TUR242 Genel Muhasebe

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 4. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod TUR242
Ad Genel Muhasebe
Yarıyıl 4. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör.Dr. ORHAN CENGİZ


Dersin Amacı

Bu ders ile öğrencinin banka işlemlerini ve muhasebe kayıtlarını yapması amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği

Bu derste muhasebe ile ilgili temel kavramlar ve bilanço, gelir tablosu, hesap kavramı, hesap planı, kayıt yöntemleri gibi tek ve çift taraflı kayıt usulü ve muhasebede kullanılan belli başlı belgeler incelenerek düzenlenmeleri öğrenilecektir.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

İbrahim LAZOL-Genel Muhasebe

Notlar

Ders Notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 İşletme kavramlarını öğrenir.
ÖÇ02 İşletme ve işletme yönetiminin önemini anlar.
ÖÇ03 Muhasebe işlemlerini yapar.
ÖÇ04 Faturaları sınıflandırır.
ÖÇ05 Fatura ve irsaliye düzenler.
ÖÇ06 Muhasebede dönem içi işlemleri yapar.
ÖÇ07 Muhasebede dönem sonu işlemlerini yapar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili kuramlar, olgular, kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgileri aktarır. 1
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgileri açıklar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki örgütlerin iç ve dış çevre faktörleri hakkında bilgileri aktarır.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki hizmet verme süreçleri ve işlemleri ile ilgili bilgileri aktarır.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Turizm ve otel işletmeleri yönetiminin planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon ve kontrol işlevlerini kavrayarak anlatır. 1
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili edindiği bilgileri iş ortamında ve mesleğinde kullanır. 1
PÖÇ07 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri kullanır.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Konuk gereksinimlerini ve turizm sektörünün mesleki uluslar arası terimlerini anlayacak düzeyde yabancı dil kullanır.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Temel Bilgisayar kullanım bilgisine ve otel işletmelerinde kullanılan bilgi sistemleri konusunda bilgiye ve bu yazılımları kullanabilme becerisine sahip olur. 1
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bireylerarası ve kültürlerarası etkin iletişim kurar.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili düzenli olarak, sağlık, güvenlik ve risk değerlendirmesi yapar.
PÖÇ13 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Etik değerlere bağlı kalarak doğal çevreyi korur.
PÖÇ14 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme özen gösterir.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri sürekli geliştirir. 1
PÖÇ16 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Eleştirel düşünebilme, alternatif çözümler üretebilmek ve farklı kaynaklardan bilgi elde ederek analiz etme becerisine sahip olur.
PÖÇ17 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Misafirler ve iş birliği yaptığı kişilerle yazılı ve sözlü anlatım ile etkili iletişim kurar.
PÖÇ18 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlere uygun davranır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Muhasebe usul ve esaslarının açıklanması Konunun ilgili kaynaklardan okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Ana ve alt hesapları oluşturmak Konunun ilgili kaynaklardan okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Hesap Kavramı ve İşleyişleri Konunun ilgili kaynaklardan okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Tek düzen Hesap Planı ve Hesapların Tanımı Konunun ilgili kaynaklardan okunması Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
5 Açılış kaydı düzenlemek Konunun ilgili kaynaklardan okunması Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
6 Açılış bilançosu düzenlemek Konunun ilgili kaynaklardan okunması Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
7 Mizan düzenlemek Konunun ilgili kaynaklardan okunması Öğretim Yöntemleri:
Gösterip Yaptırma
8 Ara Sınavlar Sınava Hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Dönen varlıkların işleyişi Konunun ilgili kaynaklardan okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Dönen varlıkların kaydedilmesi Konunun ilgili kaynaklardan okunması Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
11 Duran varlıkların işleyişi Konunun ilgili kaynaklardan okunması Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
12 Duran varlıkların kaydedilmesi Konunun ilgili kaynaklardan okunması Öğretim Yöntemleri:
Gösterip Yaptırma
13 Büyük defterin düzenlenmesi Konunun ilgili kaynaklardan okunması Öğretim Yöntemleri:
Gösterip Yaptırma
14 Genel Geçici Mizanın Hazırlanması Konunun ilgili kaynaklardan okunması Öğretim Yöntemleri:
Örnek Olay
15 Monografiler Konunun ilgili kaynaklardan okunması Öğretim Yöntemleri:
Örnek Olay
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava Hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava Hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 15 2 30
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 10 2 20
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 10 2 20
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 1 1
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 1 1
Toplam İş Yükü (Saat) 72
Toplam İş Yükü / 25 (s) 2,88
AKTS 3 AKTS