ZTP384 Hayvan Sağlığı ve Hayvan Hastalıkları

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 6. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ZTP384
Ad Hayvan Sağlığı ve Hayvan Hastalıkları
Yarıyıl 6. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. OSMAN TORUN


Dersin Amacı

Tür bazında ulusal ve işletme ölçeğinde hayvan sağlığı ve hastalıkları ile barınak hijyeni konusunda katkı getirebilecek temel bilgi donanımını kazanır.

Dersin İçeriği

Hayvancılık işletmelerinde verimliliğe etkili olan hastalıkların neden olduğu faktörler, hijyen uygulamaları, hastalıklarla ilgili yönetmelikler, ulusal ve uluslararası hastalık örgütleri, önemli hayvan hastalıkları.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

ilgili literatür

Notlar

uygulama


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Öğrenciler hayvan sağlığı hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ02 Öğrenciler hayvan sağlığı ile ilgili örgüt ve yasalar hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ03 Öğrenciler hayvan hastalıkları hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ04 Öğrenciler hayvan muayene yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ05 Öğrenciler teşhis ve tedavi hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ06 Öğrenciler enfeksiyon ve seyri hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ07 Öğrenciler salgın hastalıklar ve çıkında alınacak genel önlemler hakkında bilgi sahici olur
ÖÇ08 Öğrenciler sağlık koruma ve hijyen hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ09 Öğrenciler zoonoz hastalıklar hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ10 Öğrencilerİşletmede tedavi için bulunması gereken ilaç, alet ve malzemeler hakkında bilgi sahibi olur


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mesleğiyle ilgili ileri düzeyde konuları anlayabilmesine olanak sağlayacak bir altyapı oluşturmak üzere temel bilim ve temel mühendislik dersleriyle ilgili başlıca kuramları açıklayabilme ve uygulayabilme 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitkisel ve hayvansal üretim tekniklerini, bu alanda kullanılan araç-gereçler ile yararlanılan teknolojileri tanımlayabilme, tanıtabilme ve değerlendirebilme; tarımın ulusal ekonomi ve dünya ekonomisindeki yerini, önemini ve gelişimini açıklayabilme 2
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarım sektöründe üretimden tüketime kadar yer alan tüm aşamaların karakteristik özelliklerini ve aralarındaki ilişkileri tanımlayabilme, kaynakların etkin kullanımı ve sürdürülebilirliği ile ilgili temel kavramları tanımlayabilme, bu amaçla yararlanılan temel ekonomik ilkeleri açıklayabilme ve uygulayabilme
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarım sektörü ve kırsal alanlardaki faaliyetler üzerinde etkili olan başlıca ekonomik, sosyal, doğal, kültürel, kurumsal, örgütsel ve yasal faktörleri, ulusal ve uluslararası güçleri ve aralarındaki etkileşimi, evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerini, ilgili kavram, düşünce, kuram ve yöntemleri açıklayabilme
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarım sektöründe karşılaşılan sorunlara ekonomi biliminin temel ilkelerini uygulayabilme 3
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal üretim karar sürecinde kullanılacak ekonomik ve sosyal verileri çizelgeler, şekiller ve matematiksel semboller ile gösterebilme ve sözel olarak ifade edebilme
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, kırsal kalkınma, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik bilgileri bitkisel ve hayvansal üretim ve pazarlama süreçlerine uygulayabilme
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarım sektöründe karşılaşılan sorunların analizine ilişkin gerekli verileri belirleme, toplama, eleştirel gözle inceleme, kullanma, uygun çerçeve, model ve yöntem seçme, verileri analiz etme, analiz sonuçlarını değerlendirebilme
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekonomik ve sosyal verilerin analizinde temel bilgi teknolojilerinden ve bu amaçla hazırlanmış yazılımlardan yararlanma ve sonuçları yorumlama
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanıyla ilgili çalışmaları yasal mevzuata uygun ve bağımsız bir şekilde yürütebilme; bu alanlarda danışmanlık, denetim, bilirkişilik yapabilme; disiplinler arası çalışmalara, ekip çalışmalarına katılabilme
PÖÇ11 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanıyla ilgili güncel bilgilere erişebilme, edindiği bilgileri sorgulayabilme ve amaca uygun değerlendirerek kamu yararına kullanabilme 3
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sözlü ve yazılı olarak uzman ve uzman olmayan kişilerle iletişim kurabilme, bu amaçla en uygun iletişim yöntemlerini seçebilme; üretici ve örgüt bazında paydaşlarla işbirliği geliştirebilme
PÖÇ13 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Mesleki gelişmeleri izleyebilecek ve meslektaşlarıyla ilişki kurabilecek düzeyde genel ve mesleki yabancı dil bilgisinin kazanılması, bilişim ve iletişim teknolojilerinin kullanılabilmesi
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Tarım sektöründe karşılaşılabilecek sorunları tanıyabilme, kapsamını belirleyebilme, bu konuda uygulanan çözüm, proje ve politikaların etkilerini değerlendirebilme; çözüm, proje ve politika alternatifleri üretebilme, ürettiği veya önerilen alternatiflerin olası etkilerini öngörebilme, alternatifler arasından belirlenen amaca en uygununu seçebilme; proje uygulayabilme, yönetebilme ve izleyebilme
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Mesleğinin tarihsel gelişimi ve geçirdiği aşamaları, mesleğinin uygulanmasında uyulması zorunlu etik ilkeleri tanımlayabilme ve bu ilkeleri titizlikle uygulama bilincine sahip olma


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Hayvan sağlığına giriş Ders notları ve internet kaynakları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Hayvan sağlığı ile ilgili örgüt ve yasalar Ders notları ve internet kaynakları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Hastalık ve tanımı Ders notları ve internet kaynakları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Muayene yöntemleri Ders notları ve internet kaynakları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Teşhis ve tedavi Ders notları ve internet kaynakları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Enfeksiyon ve seyri Ders notları ve internet kaynakları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Salgın hastalıkların çıkışında alınacak genel önlemler Ders notları ve internet kaynakları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınav Yazılı sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Sağlık koruma ve hijyen Ders notları ve internet kaynakları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Zoonoz hastalıklar Ders notları ve internet kaynakları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Diğer hastalıklar Ders notları ve internet kaynakları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Buzağı ve danaların salgın hastalıkları Ders notları ve internet kaynakları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Koyun ve keçilerin salgın hastalıkları Ders notları ve internet kaynakları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 İşletmede tedavi için bulunması gereken ilaç, alet ve malzemeler Ders notları ve internet kaynakları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Genel tekrar Ders notları ve internet kaynakları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Yazılı sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Yazılı sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS