DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
Standardizasyon ve Kalite Yönetimi SHS   240 4 2 2 4

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Önlisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Doç. Dr.Dr. Sedefgül YÜZBAŞIOĞLU ARIYÜREK
Dersi Verenler
Doç. Dr.Dr.SEDEFGÜL YÜZBAŞIOĞLU ARIYÜREK1. Öğretim Grup:A
Doç. Dr.Dr.SEDEFGÜL YÜZBAŞIOĞLU ARIYÜREK1. Öğretim Grup:B
Doç. Dr.Dr.SEDEFGÜL YÜZBAŞIOĞLU ARIYÜREK2. Öğretim Grup:A
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Standardizasyon ve kalite yönetimi hakkında bilgi ve becerileri kazandırmak.
Dersin İçeriği
Standardizasyon ve kalite yönetimi hakkında bilgilerin verilmesi.

Dersin Öğrenme Kazanımları
1) Kalite kavramını tanımlar.
2) Kalite kontrol nediri açıklar.
3) Standart ve standardizasyonu tanımlar.
4) Kalite yönetim sistemlerini açıklar.
5) Kalite yönetiminin unsurlarını açıklar.
6) Metot validasyonunu açıklar.
7) Kaliteyi etkileyen faktörleri açıklar.
8) Uluslar arası kalite kontrol kuruluşlarının tanır.
9) İç kalite kontrol analizlerini açıklar.
10) Dış kalite kontrol analizlerini açıklar.
11) Kalite kontrol sonuçlarını yorumlar.
12)
13)
14)
15)


DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI
NoTemel öğrenme KazanımlarıKatkı Düzeyi
12345
1
İnsan normal yapı ve fonksiyonunun temelini açıklar.
2
Hastalıklarının temel özelliklerini listeler.
3
Mikroorganizma ve parazitlerin özellikleri ve yaptıkları hastalıklarla ilgili temel bilgiyi açıklar.
4
Dezenfeksiyon, sterilizasyon ve hijyeni tanımlar.
5
Ölçüm yöntemlerini sıralar.
6
Laboratuvar araç ve gereçlerini tanır.
7
Ölçümlerin preanalitik, analitik ve postanalitik evrelere ilgili ayrıntılı bilgiyi kullanarak, bu evrelerde yapılacak işlemleri planlar.
8
Hastadan alınan biyolojik materyalleri usulüne uygun olarak alır ve kabul eder.
9
Hastadan alınan örnekleri uygun şartlarda saklar ve korunmasını sağlar.
10
Materyalleri analize hazırlar.
11
Materyal analizlerini yapar.
12
Materyal analiz sonuçlarını kontrol eder ve laboratuvar uzmanına ulaştırır.
13
Laboratuvar cihazlarının kalibrasyon ve bakımlarını düzenli olarak yapar, yaptırır ve takip ederek en verimli şekilde çalışmalarını sağlar.
14
Laboratuvar eksiklerini belirler.
15
Kritik değerleri bilir, gerektiğinde sonuçları klinisyene en uygun ve hızlı şekilde bildirerek koordinasyonu sağlar.
16
Mezun olduktan sonra öğrendiği bilgileri kendi bilgileri ile eleştirel bir şekilde değerlendirir.
17
Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olarak meslektaşları, hastalar ve hekimlerle sağlıklı iletişim kurar.
18
En az bir yabancı dili alanındaki gelişmeleri izleyebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek yeterlikte kullanır.
19
Çalışma ortamında sağlık ve iş güvenliğine ilişkin önlemleri alır.
20
Mesleki teknolojik gelişmeleri izler ve kullanır.

DERS AKIŞI
HaftaKonularÖn Hazırlık Yöntem
1 Kalite kavramı Kaynaklardan konuya hazırlanmak Anlatım
Soru-Cevap
Gösteri
2 Neden kalite kontrol Kaynaklardan konuya hazırlanmak Anlatım
Soru-Cevap
Gösteri
3 Standart ve standardizasyon Kaynaklardan konuya hazırlanmak Anlatım
Soru-Cevap
Gösteri
4 Yönetim kalitesi ve standartları Kaynaklardan konuya hazırlanmak Anlatım
Soru-Cevap
Gösteri
5 Kalite yönetim sistemi modelleri Kaynaklardan konuya hazırlanmak Anlatım
Soru-Cevap
Gösteri
6 Kalite yönetiminin unsurları Kaynaklardan konuya hazırlanmak Anlatım
Soru-Cevap
Gösteri
7 Kaliteyi etkileyen faktörler Kaynaklardan konuya hazırlanmak Anlatım
Soru-Cevap
Gösteri
8 Ara Sınav Yazılı Sınav
9 Uluslar arası kalite kontrol kuruluşları Kaynaklardan konuya hazırlanmak
10 İç kalite kontrol Kaynaklardan konuya hazırlanmak
11 İç kalite kontrol sistemleri Kaynaklardan konuya hazırlanmak
12 İç kalite kontrol sonuçlarının yorumlanması Kaynaklardan konuya hazırlanmak
13 Dış kalite kontrol Kaynaklardan konuya hazırlanmak
14 Dış kalite kontrol sonuçlarının yorumlanması Kaynaklardan konuya hazırlanmak
15 Dış kalite kontrol programları Kaynaklardan konuya hazırlanmak
16-17 Yarıyıl Sonu Sınavları Yazılı Sınav

KAYNAKLAR
Ders Notu
Diğer Kaynaklar