DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
Gıda Mikrobiyolojisi LTP   203 3 2 2 3

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Önlisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Prof. Dr.Dr. Gülüzar ATLI
Dersi Verenler
BiologALİ RIZA KÖŞKER1. Öğretim Grup:A
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Gıdalarda bulunan önemli mikroorganizmalar ile olası kaynakları, gelişme koşulları, indikatör, saprofit, patojen ve yararlı mikroorganizmalar hakkında teorik bilgi verilmesi ve bu bilgilere dayalı analiz yöntemleri hakkında fikir sahibi olmalarının sağlanması amaçlanmaktadır
Dersin İçeriği
Gıdalarda bulunan önemli mikroorganizmalar, kaynakları, gıdalarda gelişme koşulları; indikatör, saprofit, patojen ve yararlı mikroorganizmalar ile analiz yöntemleri

Dersin Öğrenme Kazanımları
1) Gıdalarda bulunan önemli mikroorganizmaları öğrenir.
2) Gıdalardaki mikroorganizmaların olası kaynaklarını kavrar.
3) Gıdalarda mikroorganizmaların gelişme koşullarını öğrenir.
4) Gıdalarda indikatör ve saprofit mikroorganizmalar hakkında bilgi sahibi olur.
5) Gıdalarda patojen ve yararlı mikroorganizmalar hakkında bilgi sahibi olur.
6) Mikrobiyal gelişme için kimyasal gereksinimleri öğrenir.
7) Mikrobiyal gelişme için fiziksel gereksinimleri öğrenir.
8) Mikrobiyal gelişmenin kontrolü hakkında bilgi sahibi olur.
9) Gıdalardaki mikrobiyal bozulmaları tanımlar ve gıda koruma yöntemlerinin uygulanması konusunda bilgi sahibi olur
10) Gıda güvenliği hakkında bilgi sahibi olur.
11)
12)
13)
14)
15)


DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI
NoTemel öğrenme KazanımlarıKatkı Düzeyi
12345
1
Biyoloji, Kimya ve Laboratuvar Tekniklerindeki temel kavramları açıklar.
2
Laboratuvar temel kavramlarını biyolojik ve kimyasal analizlerde kullanır
3
Laboratuvar teknikleri ile ilgili analizlerde yöntem ve teknikleri açıklar
4
Alanı ile ilgili yöntem ve teknikleri ile sonuçları değerlendirme bilgisine sahip olur
5
Laboratuvar teknikleri alanında edindiği bilgiler çerçevesinde analizleri yapar
6
Alanı ile ilgili laboratuvar teknolojilerini kullanır
7
Analiz sonucu verileri elde eder ve yorumlar
8
Laboratuvar çalışmalarında eleştirel düşünme için uygun yöntemleri kullanır ve sorunları saptayarak çözer
9
Alanı ile ilgili çalışmaları ve sorunların çözümünü bireysel veya ekip üyesi olarak yürütebilir
10
Yaşam boyu öğrenme bilincine sahip olur
11
Alanı ile ilgili elde ettiği verileri depolamada ve aktarma bilgi teknolojilerini etkin şekilde kullanır
12
İngilizceyi mesleki alandaki gelişimleri izleyebilecek etkinlikte kullanır
13
Laboratuvar çalışmaları sonuç ve sorunlarıyla ilgili kişi ve kurumlarla iletişim ve paylaşımda bulunur
14
Laboratuvar güvenliği konusunda yeterli bilgiye sahip olur
15
Demokrasi, insan hakları, toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlerine uygun davranır

DERS AKIŞI
HaftaKonularÖn Hazırlık Yöntem
1 Gıda mikrobiyolojisine giriş Konuyla ilgili görsel slaytların hazırlığı Anlatım
Soru-Cevap
Gösteri
2 Gıdalarda önemli mikroorganizmalar Konuyla ilgili görsel slaytların hazırlığı Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Gösteri
3 Gıdalarda mikroorganizma kaynakları Konuyla ilgili görsel slaytların hazırlığı Anlatım
Soru-Cevap
Gösteri
4 Gıdalarda bulunan indikatör ve saprofit mikroorganizmalar Konuyla ilgili görsel slaytların hazırlığı Anlatım
Soru-Cevap
Gösteri
5 Gıdalarda bulunan patojen ve yararlı mikroorganizmalar Konuyla ilgili görsel slaytların hazırlığı Anlatım
Soru-Cevap
Gösteri
6 Gıdalarda mikroorganizmaların gelişme koşulları Konuyla ilgili görsel slaytların hazırlığı Anlatım
Soru-Cevap
Gösteri
7 Gıdalarda mikroorganizmaların gelişme koşulları Konuyla ilgili görsel slaytların hazırlığı Anlatım
Soru-Cevap
Gösteri
8 Arasınav Soru hazırlığı Anlatım
Soru-Cevap
Gösteri
Yazılı Sınav
9 Gıdalarda bozulma indikatörleri Konuyla ilgili görsel slaytların hazırlığı Anlatım
Soru-Cevap
Gösteri
10 Gıdalarda bulunan mikroorganizma kaynaklı hastalıklar Konuyla ilgili görsel slaytların hazırlığı Anlatım
Soru-Cevap
Gösteri
11 Gıda koruma yöntemleri Konuyla ilgili görsel slaytların hazırlığı Anlatım
Soru-Cevap
Gösteri
12 Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar Konuyla ilgili görsel slaytların hazırlığı Anlatım
Soru-Cevap
Gösteri
13 Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar Konuyla ilgili görsel slaytların hazırlığı Anlatım
Soru-Cevap
Gösteri
14 Gıda katkı maddeleri Konuyla ilgili görsel slaytların hazırlığı Anlatım
Soru-Cevap
Gösteri
15 Gıda güvenliği Konuyla ilgili görsel slaytların hazırlığı Anlatım
Soru-Cevap
Tartışma
Gösteri
16-17 Final Soru hazırlığı Yazılı Sınav

KAYNAKLAR
Ders Notu
Diğer Kaynaklar