DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
Organik Ürün İşleme Teknolojileri YOT   148 2 2 2 3

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Önlisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Uğur KEKEÇ
Dersi Verenler
Öğr. Gör.UĞUR KEKEÇ1. Öğretim Grup:A
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Bu dersin amacı; Gıdaların tüketiminde insan sağlığına zararlı olabilecek etkenlerin nedenlerini, kaynaklarını ve önleme yollarını, gıdaların farklı yöntemler ile muhafazası ve korunması ile işleme teknikleri ile farklı ürünler oluşturmayı öğrencilere öğretmektir.
Dersin İçeriği
Bu ders gıda proses aşamasında, gıda prosesinden sonra veya proses edilmemiş çiğ gıdadan kaynaklanan toksin maddelerin veya enfeksiyonların insan sağlığına vereceği zararlı etkiler ve korunma yöntemlerini, organik ürünlerin neden ve nasıl işleneceğini öğrenebilmeyi içeriyor.

Dersin Öğrenme Kazanımları
1) Gıda kaynaklı toksin etkenlerin kimyasal ve fiziksel özellikleri hakkında bilgi sahibi olur.
2) Gıda kaynaklı zararlı toksin maddelerin bulaşma ve oluşum nedenlerini bilir.
3) Gıda kaynaklı zararlılardan korunma yöntemlerini bilir
4) Bir gıda maddesi üretirken potansiyel riskleri belirleyip risk analizi yapabilir
5) Bitkisel ürün mamullerinin işleme prosesini öğrenir.
6)
7)
8)
9)
10)
11)
12)
13)
14)
15)


DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI
NoTemel öğrenme KazanımlarıKatkı Düzeyi
12345
1
Organik tarım alanında kuramsal ve uygulamalı temel bilgilere sahip olabilmek.
X
2
Organik tarım alanında öğrendiği bilgilerin doğruluğunu, güvenirliğini ve güncelliğini kavrayabilmek ve değerlendirebilmek.
3
Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir tarım yönetimi, kırsal kalkınma, tarımsal planlama ve tarımsal teknoloji kullanımına yönelik gelişmeleri ve bunların insan hayatındaki etkilerini anlamak.
4
Organik Tarım Kanunu ve Organik Tarımın Esasları ve Uygulamasına İlişkin Yönetmelik hükümleri doğrultusunda organik tarım işlemlerini sürdürebilmek, yapabilmek, üretim yapabilmek.
X
5
Organik ürünün nihai tüketiciye ulaşıncaya kadar olan üretim aşamalarında karşılaşılabilecek sorunları tanımlamak ve çözüm önerileri geliştirmek.
X
6
Organik tarım alanında sorunları tanımlamak, analiz etmek, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm geliştirmek ve uygulamak.
7
Organik tarım alanında karşılaştığı problemleri çözüm üretebilmek ve hem bireysel hem de ekip üyesi olarak almış olduğu sorumlulukları yerine getirebilmek.
X
8
Hayat boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleği ile ilgili gelişmeleri takip edebilmek.
X
9
Organik tarım alanında araştırma ve sorgulama yoluyla bilgiye ulaşabilmek ve kullanabilmek.
X
10
Organik tarım alanı ile ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilme ve toplumsal, kültürel ve etik sorumluluk bilinci ile projeler üretebilmek.
X
11
Temel yabancı dil bilgisine sahip olarak alanıyla ilgili bilgileri takip edebilmek ve gerekirse meslektaşlarıyla iletişim kurabilmek
12
Organik tarım alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanmak ve organik tarım alanının gerektirdiği düzeyde sözlü ve yazılı olarak iletişim kurabilmek.
13
Organik tarım alanında araştırma yapmak, elde edilen bilgileri değerlendirmek ve proje hazırlamak, uygulamak ve yönetmek.
X
14
Organik tarım ile ilgili gürev ve sorumluluklarını bilimsel, kültürel, etik ve yasal mevzuata değerlere uygun yapabilmek.
X
15
Organik tarım alanında sosyal adalet, kalite, kültürel değerler, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olmak.
X

DERS AKIŞI
HaftaKonularÖn Hazırlık Yöntem
1 Gıda güvenliğinin önemi Türkiye de ve dünyada gıda güvenliği Önerilen ders materyallerini okumalı Anlatım
Alıştırma ve Uygulama
Grup Çalışması
2 Gıda güvenliği ile ilgili yasalar, gıda kanunu Önerilen ders materyallerini okumalı Anlatım
Alıştırma ve Uygulama
Grup Çalışması
3 Gıda ve Mikroorganizmalar, Gıdalarda Mikrobiyolojik Bozulma Önerilen ders materyallerini okumalı Anlatım
Alıştırma ve Uygulama
Grup Çalışması
4 Enfeksiyon Tipi Gıda Zehirlenmeleri, Gıda Kaynaklı Bakteriyel Toksin Tipi Zehirlenmeler Önerilen ders materyallerini okumalı Anlatım
Alıştırma ve Uygulama
Grup Çalışması
5 Gıdalarda Mikrobiyal Faaliyetleri Kontrol Altına Alma Önerilen ders materyallerini okumalı Anlatım
Alıştırma ve Uygulama
Grup Çalışması
6 Mikroorganizmaları Gıdalardan Uzaklaştırma Yöntemleri Önerilen ders materyallerini okumalı Anlatım
Alıştırma ve Uygulama
Grup Çalışması
7 Mikrobiyal Aktiviteyi Yavaşlatma Yöntemleri Önerilen ders materyallerini okumalı Anlatım
Alıştırma ve Uygulama
Grup Çalışması
8 Ara Sınav Önerilen ders materyallerini okumalı Anlatım
Alıştırma ve Uygulama
Grup Çalışması
9 Organik ürünlere mikroorganizmaların etkisi ve meydana getirdikleri değişiklikler Önerilen ders materyallerini okumalı Anlatım
Alıştırma ve Uygulama
Grup Çalışması
10 Meyve ve sebze hasadı ve dikkat edilecek noktalar, işleme öncesi uygulanacak işlemler Önerilen ders materyallerini okumalı Anlatım
Alıştırma ve Uygulama
Grup Çalışması
11 Konserve teknolojisi (haşlama, dolum, ekzost, pastörizasyon, sterilizasyon ) Önerilen ders materyallerini okumalı Anlatım
Alıştırma ve Uygulama
Grup Çalışması
12 Organik olarak üretilmiş ürünlerle salça Üretim Teknolojisi Önerilen ders materyallerini okumalı Anlatım
Alıştırma ve Uygulama
Grup Çalışması
13 Organlik Reçel- marmelat teknolojisi Önerilen ders materyallerini okumalı Anlatım
Alıştırma ve Uygulama
Grup Çalışması
14 Organik Meyve suyu teknolojisi Önerilen ders materyallerini okumalı Anlatım
Alıştırma ve Uygulama
Grup Çalışması
15 HACCP çalışma prensipleri ve Türk Gıda Kodeksi ile ilgili bilgiler ve konuların genel tekrarı. Önerilen ders materyallerini okumalı
16-17 Yarıyıl Sonu Sınavları

KAYNAKLAR
Ders Notu
Diğer Kaynaklar