ECF116 Farmasötik Mikrobiyoloji - İmmünoloji Laboratuvarı

2 AKTS - 0-3 Süre (T+U)- 2. Yarıyıl- 1.5 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ECF116
Ad Farmasötik Mikrobiyoloji - İmmünoloji Laboratuvarı
Yarıyıl 2. Yarıyıl
Süre (T+U) 0-3 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 2 AKTS
Yerel Kredi 1.5 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. FATİH KÖKSAL


Dersin Amacı

Öğrencilere, mikrobiyoloji ile ilgili temel laboratuvar becerisi kazandırmak; kültür yapma, mikroskop kullanma, mikroskopik inceleme için preparat hazırlama ve boyama, çeşitli enfeksiyon etkenlerini morfolojik olarak inceleme, besiyerinde üreme özelliklerine göre ve çeşitli testlerle biyokimyasal özelliklerine göre sınıflandırma, antimikrobiyal duyarlılık testlerini ve temel serolojik testleri uygulayabilme gibi mikrobiyolojik yöntemleri uygulamalı olarak öğrenmelerini sağlamaktır.

Dersin İçeriği

Mikroorganizmaların kültürü ve kültürden alınan numunelerin manipülasyonları, incelenmesi ve yorumlanması

Dersin Ön Koşulu

Yoktur.

Kaynaklar

FARMASÖTİK MİKROBİYOLOJİ UYGULAMALARI; Prof.Dr.Yağmur Tunalı; Dora Yayınevi.

Notlar

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ FARMASÖTİK MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR FÖYÜ


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Mikrobiyoloji laboratuvarında sıklıkla kullanılan araç-gereçleri sayar.
ÖÇ02 Işık mikroskobunda immersiyon objektifini kullanarak gözlem yapar.
ÖÇ03 Bakteri identifikasyonunda sık kullanılan ayırt edici besiyerlerini kullanım amaçlarıyla birlikte sayar.
ÖÇ04 Kanlı agarda üremiş saf bakteri kültürlerini inceleyerek hemoliz tipini söyler.
ÖÇ05 Hazır inokulumları kullanarak aseptik tekniğe uygun şekilde plak besiyerine seyrelterek ekim yöntemiyle ekim yapar.
ÖÇ06 Taze bakteri kültüründen alarak boyama yapmak için fikse edilmiş preparat hazırlar.
ÖÇ07 Gram boyama yöntemiyle boyanmış bir bakterinin gram reaksiyonunu söyler.
ÖÇ08 Laktofenol pamuk mavisiyle boyanmış küfleri ışık mikroskobunda gözlemleyerek tarif eder.
ÖÇ09 Sıklıkla karşılaşılan kan ve doku protozoonlarının trofozoit formunu ışık mikroskobunda gözlemleyerek tarif eder.
ÖÇ10 Sıklıkla karşılaşılan helmint yumurtalarını ışık mikroskobunda gözlemleyerek tarif eder.
ÖÇ11 İMVİC testlerinin kullanım amacını açıklar.
ÖÇ12 Disk difüzyon testinde kullanılan ekim yöntemini söyler.
ÖÇ13 Makrodilüsyon yöntemi örneğinde MİK değerini gösterir.
ÖÇ14 Asido rezistan boyama yöntemiyle boyanmış preparatı tespit ederek yöntemin kullanım amacını söyler.
ÖÇ15 Mikrobiyoloji laboratuvarında sık kullanılan serolojik testleri sayar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Farmasötik alanda yeterli bilgiye sahip olur ve edindiği bilgileri geliştirir. 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mevcut yasalar ve mevzuat doğrultusunda, etik sorumluluk ile mesleki bilgileri kavrar.
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı İlaç konusunda edindiği bilgiler ile hastaya, topluma ve sağlık personeline danışmanlık hizmeti sunar, ileri düzeydeki bilgi ve becerisini eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. 3
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Eczacılık alanında tarihi ve güncel gelişmelere ulaşma, bilimsel ve kanıta dayalı verileri izleme, değerlendirme ve uygulama bilgisine sahip olur.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Klinik eczacılık temelini öğrenerek, ilaç/hasta odaklı eczacılık uygulamalarının ve bireyselleşmiş farmasötik bakım hizmetinin sağlanmasına yardımcı olacak bilgi ve beceriye sahip olur.
PÖÇ06 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Eczacılık meslek ve eğitiminin gelişimine ait olay ve olguları araştırma, değerlendirme ve çözümlemede rol alır. 3
PÖÇ07 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Eczacılık meslek bilgilerini, farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirip geliştirir ve edinmiş olduğu bilgileri toplumun sağlık düzeyinin ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi için kullanır. 5
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Temel bilimler ve temel tıp bilimlerinin kavram ve uygulamalarını ilaç ve eczacılık alanında etkili bir şekilde kullanılır, yaşam boyu öğrenme ilkesi ile bilgilerini doğru bilgi kaynakları ile günceller. 5
PÖÇ09 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Sözlü ve yazılı olarak etkili iletişim kurar. 2
PÖÇ10 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Atatürk İlke ve İnkılaplarına bağlı evrensel bilgi ile donanmış, Türkçeyi doğru kullanan en az bir yabancı dil bilen eczacı olarak bilgi birikimini kullanarak mesleğini yürütür.
PÖÇ11 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Dış görünüm, tavır, tutum ve davranışları, profesyonel kimliği ile meslektaşlarına rol model ve topluma örnek olur. 2
PÖÇ12 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Toplumun sağlık düzeyinin ve kalitenin yükseltilmesine yönelik sağlık politikaları ve sağlık ekonomisi, eczane yönetimi konularında bilgi sahibi olur ve farmasötik alandaki problemleri tanımlar. 4
PÖÇ13 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Güncel sağlık ve tedavi sorunları hakkında bilgileri kavrar, bu konularda ulusal ve uluslararası toplantılara katılır ve toplum sağlığı konusunda etkin rol oynar. 2
PÖÇ14 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Hastalıklar ile ilgili temel bilgileri edinir, tedavide kullanılan ilaçlar hakkında akılcı ilaç kullanımına uygun kararlar verir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Mikrobiyoloji laboratuvarının tanıtımı Laboratuvar föyü, kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Deney / Laboratuvar
2 Besiyerleri Laboratuvar föyü, kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Deney / Laboratuvar
3 Kültür yöntemleri Laboratuvar föyü, kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Deney / Laboratuvar
4 Gram boyama Laboratuvar föyü, kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Deney / Laboratuvar
5 Kapsül boyama Laboratuvar föyü, kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Deney / Laboratuvar
6 Spor boyama Laboratuvar föyü, kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Deney / Laboratuvar
7 Bakterilerin identifikasyonu Laboratuvar föyü, kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Deney / Laboratuvar
8 Ara Sınav Konu tekrarı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Çevresel kaynaklardan mikroorganizma izolasyonu Laboratuvar föyü, kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Deney / Laboratuvar
10 Farmasötik ürünlerin sterilite kontrolü Laboratuvar föyü, kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Deney / Laboratuvar
11 Antibiyotik duyarlılık testleri Laboratuvar föyü, kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar, Bireysel Çalışma
12 Polimeraz zincir reaksiyonu Laboratuvar föyü, kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Deney / Laboratuvar
13 Mantarlar Laboratuvar föyü, kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Deney / Laboratuvar
14 Parazitler Laboratuvar föyü, kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Deney / Laboratuvar
15 Preparat inceleme Laboratuvar föyü, kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Deney / Laboratuvar
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Konu tekrarı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Konu tekrarı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 1 14
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 3 3
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 9 9
Toplam İş Yükü (Saat) 54
Toplam İş Yükü / 25 (s) 2,16
AKTS 2 AKTS