BP237 Süs Bitkileri Yetiştiriciliği

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 3. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BP237
Ad Süs Bitkileri Yetiştiriciliği
Yarıyıl 3. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör.Dr. CANSU GENCER


Dersin Amacı

süs bitkilerinin yetiştirilebilmesi için gerekli, ekolojik ve seralarda kullanılan yetiştirme tekniklerini kapsar

Dersin İçeriği

Süs bitkileri yetiştiriciliğini tanıtmak, dünyadaki ve Türkiye'deki son durumu hakkında bilgi vermek, süs bitkilerinin yetiştirilebilmesi için gerekli, ekolojik ve sosyal faktörler ve seralarada kullanılan yetiştirme teknikleri hakkkında bilgi vermek

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Kişisel Ders Notları

Notlar

İnternet Kaynakları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Süs bitkilerini kavramını tanımlar.
ÖÇ02 İç ve dış mekan süsü bitkileri gibi temel kavramları açıklar.
ÖÇ03 Süs bitkileri yetişticiliğinin prensiplerini anlatır.
ÖÇ04 Dünyada ve Türkiyede süs bitkilerinin yetiştirciliğinin son durumunu tartışır.
ÖÇ05 Süs bitkileri yetiştiriciliği için önemli olan ekolojik ve sosyal faktörler hakkında bilgi verir.
ÖÇ06 Süs bitkileri yetiştiriciliğinde kullanılan farklı teknikler konusunda yorum yapar.
ÖÇ07 Süs bitkilerinin üretim şekillerini açıklar (genaratif, vejatatif ve doku kültürü ile çogaltma şeklilleri)
ÖÇ08 İç mekan süs bitkilerin de bakım işlemlerini uygular.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal üretim için gerekli kuramsal ve temel bilgiyi açıklar. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Farklı bitki türlerine ait tohum oluşumu, üretim teknikleri, pazarlama ve hasat gibi süreçler hakkında tartışır 4
PÖÇ03 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Farklı tarla ve sebze bitkilerinin ekolojik istekleri ve bunların yetiştirilme yöntemleri ve ıslah yöntemleri hakkında örnekler verir.
PÖÇ04 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Tarımsal üretim yapabilme ve tohum elde etme, bunlarla ilgili kalite analizleri uygular. 4
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Farklı bitkilerde ıslah yöntemlerini uygulayabilme becerisi geliştirir.
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Elde ettiği verilerin analizini yapar ve yorumlar 5
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitki ve tohumlardaki hastalık ve zararlıları tanır ve mücadelesini tarif eder.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak gerekli yöntem ve teknikleri belirler 5
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanıyla ilgili plan ve projeleri koordine eder, bireysel yada ekip olarak sorumluluk alır
PÖÇ10 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanında edindiği bilgi ve becerileri açıklar
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sorgulayıcı ve araştırıcıdır
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Analitik düşünmeyi öğrenir
PÖÇ13 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Yazılı ve sözlü iletişim kurallarını bilme ve etkin iletişim kurar
PÖÇ14 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Temel düzeyde ingilizce kullanır
PÖÇ15 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak bilgiye ulaşma yetkinliğinde olur
PÖÇ16 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Tohum tescili, sertifikalı tohumluk üretimi hakkında yasal düzenlemelere hakim olma
PÖÇ17 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Çevre koruma, iş güvenliği ve sağlığı konularında yeterli bilincini geliştirir.
PÖÇ18 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Teknik, teknolojik ve ekonomik yönlerini dikkate alınarak tohum üretim alanlarında plan ve proje yapabilecek, uygulayabilecek ve yönetebilecek yetkinlikte olur. 4


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Süs bitkilerinin tanımı, önemi ve farklı süs bitkilerinin görsel olarak tanıtımı Kişisel Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Dünya'da ve Türkiye'de süs bitkilerinin genel durumu Kişisel Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
3 Süs bitkilerinin üretim şekillerinin tanıtılması (genaratif, vejatatif ve doku kültürü ile çogaltma şeklilleri) Kişisel Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Genaratif (tohumla) çogaltma şekilleri (Tohum ekimi, fide dikimi vs.) Kişisel Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
5 Vejatatif çogaltma şekilleri (aşı, çelik rizom vs.) Kişisel Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Üretim yapıları (seralar, sıcak yastıklar,soğuk yastıklar ve gölgelikler Kişisel Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
7 süs bitkileri yetiştirciliğinde önemli olan çevre faktörleri Kişisel Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınavlar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 iç mekan süs bitkilerin de bakım işlemleri Kişisel Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
10 Sulama, havalandırma, gübreleme, çapalama, saksı değiştirme Kişisel Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
11 budama, ilaçlama Kişisel Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Aşı tipleri Kişisel Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Doku kültürü ile üretim Kişisel Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Öğrenci ödevleri (1. Grup) Öğrenci sunuları Öğretim Yöntemleri:
Grup Çalışması
15 Öğrenci ödevleri (2. Grup) Öğrenci sunuları Öğretim Yöntemleri:
Grup Çalışması
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 5 4 20
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 1 1
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 1 1
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS