DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
Topraksız Kültür SRP   239 3 2 2.5 3

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Önlisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Ebru KARNEZ
Dersi Verenler
Öğr. Gör.EBRU KARNEZ1. Öğretim Grup:A
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Topraksız tarım şekilleri ve uygulanan tüm kültürel işlemler teorik ve uygulamalı olarak öğretilmektedir
Dersin İçeriği
Topraksız tarım tanımı, topraksız tarıma geçme nedenleri, topraksız tarımın seralarda başlama nedenleri, topraksız tarımın tarihçesi, topraksız tarımın avantaj ve dezavantajları, topraksız tarımda besin eriyikleri, su, makro besin elementleri, kullanılan kimyasal kaynaklar, makro besin element eksiklik ve fazlalık belirtileri, mikro besin elementleri, kullanılan kimyasal kaynaklar, mikro besin element eksiklik ve fazlalık belirtileri, besin eriyiği hazırlanması ile ilgili problemler, besin çözeltilerinde aranan özellikler (pH, toplam tuz konsantrasyonu, sıcaklık, havalandırma), besin çözeltilerinin bitkilere veriliş şekilleri (durgun, fasılalı akış, sürekli akış, püskürtme, damla), besin çözeltisi tankları, hastalık ve zararlı kontrolü,topraksız tarım şekilleri, geçiş kültürleri (saman balyalarında yetiştiricilik, yüzük kültürü), Katı ortam nedir, aranan özellikler, organik ve inorganik ortamlar, katı ortam kültür şekilleri (yatak kültürü, torba-paket ve saksı kültürü), Katı ortam kültür şekilleri (sosis kültürü, kaya yünü kültürü), su kültürleri (durgun su, akan su kültürü), Su kültürleri ( hyponica, aeroponik) anlatılmaktadır.

Dersin Öğrenme Kazanımları
1) Topraksız tarımın gelişimi, Topraksız tarımın avantaj ve dezavantajlarını kavrar
2) Topraksız yetiştiricilikte kullanılan bitki besleme elementlerini ve yöntemlerini kavrar
3) Topraksız tarımda kullanılan besin reçetelerini yapar.
4) Topraksız tarım şekillerini kavrar
5) Serada topraksız tarım uygulaması yapar.
6)
7)
8)
9)
10)
11)
12)
13)
14)
15)