ZTP432 Karma Yem Teknolojisi

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 8. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ZTP432
Ad Karma Yem Teknolojisi
Yarıyıl 8. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Belirsiz
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Harun KUTAY


Dersin Amacı

Karma yem üretimi ve teknolojisi hakkında bilgi vermek

Dersin İçeriği

Karma yem üretimi, yem fabrikası, yem teknolojisi, yemlere uygulanan işlemler

Dersin Ön Koşulu

Lisans düzeyinde Yemler Bilgisi ve Yem Teknolojisi dersinden başarılı olmak

Kaynaklar

Yemler Bilgisi ve Yem Teknolojisi

Notlar

Feed Technology Minor


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Yem, karma yem ve yemlerin sınıflandırılmasının hayvan beslemede önemini bilir
ÖÇ02 Yem fabrikası kurulumunda fizibilite hazırlar.
ÖÇ03 Yem fabrikasının amortisman ve karlılığını sağlar.
ÖÇ04 Karma yem üretimini gerçekleştirir.
ÖÇ05 Karma yem üretiminde optimizasyon ve risk yönetimini gerçekleştirir.
ÖÇ06 Karma yem üretiminde uygulanan teknolojik işlemleri bilir ve yeni teknikler geliştirir.
ÖÇ07 Karma yem üretiminde kalite kontrol ve yönetimini gerçekleştirir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, Temel Bilim ve Temel Mühendislik Alanı ile Ziraat Mühendisliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olur.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni temel alanındaki problemleri tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi, bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni disiplinine özgü çiftlik hayvanlarını yetiştirir, çiftlik uygulamaları yapar, veri toplar, değerlendirir ve yorumlar. Çiftlik hayvanlarına özgü barınakları tasarlar, kurar, modern tasarım yöntemlerini uygular ve işletir.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan yetiştiriciliği ve ıslahında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulur ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilir, bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni ve Ziraat Mühendisliği alanıyla ilgili konularda bireysel tasarım yapma ve uygulama becerisine sahip olur, sorunların çözümüne yönelik olarak disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapabilir. 2
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çiftlik hayvanlarının ıslahı, yeni ırklar geliştirme, seleksiyon yapma, genetik kaynakları koruma altına alma, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (damızlık) üretme konularında deneyim kazanır, meslekte kullanılan standartlar hakkında bilgi edinir, bireysel çalışma becerisine sahiptir.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni alanındaki yeni bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, rapor yazma, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme ve uygulayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat alma ve verme becerisine sahip olur. 4
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çiftlik hayvanlarının yetiştirilmesi, beslenmesi, hayvansal biyotektonoloji vb. gibi disipline özgü konularda yaşam boyu öğrenme, bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahiptir. 4
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni ve Ziraat Mühendisliği alanlarında etik ilkelere uygun davranır, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında farkındalık sahibidir.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni ile ilgili uygulamalarda proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi sahibidir. 5
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni ve Ziraat Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında farkındalık sahibidir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Yem ve karma yemin tanımı, yemlerin sınıflandırılması ve önemi Kaynak tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Dünyada ve Türkiye’de karma yem üretim değerleri, ülkemiz karma yem üretiminde tarihsel süreç Kaynak tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Karma yem üretiminde kullanılan yem hammaddeleri; Ruminantlar Kaynak tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Karma yem üretiminde kullanılan yem hammaddeleri; Kanatlılar Kaynak tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Yem katkı maddeleri Kaynak tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Yem fabrikasının kuruluş yeri, çalışma tekniği ve fabrikanın kısımları Kaynak tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Karma yem üretiminde uygulanan teknolojik işlemler-1 Kaynak tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınavlar Kaynak tarama Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Karma yem üretiminde uygulanan teknolojik işlemler-2 Kaynak tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Yem hammaddeleri ve karma yemlerde kalite kontrol Kaynak tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Yem hammaddelerinin kullanım sınırları Kaynak tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Yem hammaddelerinde bulunan anti-besinsel maddeler Kaynak tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Karma yem ve yem hammaddelerinin muhafazası Kaynak tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Yemlerde bulaşıklık ve sanitasyon Kaynak tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Yem Kanunu ve yasal mevzuatlar Kaynak tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Kaynak tarama Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Kaynak tarama Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 4 4
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 12 12
Toplam İş Yükü (Saat) 86
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,44
AKTS 3 AKTS