DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
Keyif ve İlaç Bitkileri Değerlendirme Tek. * TAB   115 1 2 2 2

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Önlisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Hakan KAVUR
Dersi Verenler
Öğr. Gör.HAKAN KAVUR1. Öğretim Grup:A
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Keyif ve uyarıcı bitkilerin yetiştirilmesi, bu bitkilerden elde edilecek hammaddenin dünyada ve Türkiye de üretim teknolojisi, ticareti ve sınıflandırılması; başlıca keyif ve uyarıcı bitkilerin (tütün, haşhaş, kahve, çay, şerbetçiotu, anason vb.) kullanım alanları, hasat sonu işleme teknolojisinin verilmesi.
Dersin İçeriği
Keyif ve uyarıcı bitkilerin tanıtılması, yetiştirme koşullarının, bakım işlerinin ve bu bitkilerden elde edilecek etkili bileşiklerin tanıtılması, bileşiklerin kullanım alanları.

Dersin Öğrenme Kazanımları
-


DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI
NoTemel öğrenme KazanımlarıKatkı Düzeyi
12345

DERS AKIŞI
HaftaKonularÖn Hazırlık Yöntem
1 Keyf ve uyarıcı maddelerin tanıtılması (alkaloitler, glikozitler, flavonoitler). Konu ile ilgili ön araştırma
2 Alkaloitlerin özelliklerinin verilmesi, sınıflandırılması Konu ile ilgili ön araştırma
3 Alkaloitlerin isimlendirilmesi, alkaloit içeren bitkilerin tanıtılması. Konu ile ilgili ön araştırma
4 Atropa beladonna ve Lobelia inflata nın kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi. Konu ile ilgili ön araştırma
5 Datura stramonium, D. metel ve D. innoxia nın kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi. Konu ile ilgili ön araştırma
6 Aconitum napellus, Galega officinalis in kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi. Konu ile ilgili ön araştırma
7 Tartışma Konu ile ilgili ön araştırma
8 Ara Sınav Konu ile ilgili ön araştırma
9 Aconitum napellus, Galega officinalis'in origin and spread, botanical characteristics, cultuvation, consumption. Konu ile ilgili ön araştırma
10 Hydrastis canadensis, Withania somnifera nın kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi Konu ile ilgili ön araştırma
11 Glikozitlerin özelliklerinin verilmesi, sınıflandırılması, isimlendirilmesi, glikozit içeren bitkilerin tanıtılması. Konu ile ilgili ön araştırma
12 Digitalis lanata ve D. purpurea nın kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi. Konu ile ilgili ön araştırma
13 Scilla maritima nın kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi Flavonoitlerin özelliklerinin verilmesi, sınıflandırılması, isimlendirilmesi, glikozit içeren bitkilerin tanıtılması. Konu ile ilgili ön araştırma
14 Silybum marianum ve Viola tricolor un kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi. Konu ile ilgili ön araştırma
15 Tartışma Konu ile ilgili ön araştırma
16-17 Yarıyıl Sonu Sınavları Konu ile ilgili ön araştırma

KAYNAKLAR
Ders Notu
Diğer Kaynaklar