DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
TIBA Ürünlerin Muhaf. ve Stan. TAB   225 3 3 3 3

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Önlisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Hakan KAVUR
Dersi Verenler
Öğr. Gör.HAKAN KAVUR1. Öğretim Grup:A
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Tarımsal ürünlerin hasat sonrası muhafaza ve standardizasyon işlemlerini öğrencilere aktaramaktır
Dersin İçeriği
Ürünlerin Genel Özellikleri Biyokimyasal yapı ve fizyolojik olaylar Hasat öncesi, hasat ve sonrası işlemler Paketleme evi ve depolama Ürünlerin değerlendirilme şekilleri

Dersin Öğrenme Kazanımları
1) Ürünlerinin genel özelliklerini tanımlayabilmek
2) Biyokimyasal yapı değişimi ve fizyolojik olayların muhafaza periyodunda etkilerini yorumlayabilmek
3) Hasat öncesi ile hasat sonrası işlemlerin muhafazadaki etkilerini sentezleyebilmek
4) Yapısal özellikler, üretim işlemleri, üretim sonrası işlem ve koşullarının bütünsel muhafaza sürecine etkisini değerlendirebilmek
5) Standardizasyon kriterlerini kavramak
6)
7)
8)
9)
10)
11)
12)
13)
14)
15)


DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI
NoTemel öğrenme KazanımlarıKatkı Düzeyi
12345
1
Tıbbi ve aromatik bitkilerin genel özellikleri, kullanım alanları hakkında bilgi edinilir.
2
Dünyada ve Türkiye'de yoğun yetişririciliği yapılan tıbbi ve aromatik bitkileri tanır.
3
Tıbbi ve aromatik bitkilerin toprak istekleri, iklim isteklerini öğrenir.
4
Tıbbi bitki, aromatik bitki, baharat bitkisi, keyif bitkileri, boya bitkileri hakkında bilgi edinir.
5
Laboratuvar ortamında uçucu yağ elde etme, parfüm yapımı vb. öğrenir.
6
Tıbbi ve aromatik bitkilerin arazi koşullarında üretimini ve hasadını gerçekleştirir
7
Tıbbi ve aromatik bitkilerin fitoterapi aromaterapi alanında kullanımlarını öğrenir
8
Tıbbi ve aromatik bitkilerin üretim yöntemlerini öğrenir

DERS AKIŞI
HaftaKonularÖn Hazırlık Yöntem
1 Ürünlerinin Genel Özellikleri Preliminary research on the subject Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
2 Yapı ve Organ Gelişmesi Preliminary research on the subject Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
3 Biyokimyasal Yapı Preliminary research on the subject Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
4 Fizyolojik Olaylar Preliminary research on the subject Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
5 Hasat Öncesi Gelişmeyi Etkileyen Faktörler Preliminary research on the subject Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
6 Hasat Preliminary research on the subject Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
7 Tartışma Preliminary research on the subject Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
8 Ara Sınav Preliminary research on the subject Yazılı Sınav
9 Pazarlamada Standardizasyon Preliminary research on the subject Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
10 Paketleme Evi İşlemleri Preliminary research on the subject Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
11 Hasat Sonrası Kayıplar Preliminary research on the subject Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
12 Ürünlerin Depolanması Preliminary research on the subject Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
13 Pazara Ulaştırma Preliminary research on the subject Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
14 Pazarlama Ekonomisi Preliminary research on the subject Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
15 Tartışma Preliminary research on the subject Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
16-17 Yarıyıl Sonu Sınavları Preliminary research on the subject Yazılı Sınav

KAYNAKLAR
Ders Notu
Diğer Kaynaklar