P174 Yapı Materyali

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 2. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod P174
Ad Yapı Materyali
Yarıyıl 2. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi YÜKSEL ÜNLÜKAPLAN


Dersin Amacı

Peyzaj yapılarında kullanılan doğal ve yapay materyallerin niteliğini ve kullanım alanlarını öğrenmek. Yapı materyallerinin kullanım performanslarını öğrenmek

Dersin İçeriği

Peyzaj yapılarında kullanılan doğal ve yapay materyalleri teorik ve uygulamaları ile birlikte tanımak ve malzemeleri kullanım alanlarındaki uygulamaları ile birlikte görmek, tanımak.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Uzun, G. 1996 YApı Materyali, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Genel Yayın No 148, Ders Kitapları Yayın No 49 Adana

Notlar

Ders notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Peyzaj yapılarında kullanılan doğal materyalleri öğrenir.
ÖÇ02 Peyzaj yapılarında kullanılan yapay materyalleri öğrenir.
ÖÇ03 Materyallerin kullanım şeklini öğrenir.
ÖÇ04 Materyallerin kullanım alanlarını öğrenir.
ÖÇ05 Yapı materyallerinin kullanım performanslarını öğrenir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Peyzaj Mimarlığında temel kavram ve ilkeleri tanımlar.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Peyzajları, doğal sistemlerin özgün veya insan tarafından dönüştürülmüş unsurlarını, insan gereksinimlerini karşılamada sürdürülebilir şekilde planlama anlayışını kullanır.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Peyzaj ekolojisi ve ekolojik planlama/tasarımın ilke ve pratiğini ve peyzaj mimarlığı uygulamalarındaki işlevini öğrenir.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Peyzajların tanımlanması ve sınıflandırılması için gerekli fiziki ve biyolojik göstergeleri temel düzeyde anlar.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Doğa, doğal süreçler, bazı organik öğelerin karakteristikleri ve performansları konusundaki bilgiyi peyzajların düzenlenmesi, korunması, bakım ve yönetimi çalışmalarına yansıtabilecek bilgileri edinir ve peyzajların düzenlenmesi, korunması, geliştirilmesi ve onarımında kullanır.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Peyzaj tasarımının felsefe, öğe, ilke ve araçlarını ayrıntılı peyzaj tasarımı sürecine yansıtabilme bilgisini kullanır. 4
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Peyzaj Mimarlığının temel unsurlarından birisi olan bitkisel materyale yönelik bilgileri peyzajların düzenlenmesi, korunması, geliştirilmesi ve onarımında kullanır.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisini kazanır ve uygular.
PÖÇ09 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Peyzaj Mimarlığının temel ilke, süreç ve araçları konusunda yeterli temel bilgileri mesleki alanda çözümleri ile birlikte kullanır. 5
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bir sistemi ya da süreci analiz etme ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlama ve uygulma becerisi edinir.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bireysel olarak veya çok disiplinli takımlarda etkin çalışabilme becerisi, sorumluluk alma özgüveni kazanır.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bilişim teknolojilerini etkin kullanma becerisi ile veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi edinir.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Güncel sorunlar hakkında bilgi sahibi olarak, peyzaj mimarlığı alanında girişimcilik ve yenilikçilik konularının farkında olur. 4
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bilgiye erişebilme ve bu amaçla kaynak araştırması yapabilme, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanabilme becerisi ile yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi edinir.
PÖÇ15 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi edinir.
PÖÇ16 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Peyzaj Mimarlığı düşüncelerini geliştirmede ve açıklamada çağdaş iletişim yöntemlerini kullanarak görsel, sözlü ya da yazılı sunabilme yetisini kazanır.
PÖÇ17 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Peyzaj Mimarlığı çalışmaları ile ilişkili sosyal ve beşeri alanlarda araştırma felsefesi ve yöntemleri konusunda edinilen bilgileri ilgili alanlarda kullanır.
PÖÇ18 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Peyzaj Mimarlığının temel ilke, süreç ve araçları konusunda mesleğin uygulanabilmesi için ayrıntılı peyzaj tasarımı sürecine yansıtabilme bilgi ve yetkinliğini kazanır. 4
PÖÇ19 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Farklı peyzaj tipleri için toplum, alan ve doğaya duyarlı plan ve tasarım önerileri geliştirebilecek yetkinliği kazanır.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Mesleki ve etik sorumluluk bilinci ile proje yönetimi, çevre ve iş güvenliği konularında bilinç; mühendislik uygulamalarının hukuksal sonuçları hakkında farkındalık kazanır. 4


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Ahşap malzeme ile ilgili genel bilgi ve tanımlar. Ahşap kaynağı ağaçların sınıflandırılması. Ahşabın sınıflandırılması ve özelliklerine ilişkin bilgi verilmesi. İşlenmiş ahşabın normlarının (direk, kalas, kadron, kiriş, lata, tahta, kapak tahtası) anlatımı Paylaşılan ders notlarını incelenmesi,ilgili malzemeyi yerinde bulma ve öğrenme 1 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Doğal taşın sertlik, renk, mukavemet özellikleri ile ilgili bilgilerin verilmesi. Taşların işlenmesinde kullanılan aletlerin tanıtılması. Taş yonu işçiliği ile elde edilen taş malzeme adları Paylaşılan ders notlarını incelenmesi,ilgili malzemeyi yerinde bulma ve öğrenme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
3 Kil ve türevleri ile elde edilen peyzaj konstrüksiyon materyallerinin tanıtımı. Tuğla, karo fayans, karo seramik ve kiremite ilişkin malzeme ve kullanım alanı bilgilerinin verilmesi. Paylaşılan ders notlarını incelenmesi,ilgili malzemeyi yerinde bulma ve öğrenme 2 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri
4 Agregalar: Agregatların elde ediliş biçimleri. Agregaların sınıflanması ve kullanımı Paylaşılan ders notlarını incelenmesi,ilgili malzemeyi yerinde bulma ve öğrenme 3 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri
5 Bağlayıcı Malzemeler: Peyzaj Mimarlığında en çok bağlayıcı olarak kullanılan çimento, kireç ve alçının hazırlanması, kullanımı. 4Paylaşılan ders notlarını inceleme, çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri
6 Harçlar 5Paylaşılan ders notlarını inceleme, çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
7 Betonun tanımlanması, beton çeşitleri ve özellikleri. Betondan elde edilen yapı materyallerinin tanıtımı Paylaşılan ders notlarını inceleme, çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınav sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Metaller: Peyzaj donatılarında kullanılan demir ve çelik malzemelerin tanıtılması 6Paylaşılan ders notlarını incelenmesi, ilgili malzemeyi yerinde bulma ve öğrenme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Yalıtım malzemeleri, peyzaj donatı elemanlarının izolasyonunda kullanılan ısı ve su geçirmez malzemeler 7Paylaşılan ders notlarını incelenmesi, ilgili malzemeyi yerinde bulma ve öğrenme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
11 Koruyucu Malzemeler 8Paylaşılan ders notlarını inceleme, çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Camlar: camın elde edilmesi ve kalitesine göre sınıflandırılması bilgisi. Cam mozaik malzemesinin tanıtılması ve peyzajda kullanım alanlarına ilişkin bilgilerin verilmesi 9Paylaşılan ders notlarını incelenmesi, ilgili malzemeyi yerinde bulma ve öğrenme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Borular: Çelik, PVC, PE borular, vanalar ve eklerin anlatılması 10Paylaşılan ders notlarını incelenmesi, ilgili malzemeyi yerinde bulma ve öğrenme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Zemin Kaplama Malzemeleri 11Paylaşılan ders notlarını incelenmesi, ilgili malzemeyi yerinde bulma ve öğrenme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Peyzajda kullanılan malzemelerin uygulama örnekleri 12Paylaşılan ders notlarını inceleme, çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS