DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
Sera Ürünlerinin Depolanması SRP   243 3 2 2 3

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Önlisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Ebru KARNEZ
Dersi Verenler
Öğr. Gör.EBRU KARNEZ1. Öğretim Grup:A
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Sera ürünlerin depolanması, depolama şartları, depolama sistemleri, depolama koşullarının ürünün morfolojisini ve fizyolojisini nasıl etkilediğini kavratmayı amaçlamaktadır.
Dersin İçeriği
Depolamanın tanımı ve amacı, olgunluk ve hasat zamanlarını belirleme yöntemleri, meyve ve sebze türlerinin hasat edilmesi, hasat sonrası dönemde ürünlerin bozulmasında etkili olan faktörler, ürünlerin depolanması sırasında meydana gelen değişimler, meyve ve sebzelerde ön soğutma ve amacı, depolama teknikleri, sebze ve meyvelerin depolanması sırasında meydana gelen zararlanmalar, ambalajlama, ambalaj seçimine etki eden faktörler anlatılmaktadır.

Dersin Öğrenme Kazanımları
1) Seralarda yetiştirdikleri ürünleri uygun depolama şartları altında pazara sunma koşullarını kavrar
2) Hasat edilen ürünlerin depolama, soğutma ve ön üşütme uygulamalarını kavrarlar.
3) Doğru şekilde depolama için gerekli şartları kavrar
4) Bahçe bitkilerinin depolanma şartlarını kavrar
5) Tarla bitkilerinin depolanma şartlarını kavrar
6)
7)
8)
9)
10)
11)
12)
13)
14)
15)


DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI
NoTemel öğrenme KazanımlarıKatkı Düzeyi
12345
1
Dünyada ve Türkiye'de seracılığın durumunu öğrenir
2
Seracılıkta kullanılan örtü malzemeleri, yapı tekniklerini öğrenir
3
Türkiyede örtüaltında yoğun üretimi yapılan bitkiler hakkında bilgi edinir
4
Teorik ve uygulamalı örtüaltı bitki yetiştiriciliğini öğrenir (Domates, biber, kabak, patlıcan, salatalık, marul, çilek vb.)
5
Tarlada teorik ve uygulamalı yazlık ve kışlık sebze yetiştiriciliğini öğrenir (Lahana, karnıbahar, brokoli, biber, enginar, karpuz, kavun vb.)
6
Süs bitkisi üretimini teorik ve uygulamalı olarak öğrenir.
7
Sebze ve süs bitkisi hasadını öğrenir

DERS AKIŞI
HaftaKonularÖn Hazırlık Yöntem
1 Hasat ve soğukta muhafaza tanımı ve önemi İlgili notların okunması Anlatım
Tartışma
2 Hasat zamanını doğru şekilde saptama İlgili notların okunması Anlatım
Tartışma
3 Meyvelerde hasat olgunluğu İlgili notların okunması, genel tekrar Anlatım
Tartışma
4 Sebzelerde hasat olgunluğu İlgili notların okunması, genel tekrar Anlatım
Tartışma
5 Paketleme evine taşıma ve standardizasyon İlgili notların okunması Anlatım
Tartışma
6 Paketleme evi işlemleri İlgili notların okunması Anlatım
Tartışma
7 Meyvelerde hasat sonrası meydana gelen değişimler İlgili notların okunması, sınava hazırlık Anlatım
Tartışma
8 Ara Sınav Ara Sınav Anlatım
Tartışma
9 Sebzelere hasat sonrası meydana gelen değişimler İlgili notların okunması, genel tekrar, sınav sorularının cevaplarının tartışılması Anlatım
Tartışma
10 Meyvelerin soğukta depolanması İlgili notların okunması, genel tekrar Anlatım
Tartışma
11 Meyvelerin soğukta depolanması İlgili notların okunması, genel tekrar Anlatım
Tartışma
12 Sebzelerin soğukta depolanması İlgili notların okunması, genel tekrar Anlatım
Tartışma
13 Süs bitkileri muhafazası İlgili notların okunması, genel tekrar Anlatım
Tartışma
14 Fidan ve tohum muhafazası 1 İlgili notların okunması, genel tekrar Anlatım
Tartışma
15 Fidan ve tohum muhafazası 2 İlgili notların okunması, genel tekrar
16-17 Yarıyıl Sonu Sınavları Yarıyıl Sonu Sınavları Soru-Cevap
Yazılı Sınav

KAYNAKLAR
Ders Notu
Diğer Kaynaklar