ZTP341 Yem Sektöründe Girişimcilik

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 5. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ZTP341
Ad Yem Sektöründe Girişimcilik
Yarıyıl 5. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Belirsiz
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Harun KUTAY


Dersin Amacı

Yem sektöründe girişimcilik hakkında bilgi vermek

Dersin İçeriği

Kaba ve kesif yemler, karma yem üretimi, yem teknolojisi, kaba ve kesif yemlere uygulanan işlemler

Dersin Ön Koşulu

Lisans düzeyinde Yemler Bilgisi ve Yem Teknolojisi dersinden başarılı olmak

Kaynaklar

Yemler Bilgisi ve Yem Teknolojisi

Notlar

Girişimcilik


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Girişimcilik hakkında bilgilenme
ÖÇ02 Girişimciliğin avantaj ve dezavantajlarını bilme
ÖÇ03 Yem sektöründe girişimciliği kavrama
ÖÇ04 Kaba, kesif yemlerin üretimini öğrenme
ÖÇ05 Ucuz alternatif yem kaynaklarını değerlendirme
ÖÇ06 Karma yem teknolojisinde inovasyon ve yemlere uygulanan işlemleri öğrenme
ÖÇ07 Yem katkı maddeleri ve hazırlanmasını öğrenme


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, Temel Bilim ve Temel Mühendislik Alanı ile Ziraat Mühendisliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olur.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni temel alanındaki problemleri tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi, bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. 2
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni disiplinine özgü çiftlik hayvanlarını yetiştirir, çiftlik uygulamaları yapar, veri toplar, değerlendirir ve yorumlar. Çiftlik hayvanlarına özgü barınakları tasarlar, kurar, modern tasarım yöntemlerini uygular ve işletir.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan yetiştiriciliği ve ıslahında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulur ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilir, bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni ve Ziraat Mühendisliği alanıyla ilgili konularda bireysel tasarım yapma ve uygulama becerisine sahip olur, sorunların çözümüne yönelik olarak disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapabilir. 1
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çiftlik hayvanlarının ıslahı, yeni ırklar geliştirme, seleksiyon yapma, genetik kaynakları koruma altına alma, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (damızlık) üretme konularında deneyim kazanır, meslekte kullanılan standartlar hakkında bilgi edinir, bireysel çalışma becerisine sahiptir.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni alanındaki yeni bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, rapor yazma, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme ve uygulayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat alma ve verme becerisine sahip olur. 5
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çiftlik hayvanlarının yetiştirilmesi, beslenmesi, hayvansal biyotektonoloji vb. gibi disipline özgü konularda yaşam boyu öğrenme, bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahiptir. 3
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni ve Ziraat Mühendisliği alanlarında etik ilkelere uygun davranır, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında farkındalık sahibidir. 4
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni ile ilgili uygulamalarda proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi sahibidir. 5
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni ve Ziraat Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında farkındalık sahibidir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Girişimciliğin tanımı, bileşenleri, avantaj ve dezavantajları Kaynak tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Girişimcilik ile ilgili temel kavramlar, girişimcilik türleri ve gelişim süreci Kaynak tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Girişimcilik ve inovasyon, sağladığı faydalar Kaynak tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Başarılı girişimcilik özellikleri ve gereklilikleri Kaynak tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Yem sektöründe girişimci olma şekilleri Kaynak tarama Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
6 Yem sektöründe karşılaşılan problemler Kaynak tarama Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
7 Hayvan beslemede en büyük girdi; Yem Kaynak tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınavlar Kaynak tarama Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Yem sektöründe girişimcilik Kaynak tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Alternatif kaynaklarının yem sektörüne kazandırılması Kaynak tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Yem, yem katkılarının üretimi ve pazarlanmasında fırsatları yakalama Kaynak tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
12 Yem, yem katkılarının üretimi ve pazarlanmasında riskler Kaynak tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
13 Yem, yem katkılarının üretimi ve pazarlanmasında risk yönetimi Kaynak tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Yem Kanunu ve yasal mevzuatlar Kaynak tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Yem sektöründe başarılı girişimcilik örnekleri Kaynak tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri, Örnek Olay
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Kaynak tarama Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Kaynak tarama Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 4 4
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 12 12
Toplam İş Yükü (Saat) 86
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,44
AKTS 3 AKTS