretim Grup:A
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Örtü altı sebzeciliğini tanıtmak, örtü altı sebzeciliğinin dünyadaki ve Türkiyedeki son durumu hakkında bilgi vermek, örtü altında sebze yetiştirilebilmesi için gerekli, ekolojik ve sosyal faktörler ve seralarda kullanılan yetiştirme teknikleri hakkında bilgi vermek hedeflenmiştir.
Dersin İçeriği
Sebze kavramını öğrenmek, sebze yetiştiriciliğinin temel kavramlarını öğrenmek, örtü altı yetiştiriciliği nasıl yapıldığı hakkında bilgi sahibi olmaktır.

Dersin Öğrenme Kazanımları
1) Türkiye de örtü altında yetiştiricilik durumlarının takip edilmesidir.
2) Pomolojik sınıflandırma ve örtü altında yetiştirilen önemli çeşitlerin bilinmesidir.
3) Örtü altı yetiştiricilikte iklimlendirme, ürünlerin bakımı, hasadı ve muhafazası hakkında bilgi sahibi olmaktır.
4) Yurtdışı pazarında örtü altı yetiştiriciliğin önemini bilmektir.
5) Örtü altı sistemlerinin kurulumunu pratikte yapabilmektir.
6)
7)
8)
9)
10)
11)
12)
13)
14)
15)


DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI
NoTemel öğrenme KazanımlarıKatkı Düzeyi
12345
1
Tarımsal üretim için gerekli kuramsal ve temel bilgiye sahip olma
2
Farklı bitki türlerine ait tohum oluşumu, üretim teknikleri, pazarlama ve hasat gibi süreçler hakkında bilgi sahibi olma
3
Farklı tarla ve sebze bitkilerinin ekolojik istekleri ve bunların yetiştirilme yöntemleri ve ıslah yöntemleri hakkında bilgi sahibi olma
4
Tarımsal üretim yapabilme ve tohum elde etme, bunlarla ilgili kalite analizleri yapabilme yetkinliğine sahip olma
5
Farklı bitkilerde ıslah yöntemlerini uygulayabilme yetisinde olma
6
Elde ettiği verilerin analizini yapabilme, değerlendirme ve yorumlama yetisine sahip olma
7
Bitki ve tohumlardaki hastalık ve zararlıları tanıma ve mücadele yapabilme yetisine sahip olma
8
Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak gerekli yöntem ve teknikleri belirleyip uygulayabilme yetisinde olma
9
Alanıyla ilgili plan ve projeleri koordine adebilme, bireysel yada ekip olarak sorumluluk alabilme yetkinliğine sahip olma
10
Alanında edindiği bilgi ve becerileri geliştirebilme yetkinliğine sahip olma
11
Sorgulayıcı ve araştırıcı olma yetkinliğine sahip olma
12
Analitik düşünme yetkinliğinde olma
13
Yazılı ve sözlü iletişim kurallarını bilme ve etkin iletişim becerisine sahip olma
14
Temel düzeyde ingilizce kullanım becerisine sahip olma
15
Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak bilgiye ulşama yetkinliğine sahip olma
16
Tohum tescili, sertifikalı tohumluk üretimi hakkında yasal düzenlemelere hakim olma
17
Çevre koruma, iş güvenliği ve sağlıgı konularında yeterli bilince sahip olma
18
Teknik, teknolojik ve ekonomik yönlerini dikkate alınarak tohum üretim alanlarında plan ve proje yapabilecek, uygulayabilecek ve yönetebilecek yetkinliğine sahip olma

DERS AKIŞI
HaftaKonularÖn Hazırlık Yöntem
1 Sebzenin tanımı, önemi ve farklı sebze türlerinin görsel olarak tanıtımı Kişisel Ders Notları Anlatım
Tartışma
2 Sebzelerin farklı özelliklerine göre sınıflanıdırlması Kişisel Ders Notları Anlatım
Gösteri
3 Örtü altı yetiştiriciliğinin tanımı ve farklı örtü sistemlerinin tanıtılması Kişisel Ders Notları Anlatım
Gösteri
4 Dünyada ve Türkiyede örtü altı sebzeciliğinin genel durumu Kişisel Ders Notları Anlatım
Soru-Cevap
5 Örtü altı sebze yetiştiriciliğinin prensipleri Kişisel Ders Notları Anlatım
6 Örtü altında sebze yetiştirilebilmesi için gerekli ekolojik faktörler Kişisel Ders Notları Anlatım
7 Örtü altı sebze yetiştirciliğinde önemli olan sosyal faktörler Kişisel Ders Notları Anlatım
8 Ara Sınav Yazılı Yazılı Sınav
9 Tohum ekimi, toprak hazırlığı, fide dikimi Kişisel Ders Notları Anlatım
10 Sulama, havalandırma, gübreleme, çapalama Kişisel Ders Notları Anlatım
Gösteri
11 Budama, tozlama döllenmeye yardım Kişisel Ders Notları Anlatım
Gösteri
12 Örtü altında yetişen sebze türlerinin özellikleri Kişisel Ders Notları Anlatım
Gösteri
13 Öğrenci Ödevleri (1. Grup) Öğrenci sunumları Bireysel Çalışma
14 Öğrenci Ödevleri (2. Grup) Öğrenci sunumları Bireysel Çalışma
15 Ders tekrarı Kişisel Ders Notları Anlatım
Soru-Cevap
16-17 Yarıyıl Sonu Sınavları Yazılı Yazılı Sınav

KAYNAKLAR
Ders Notu
Diğer Kaynaklar